.
Κατηγορία MV Agusta
Παρασκευή, 05 Απριλίου 2024 18:54

MV Agusta Enduro Veloce 2024 - Το "προσιτό" LXP Orioli

Μετά την περιορισμένη στις 500 μοτοσυκλέτες έκδοση LXP Orioli των 34.500 ευρώ, η MV Agusta παρουσίασε και το πιο... προσιτό Enduro Veloce.

Το Enduro Veloce μοιράζεται τα περισσότερα από τα εξαρτήματα και τις προδιαγραφές του LXP, με την πολυτελή On/Off όπως την αποκαλούν οι Ιταλοί να έρχεται λίγο μετά την εξαγορά του πλειοψηφικού πακέτου από την Pierer Mobility AG των KTM, Husqvarna και GasGas, η οποία έχει πλέον το 50,1% της MV Agusta. Το Enduro Veloce είναι το πρώτο νέο μοντέλο που αποκαλύπτεται μετά την εν λόγω ανακοίνωση, σηματοδοτώντας μια νέα ενδεχομένως εποχή για την ιταλική εταιρεία.

ENDVEL7.jpg

Εντός του Enduro Veloce συναντάμε ένα τρικύλινδρο κινητήρα 931 κ.εκ., συνοδευόμενο από ένα πλήρες πακέτο ηλεκτρονικών βοηθημάτων περιτριγυρισμένο απο περιφερειακά από το ψηλότερο ράφι. Στα του κινητήρα, ξεχωρίζουμε τους διπλούς εκκεντροφόρους επικαλυμμένους με DLC αλλά και τα έμβολα από σφυρήλατο αλουμίνιο. O αντίθετα περιστρεφόμενος στροφαλοφόρος άξονας έρχεται για να ακυρώσει τα γυροσκοπικά φαινόμενα αποσκοπώντας σε καλύτερο και πιο άνετο έλεγχο της μοτοσυκλέτας, με τον κινητήρα να κρατείται μαζεμένος σε διαστάσεις και να ζυγίζει 57 μόλις κιλά. Η μετάδοση φτάνει στον πίσω τροχό μέσω ενός κιβωτίου ταχυτήτων έξι σχέσεων και ενός υδραυλικού, πολύδισκου συμπλέκτη με στάνταρ το σύστημα Electronically Assisted Shift 4.0 που επιτρέπει ανεβάσματα και κατεβάσματα ταχυτήτων χωρίς συμπλέκτη. Η απόδοση του υπολογίζεται στους 124 ίππους στις 10.000 σ.α.λ. με 10 κιλά ροπής στις 7.000 σ.α.λ. και με την MV να ισχυρίζεται ότι το 85%της μέγιστης ροπής είναι διαθέσιμο στις 3.000 σ.α.λ.

ENDVEL9.jpg

Οι προαναφερθέντες αριθμοί γίνονται διαχειρίσιμοι από τη σουίτα των ηλεκτρονικών βοηθημάτων, με το Enduro Veloce να έχει τέσσερις τρόπους οδήγησης, τους Urban, Touring, Off-Road και Custom All-Terrain. Ακόμα, υπάρχουν οκτώ επίπεδα ελέγχου πρόσφυσης, με πέντε για χρήση στο δρόμο, δύο για εκτός δρόμου και ένα για βροχή, ενώ το σύστημα μπορεί επίσης να απενεργοποιηθεί εντελώς. Επιπλέον, ο αναβάτης μπορεί να επιλέξει στο μενού τον τύπο ελαστικών που χρησιμοποιεί (βαθμονομημένο είτε στο Bridgestone Battlax A41 είτε στο AX41), το οποίο προσαρμόζει το traction control ειδικά για το ελαστικό που χρησιμοποιείται. Άλλα βοηθήματα αναβάτη περιλαμβάνουν δύο επίπεδα ελέγχου πέδησης του κινητήρα, ελέγχου εκκίνησης, ελέγχου σούζας κ.α. Ακόμα, το σύστημα ABS έχει δυο επιλογές ρυθμίσεων: Το επίπεδο 1 έχει λιγότερη επέμβαση στον μπροστινό τροχό, δεν λειτουργεί στις στροφές και το πίσω είναι απενεργοποιημένο. Το Επίπεδο 2 προσφέρει τη μεγαλύτερη παρέμβαση με το ABS ενεργό τόσο εμπρός όσο και πίσω, χρησιμοποιώντας τη λειτουργικότητα του και στις στροφές. Τέλος, το ABS μπορεί να απενεργοποιηθεί πλήρως μόνο στις λειτουργίες Off-Road και Custom All-Terrain.

ENDVEL6.jpg

Όπως είναι αναμενόμενο, δε μπορεί να απουσιάζει και το cruise control το οποίο μπορεί να ρυθμιστεί μέσω του αριστερού χειριστηρίου ανα 1 ή 5 χλμ/ώρα και να ακυρωθεί με αντίστροφη περιστροφή του ηλεκτρονικού γκαζιού, ώστε ο αναβάτης να μην χρειάζεται να πατήσει τα φρένα. Η πληροφορία φτάνει στον αναβάτη μέσα από μια έγχρωμη οθόνη HD TFT 7'', η οποία διαθέτει συνδεσιμότητα Bluetooth και Wi-Fi, προσφέροντας πολλαπλές επιλογές εμφάνισης και επιτρέποντας τη ρύθμιση της φωτεινότητας. Η εφαρμογή MV Ride επιτρέπει τη συνδεσιμότητα τηλεφώνου, την εγγραφή και την κοινή χρήση διαδρομής καθώς και την πλοήγηση στροφή προς στροφή. τα χειριστήρια που καθορίζουν τα προαναφερθέντα εκατέροθεν του τιμονιοπυ έχουν οπίσθιο φωτισμό LED για καλή ορατότητα σε όλες τις συνθήκες φωτισμού, ενώ LED είναι και άπαντες οι φωτισμοί της μοτοσυκλέτας. Α, από τη σούπα της ηλεκτρονικής πολυτέλειας, δε μπορεί να λείπει επίσης και η εκκίνηση του κινητήρα χωρίς κλειδί.

ENDVEL4.jpg

Στα των περιφερειακών, οι πλήρως ρυθμιζόμενες αναρτήσεις διαδρομής 210 χλστ. φέρουν την υπογραφή της Sachs, ενώ και η πέδηση είπαμε πως έρχεται από τα ράφια που απαιτούν... σκάλα, με τα Stylema της Brembo να μη χρειάζονται συστάσεις, όπως δε χρειάζονται και οι ακτινωτοί τροχοί 21''-18'' της Excel. Τελευταίο μα όχι ασήμαντο, το πλαίσιο που φιλοξενεί τα σωθικά του Enduro Veloce είναι ατσάλινο με αρχιτεκτονική παράλληλων δοκών, αφαιρούμενο ατσάλινο υποπλαίσιο και ψαλίδι αλουμινίου. Όλα τα παραπάνω φέρνουν το βάρος στα 224 κιλά, χωρίς τα 20 λίτρα καυσίμου, ενώ αν θέλετε να αποκτήσετε το Enduro Veloce θα πρέπει να κάνετε υπομονή μέχρι τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους όπου αναμένεται η διάθεση του και με τιμή μεταξύ 22 και 24 χιλιάδων ευρώ.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Νίκος Τσαμάνδουρας

Γεννήθηκε στην Κρήτη στις αρχές της τελευταίας καλή δεκαετίας - εκείνης του ’90.

Είναι απόφοιτος του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Πανεπιστημίου Αιγαίου και ευελπιστεί να συνδέσει κάποτε το αντικείμενο σπουδών του με το μεταπτυχιακό του πάνω στα Βιοκαύσιμα και τις Καθαρές Μορφές Ενέργειας.

Ταυτόχρονα, δεν ξέφυγε ποτέ από τους δυο τροχούς, αποτελώντας από το 2012 συντάκτης στα Cretadrive.gr, Bikeit.gr, MotoandRider.gr, Motorsite.gr, Zougla.gr και Newsauto.gr.

Ευτυχώς δεν υπήρξε αγωνιστικό ταλέντο και έτσι μπόρεσε ξένοιαστα να οδηγεί, να φωτογραφίζει, να σχεδιάζει και να γράφει για μοτοσυκλέτες.

Τέλος, κάμποσα βιογραφικά μετά, του φαίνεται ακόμα αστείο να γράφει για τον εαυτό του σε τρίτο πρόσωπο. Ποιος ξέρει;  Ίσως σοβαρευτεί στο μέλλον.

Νίκος Τσαμάνδουρας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 05 Απριλίου 2024 20:23

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon