.
Κατηγορία Yamaha
Παρασκευή, 07 Αυγούστου 2020 14:00

eMX – Ηλεκτρική αγωνιστική ΜΧ με την υποστήριξη της Yamaha

Στην Ολλανδία εξελίσσεται μια νέα ηλεκτρική μοτοσυκλέτα για αγώνες motocross, στημένη στο πλαίσιο ενός Yamaha YZF.

Πρόκειται για μια σύμπραξη των ολλανδικών εταιρειών Dohms Projecten και Spike, με την υποστήριξη των Yamaha Europe και KNMV (ολλανδική μοτοσυκλετιστική ομοσπονδία).

Κινητήρια δύναμη αυτής της προσπάθειας είναι ο Elmar Dohms, αγωνιζόμενος και προπονητής ΜΧ, ο οποίος θέλει να χτίσει την αγωνιστική μοτοσυκλέτα του αύριο. Αυτή προφανώς και θα είναι ηλεκτρική, ειδικά σε μια χώρα όπως η Ολλανδία που είναι πρωτοπόρος στη λήψη μέτρων κατά των ορυκτών καυσίμων.

Το θέμα μάλιστα έχει απασχολήσει τη μοτοσυκλετιστική ομοσπονδία της χώρας KNMV, η οποία κινητοποιήθηκε συνεργαζόμενη με τον Dohms στη δημιουργία της ηλεκτρικής ΜΧ, με τη σχεδιαστική δουλειά να ανατίθεται στη Spike, η οποία θα προμηθεύσει τις μπαταρίες.

“Είμαι φανατικός οπαδός του motocross, όπως και της μυρωδιάς της βενζίνης και τον ήχο των κινητήρων που το συνοδεύουν,” είπε ο Patrice Assendelft, διευθυντής της KNMV. “Δεν εγκαταλείπουμε τον παραδοσιακό κινητήρα εσωτερικής καύσης, αλλά οφείλουμε να κοιτάξουμε προς τα μελλοντικά ενδεχόμενα. Ειδικά αν οι πίστες πρόκειται να αντιμετωπίζουν ολοένα και περισσότερους περιορισμούς, πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι. Μια ηλεκτρική μοτοσυκλέτα ΜΧ που δεν εκλύει επιβλαβείς ουσίες και δεν κάνει θόρυβο θα μπορούσε να κάνει ευκολότερη τη δραστηριότητα του motocross.”

Η κεντρική ιδέα είναι μια μοτοσυκλέτα με απόδοση ανάλογη των τετράχρονων 250 (ΜΧ2 δηλαδή) - και κάπου εκεί τελειώνουν τα διαθέσιμα τεχνικά στοιχεία.

Η συμβολή της Yamaha Europe έγκειται στην προσφορά ενός YZF, τα δομικά στοιχεία του οποίου χρησιμοποιούνται ως βάση για την εξέλιξη μοτέρ και μπαταριών. Θεωρητικά η εμπλοκή της ιαπωνικής κατασκευάστριας μοτοσυκλετών δεν προχωρά παραπέρα, ωστόσο είναι βέβαιο πως θα παρακολουθεί από κοντά την εξέλιξη του σχεδίου.

“Με χαρά υποστηρίζουμε αυτό το σχέδιο καθώς πιστεύουμε πως είναι σημαντικό να ενισχυθεί η εξέλιξη της ηλεκτρικής τεχνολογίας. Αδημονούμε να δοκιμάσουμε και να αξιολογήσουμε το πρωτότυπο για να καταλάβουμε πως αποδίδει η τεχνολογία των Dohms και Spike στο YZF πλαίσιό μας,” δήλωσε ο Leon Oosterhof, από το τμήμα εξέλιξης προϊόντων (Product Planning Division) της Yamaha Motor Europe.

Η μοτοσυκλέτα στην ουσία στήθηκε φέτος και πλέον πλησιάζει η κρίσιμη ώρα να πατήσει για πρώτη φορά τις ρόδες της σε μια πίστα ΜΧ.

Φωτογραφίες: Bart van Overbeeke Photography

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 07 Αυγούστου 2020 18:42

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon