.
Κατηγορία KTM
Τρίτη, 19 Μαϊος 2015 11:20

KTM Motocross SX 2016 - Παρουσιάστηκαν!

 

Το παιχνίδι αλλάζει!

 


Η KTM αλλάζει σημαντικά το παιχνίδι στο motocross, βάζοντας τα σημαντικότερα τιμόνια του παγκοσμίου στερεώματος, όπως οι Roger De Coster, Stefan Everts, Ryan Dungey και Antonio Cairoli, να συνεργαστούν γι ατο καλύτερο αποτέλεσμα. Όλοι, εστίασαν σε ένα σημείο: Στην δημιουργία της ελαφρύτερης, δυνατότερης και καλύτερης σε οδήγησης motocross μοτοσυκλέτας ever. Και η σειρά SX του 2016, φαίνεται να τους δικαιώνει.

450 SX-F


Τα νέα μοντέλα motocross της KTM για το 2016, παρουσιάστηκαν χτες, 18 Μαϊου, στην Ιταλία. Η KTM προχώρησε σε δραστικές αλλαγές για την νέα χρονιά και σύμφωνα με τις τεχνικές λεπτομέρειες των μοντέλων, στο σύνολο των 378 μερών που αποτελούν μία τετράχρονη μοτοσυκλέτα motocross, άλλαξε τα 365, σε σχέση με τα μοντέλα 2015!
Νέο είναι και το ρεζερβουάρ χωρητικότητας 7 λίτρων, με τα τετράχρονα να περιλαμβάνουν και την τρόμπα βενζίνης.
Στόχος της KTM ήταν να μειώσει τα κιλά στην νέα γενιά τετράχρονων μοντέλων, και το αποτέλεσμα έφερε έως και 5 κιλά μείωση σε όλα τα μοντέλα
Στόχος φυσικά η ευκολία στην οδήγηση, και παρά το ότι το 450 SX διαθέτει 4 ίππους περισσότερους, η KTM ανακοινώνει ότι είναι πλέον πιο εύκολο στην οδήγηση και με ελαφρύτερη αίσθηση - αφού ζυγίζει κιόλας 4 κιλά λιγότερα και έχει και χαμηλότερο κέντρο βάρους! Η σχεδίαση του κινητήρα απέφερε κέρδος 1,1 κιλό, το νέο πλαίσιο, είναι ελαφρύτερο κατά 980 γραμμάρια από όποιου ανταγωνιστή αλουμινένιο, η μπαταρία ζυγίζει ένα κιλό λιγότερο, ενώ τα πλαστικά περιφερειακά, το υποπλαίσιο, και το ψαλίδι, έχουν μειώσει 250 γραμμάρια έκαστο. Μέχρι και οι ακτίνες των τροχών, είναι ελαφρύτερες κερδίζοντας μερικά γραμμάρια! Για παράδειγμα, μέχρι και το number plate, δεν χρειάζεται πλέον οδηγό για το σωληνάκι την ντίζα γκαζιού, κερδίζοντας έτσι γραμμάρια. Νέα είναι και τα ψυγεία με σχεδίαση τύπου "S" και αυξημένη ψύξη κατά 10%, ενώ και τα πλαστικά, τελείως νέα για καλύτερη αίσθηση κατά την οδήγηση.
Η KTM εστίασε και σε λεπτομέρειες που θα εκτιμήσουν οι αναβάτες, όπως τα αυτοκαθαριζόμενα μαρσπιέ, την νέα σχεδίαση του λεβιέ ταχυτήτων που είναι ελαφρύτερος και σκληρότερος, και δεν θα γεμίσει λάσπη ακόμη και στην πιο δύσκολη πίστα.

250 - 350 SX-F


Το 250 SX-F είναι πάλι στο στόχαστρο, με νέας σχεδίασης κινητήρα, σε νέο πλαίσιο ενώ μοιράζεται τις αλλαγές με το 350 SX-F
Οι αλλαγές στους κινητήρες τους εστιάζουν στην μείωση του βάρους που απέφερε 1.1 κιλό λιγότερο, φτάνοντας στα 26,1 κιλά, περιλαμβάνοντας την μίζα σε αυτά. Ο κινητήρας του 250 αποδίδει καλύτερα με την καμπύλη απόδοσης να φτάνει έως τις 14.000σ.α.λ., ενώ του 350, η ιπποδύναμη να ανέρχεται πλέον στους 58 ίππους στις 13.400σ.α.λ.. Οι κεφαλές έχουν νέα σχεδίαση, διαφορετικό θάλαμο καύσης, δύο ελαφρύτερους εκκεντροφόρους κατά 150 γραμμάρια με διαφορετικό χρονισμό και νέα επικάλυψη, σκληρότερα έκκεντρα κατά 30% και διαφορετική σχέση με τον στρόφαλο - κοντύτερη αλυσίδα, μικρότερο γρανάζι. Νέα είναι και τα ελατήρια βαλβίδων για τις τέσσερις βαλβίδες τιτανίου. Ο κύλινδρος είναι κοντύτερος με διάμετρο 78 χιλιοστά για το 250 και 88 για το 350, ελαφρύτερος, με το έμβολο να έχει σχεδιαστεί με νέο άνω τμήμα για να ταιριάζει με την διαφορετική κεφαλή, και την συμπίεση να βρίσκεται πλέον στο 14.4:1 και για τα δύο. Ο στρόφαλος έχει πλέον νέα κοντύτερη μπιέλα κατά 6 χιλιοστά στο 250, με νέα σχεδίαση για τα ρουλεμάν αλλά και για τα μάγουλα. Ο αντικραδασμικός άξονας, διαθέτει νέα γρανάζια. Η μίζα υπάρχει και εδώ αλλά προέρχεται από την Mitsuba με μειωμένο βάρος. Μειωμένο είναι και το βάρος στα κάρτερ του κινητήρα και στα πλαϊνά καπάκια, με τον κινητήρα να είναι συνολικά μικρότερο κατά 20 χιλιοστά, ενώ τα καπάκια, είναι κατασκευασμένα από μαγνήσιο, με ειδικό τμήμα για να μην τρώγονται από τις μπότες του αναβάτη. Ελαφρύτερος είναι και ο συμπλέκτης CSS με έναν λιγότερο δίσκο, στους 7, και νέας σχεδίασης καμπάνα.

 Νέο πλαίσιο


Αλλαγή έχουμε και στο κιβώτιο ταχυτήτων το οποίο είναι τελείως νέο, με 5 σχέσεις, αλλά με πιο μακριές σχέσεις μεταξύ τους, με την 22, 3η, 4η, να έχουν ενισχυθεί. Εντελώς νέο είναι το σύστημα ψεκασμού της Keihin με το 44 χιλιοστών σώμα, και νέα μονάδα ECU η οποία περιλαμβάνει launch control για γρήγορες εκκινήσεις, και διαφορετικούς χάρτες σε κάθε σχέση - ο αναβάτης μπορεί να επιλέξει τον χάρτη που επιθυμεί από το τιμόνι. Το φιλτροκούτι προσφέρει πλέον περισσότερο αέρα και είναι ελαφρύτερο κατά 300 γραμμάρια, κατασκευασμένο από νέα υλικά. Η μπαταρία, ζυγίζει μόλις 495 γραμμάρια και είναι ελαφρύτερη ένα κιλό σε σχέση με του μοντέλου 2015. Ελαφρύτεροι είναι και οι δίσκοι των φρένων της Galfer, με νέα σχεδίαση που μείωσε το βάρος κατά 63 και 32 γραμμάρια, μπροστά και πίσω. Νέα είναι και η σέλα, με περισσότερο υλικό αλλά ίδιο βάρος με το προηγούμενο μοντέλο.
Το πλαίσιο είναι στιβαρότερο κατά 20% ενώ έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να προσφέρει καλύτερη πληροφόρηση στον αναβάτη, με γωνία κάστερ μικρότερη κατά 0.4° και 10 χιλιοστά μικρότερο μεταξόνιο. Είναι και ελαφρύτερο κατά 380 γραμμάρια από το προηγούμενο.
Στην προσπάθεια να συνδυάσει την δύναμη ενός 450 με την ευκολία ενός 250, η KTM πέτυχε με το 350 να πάρει... μερικούς τίτλους στο παγκόσμιο πρωτάθλημα motocross! Οι αλλαγές που μοιράζεται με το μικρότερο 250 εστιάζουν τόσο στον κινητήρα, αλλά και στα περιφερειακά.

Νέες αναρτήσεις

Το αμορτισέρ είναι νέο, προερχόμενο από την WP, με νέο σύστημα προοδευτικότητας εσωτερικά, αλλά και διαφορετική γωνία τοποθέτησης. Τα μπροστινά συστήματα της WP διατηρούν την διάμετρο καλαμιών στα 48 χιλιοστά, αλλά πλέον ονομάζονται USD Air-Sprung - δουλεύουν με αέρα, μέσω μίας κάψουλας που βρίσκεται τοποθετημένη στο αριστερό καλάμι. Το "ελατήριο αέρος" όπως ονομάζεται, είναι εύκολο να ρυθμιστεί στο βάρος κάθε αναβάτη, μέσω μίας απλής βαλβίδας και μία τρόμπας. Το δεξί καλάμι περιλαμβάνει ένα νέο σύστημα αποσβέσεων, ενώ το μπροστινό ζυγίζει συνολικά, 1,4 κιλό λιγότερο από το παλιό.
Οι πλάκες δεσίματος είναι νέες και διαθέτουν ελαστομερή υλικά στο άνω τμήμα, για μείωση των κραδασμών, ενώ το τιμόνι της Neken, είναι και αυτό νέο.
Η KTM με την νέα σειρά τετράχρονων motocross SX-F, μπαίνει δυνατά και το 2016 στην θέση που δεν έλειψε στιγμή - στην κορυφή, κάτι που αποδεικνύουν τα παγκόσμια πρωταθλήματα της.

Φωτογραφίες

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 19 Μαϊος 2015 11:31

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « KTM Freeride E-SM - Παρουσιάστηκε επίσημα! KTM EXC - EXC-F Six Days 2016 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon