Κατηγορία Motus
Πέμπτη, 10 Μαρτίου 2011 13:52

Motus MST - 01

 


American Dream

 Το 2011 φαίνεται πως αποτελεί την επιστροφή της αμερικανικής βιομηχανίας μοτοσυκλετών μιας και πρόσφατα ανακοίνωσε και ο Erik Buell την έναρξη εργασιών της εταιρίας του με τη κατασκευή της Buell Racing1190 RS.  Παράλληλα με τον Buell, η Motus έχει κάνει σκληρή δουλειά τη χρονιά που πέρασε, η οποία αντικατοπτρίζεται πάνω στην MST 01 που παρουσιάστηκε πρόσφατα.

Μετά από τόση αναμονή, τελικά η Motus Motorcycles παρουσίασε το νέο MST sport-tourer στο κοινό. Η παρουσίαση έγινε στο the Barber Vintage Motorsports Museum στον τόπο κατασκευής της Motus, στο Birmingham της Alabama. Η Αμερικάνικη εταιρία θα προχωρήσει σε εκ νέου παρουσιάσεις της μοτοσυκλέτας στο International Motorcycle Show της Φλόριντα αυτή την εβδομάδα.

Τουρισμός μεγάλων αποστάσεων

Φαίνεται πως οι πρώτοι αντίπαλοι της Motus θα είναι οι μοτοσυκλέτες της Moto Guzzi που χρησιμοποιούν τέτοιας τοποθέτησης κινητήρα V. Η νέα μοτοσυκλέτα της Motus καταφέρνει να είναι στενή για το μέγεθος της, προσφέροντας άνεση για δύο επιβαίνοντες. Ο προορισμός είναι σαφής: Τουρισμός, ανεξαρτήτως χιλιομετρικών αποστάσεων. Αυτός άλλωστε ήταν και ο λόγος για τον οποίο σχεδιάστηκε η συγκεκριμένη μοτοσυκλέτα. Το MST-01 είναι μία φρέσκια ιδέα κατασκευασμένη από Αμερικανούς μηχανικούς, προορισμένη για απολαυστικό άνετο τουρισμό μεγάλων αποστάσεων. Οι σχεδιαστές της, έπειτα από ένα μεγάλο ταξίδι το Φθινόπωρο του 2007, θέλησαν να φτιάξουν μία μοτοσυκλέτα στα μέτρα τους. Με περισσότερη άνεση, μεγαλύτερη παραμονή στη σέλα, καλύτερες επιδόσεις, αυξημένη προστασία από τον αέρα, ελαφριά και χρηστική για μεγάλο εύρος αναβατών.

“Είμαστε τόσο περήφανοι που θα δείξουμε στον κόσμο την MST,” δήλωσε σχετικά ο πρόεδρος της εταιρίας Motus, Lee Conn. “Έχουμε βάλει την καρδιά και την ψυχή μας σε αυτές τις μοτοσυκλέτες και ελπίζουμε στην ποιότητα και τον χαρακτήρα που διαθέτουν. Η MST είναι εκπληκτική στην οδήγηση, πολύ δυνατή και η εμπειρία μαζί της δεν συγκρίνεται με καμία άλλη. Υπάρχει χρηστική δύναμη σε όλη την καμπύλη της απόδοσης, πολύ καλή αίσθηση στην άσφαλτο, και αυτός ο μοναδικός ήχος του κινητήρα.”

Η καρδιά της μοτοσυκλέτας είναι ο κινητήρας με τα χαρακτηριστικά KMV4, ο πρώτος στον κόσμο που χρησιμοποιεί άμεσο ψεκασμό καυσίμου, όπως στα αυτοκίνητα. Ο κινητήρας σχεδιάστηκε σε λευκό χαρτί γιατί όπως ισχυρίζονται οι άνθρωποι της εταιρίας “ο ιδανικός κινητήρας για τουριστική χρήση δεν υπήρχε στην Αμερική. Θέλαμε να έχει μεγάλο εύρος απόδοσης, χαμηλή κατανάλωση και συντήρηση”.

Κατασκευασμένη σε συνεργασία με την εταιρία Pratt & Miller Engineering, η Motus MST βασίζεται στον κινητήρα KMV4, ο οποίος είναι χωρητικότητας 1,645cc σε διάταξη V4 90 μοιρών και περιλαμβάνει απευθείας ψεκασμό καυσίμου (GDI). Η αναμενόμενη απόδοση βρίσκεται στα 161 άλογα στις 7,800 rpm και η ροπή στα 122 lbs•ft στις 4,500 σ.α.λ. ενώ η μοτοσυκλέτα ζυγίζει 227 κιλά χωρίς υγρά. Ο κινητήρας αποτελεί ενεργό τμήμα του πλαισίου τύπου χωροδικτύωμα ενώ για τα περιφερειακά χρησιμοποιούνται αναρτήσεις της Ohlins και ακτινικές δαγκάνες τεσσάρων εμβόλων της Brembo.

Η προέλευση του κινητήρα

Οι σχεδιαστές της Motus, αφού βρήκαν όλα τα απαιτούμενα χαρακτηριστικά για τον νέο κινητήρα, προχώρησαν στην κατασκευή του σε συνεργασία με την Katech Engines. Το αποτέλεσμα είναι ο KMV4. ο πρώτος αμερικάνικος κινητήρας V4 που κατασκευάστηκε ποτέ για μοτοσυκλέτα παραγωγής

“Για να δημιουργήσουμε τον καλύτερο sport tourer κινητήρα, δουλέψαμε πάνω σε πολλούς από τους ήδη διαθέσιμους της αγοράς μέχρι να καταλήξουμε",  δήλωσε σχετικά ο Brian Case, αντιπρόεδρος της Motus.
"Η αγορά της Αμερικής κατακλύζεται από δικύλινδρους αερόψυκτους κινητήρας, αλλά για να είμαστε σίγουροι ότι ο κινητήρας μας θα αντέξει πολλά χιλιόμετρα, έπρεπε να κινηθούμε σε δικό μας δρόμο, με σύγχρονη τεχνολογία," είπε ο Case.

"Μόλις ψάχναμε για κάποιον ποιοτικό κατασκευαστή κινητήρων εμφανίστηκε η Katech ως ένας αξιόπιστος και δυνατός κατασκευαστής," λέει ο Lee Conn, Πρόεδρος της Motus. "Η Katech έχει πάνω από 50 πρωταθλήματα σε αγώνες αντοχής ενώ κατασκευάζει κινητήρες για εταιρίες παραγωγής ως ανεξάρτητος προμηθευτής. Έχει την τεχνογνωσία γι’ αυτό το εγχείρημα και έτσι είμαστε χαρούμενοι που συνεργαστήκαμε για την παραγωγή του KMV4."

Ο ιδιοκτήτης της Katech, Fritz Kayl, δήλωσε σχετικά: "Δεν εστιάσαμε στην απόλυτη ιπποδύναμη μιας και αυτό δεν ήταν το ζητούμενο. Τα χαρακτηριστικά του κινητήρα αφορούν μία ομαλή καμπύλη, γλυκιά απόδοση και ροπή από τις χαμηλές στροφές περιστροφής. Ο πρώτος κινητήρας με άμεσο ψεκασμό για μοτοσυκλέτα είναι γεγονός και δουλεύει εκπληκτικά”.

H Katech που ιδρύθηκε το 1977, σχεδιάζει και κατασκευάζει κινητήρες αναλόγως των απαιτήσεων του πελάτη. Πολλές κατασκευές της έχουν κερδίσει πασίγνωστους αγώνες όπως το American Le Mans (ALMS), NASCAR®, SCCA SPEED World Challenge. Τα παραπάνω αφορούν κινητήρες αυτοκινήτων μεγάλης χωρητικότητας τοποθετημένους σε sport αυτοκίνητα αλλά και turbo εφαρμογές σε φορτηγά, ακόμη και υδροπλάνα.

Ο κινητήρας της Motus MST-01 έχει χωρητικότητα 1650-cc σε διάταξη V4 90 μοιρών. Η σχεδίαση του προήλθε από την συνεργασία της Katech με την GM - General Motors τα προηγούμενα χρόνια. Όταν η Chevy ζήτησε ένα κινητήρα με απόδοση 505 ίππων και με διάρκεια ζωής πάνω από 160.000 χιλιόμετρα, η Katech έφτιαξε έναν διάταξης V 8. Τώρα, έκοψε αυτόν τον κινητήρα πάνω στον οποίο έφτιαξε έναν V4 κατασκευασμένο από αλουμίνιο για να είναι ελαφρύς, και τοποθέτησε άμεσο ψεκασμό για οικονομία και καλύτερη λειτουργία.

Φωτογραφίες παρουσίασης


Φωτογραφίες κινητήρα

Φωτογραφίες κατασκευής

Video -Motus motorcycle in motion

Τεχνικά χαρακτηριστικά

{arttinytable}

Κατασκευαστής Motus
Μοντέλο
MST 01
Κινητήρας Τετράχρονος, 1645cc (100ci), υγρόψυκτος, 90º V4, δύο εκκεντροφόροι επικεφαλής
Υλικά κατασκευής 356-T6 αλουμινένιο μπλοκ κινητήρα και κεφαλή, ατσάλινος στρόφαλος, εκκεντροφόροι και μπιέλες, σφυρήλατα έμβολα αλουμινίου, επένδυση Nikasil στους κυλίνδρους
Σειρά ανάφλεξης 1 -- 4 -- 3 -- 2
Μοίρες ανάφλεξης TDC -- 345º -- 435º -- 630º
Ελάχιστα οκτάνια 87
Μετάδοση Κατασκευής Motus, 6 ταχυτήτων
Συμπλέκτης Υγρός πολύδισκος
Διάμετρος x διαδρομή (mm) 86.5x 70
Συμπίεση 11.5:1
Βαλβίδες Εισαγωγής διαμέτρου Ø44.5mm / εξαγωγής διαμέτρου Ø36.8mm, ατσάλινες
Διαστάσεις κινητήρα (mm) 610 (μήκος) x 492 (πλάτος) x 508 (ύψος)
Απόδοση
Ιπποδύναμη 140hp / 7800σ.α.λ.
Ροπή 162Nm (120lb-ft) / 4500σ.α.λ.


Πλαίσιο
Τύπος Ατσάλινο τύπου trellis με τον κινητήρα ενεργό τμήμα
Διαστάσεις
Μήκος (mm) 2130
Μεταξόνιο (mm) 1473
Ύψος σέλας (mm) 787
Κάστερ 26º
Ίχνος (mm) 108
Βάρος (kg) 227
Χωρητικότητα καυσίμου (lt) 22.7


Αναρτήσεις
Μποστά Ανεστραμμένο μπροστινό σύστημα διαμέτρου 43mm, διάμετρος 120mm, πλήρως ρυθμιζόμενο
Πίσω Μονό αμορτισέρ με διαδρομή 120mm, πλήρως ρυθμιζόμενο (και υδραυλική προφόρτιση ελατηρίου)
Φρένα
Μπροστά Δύο δίσκοι διαμέτρου 320mm με ακτινικά τοποθετημένες δαγκάνες τεσσάρων εμβόλων
Πίσω Δίσκος με δαγκάνα δύο εμβόλων
Τροχοί
Μπροστά 17'' x 3.5'' - Michelin Road Pilot 2CT
Πίσω 17'' x 6'' - Michelin Road Pilot 2CT

 

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Motus V4 Streetfighter σε πρωτότυπη μορφή
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ BIKEIT