.
Κατηγορία Honda
Πέμπτη, 11 Αυγούστου 2016 10:35

Honda CRF 450R 2017

 

Και με μίζα!

 

 

Επιτέλους τέλος στις φήμες! Το νέο CRF 450R παρουσιάστηκε σε δύο εκδόσεις, σε R και RX, με νέο πλαίσιο, νέο κινητήρα, βελτιωμένες αναρτήσεις, ηλεκτρονικά συστήματα και μίζα! Το Traction Control όμως δεν ήρθε...

Ριζικές αλλαγές


Έπειτα από 14 χρόνια από την πρώτη του παρουσία, το 2002, η Honda αλλάζει ριζικά το CRF450R με στόχο την χρηστικότητα από κάθε επίπεδο αναβάτη - κάτι που άλλωστε την χαρακτηρίζει.
Και για πρώτη φορά μετά από τόσα χρόνια, το νέο μοντέλο μπορεί να ξεχωρίσει ακόμη και οπτικά από τα προηγούμενα που αντικαθιστά.
Η εξέλιξη του μοντέλου έγινε σε συνεργασία με τις αγωνιστικές ομάδες στο πρωτάθλημα AMA και στο MXGP, με τον νέο κινητήρα να προσφέρει 11% περισσότερη δύναμη στις υψηλές στροφές, και το πλαίσιο να είναι πιο άκαμπτο, και ευέλικτο ταυτόχρονα.
Όλες οι αλλαγές που έγιναν είχαν ως στόχο να γίνει το CRF 450R ταχύτερο και για παράδειγμα, στις εκκινήσεις, από τα μηδέν στα 10 μέτρα, το μοντέλο 2017 είναι ταχύτερο κατά 6,4%. Ο χρόνος που κάνει είναι 1,53'' αντί για 1,62 του 2016 μοντέλου - φανταστείτε διαφορά στις εκκινήσεις.

Ο νέος κινητήρας διαθέτει διαφορετικό έμβολο για νέα συμπίεση, από το 12.5:1 στο 13.5:1, με σύστημα λίπανσης τεσσάρων οπών σε σχέση με τις δύο του προηγούμενου, ενώ τόσο το έμβολο, όσο και ο πείρος και οι ασφάλειες του, έχουν δεχτεί επεξεργασία DLC - Diamond-like-Carbon. Διάμετρος επί διαδρομή παραμένουν στο 96mm x 62.1mm.
Διαθέτει τελείως νέα κεφαλή με διαφορετική γωνία βαλβίδων για εισαγωγής και εξαγωγής στις 9°/10.5° μοίρες από 10°/11.5°, διαφορετικό σύστημα κίνησης εκκεντροφόρου Unicam, διαφορετικά οβάλ ελατήρια βαλβίδων, νέα κοκκοράκια που επιτρέπουν μεγαλύτερο βύθισμα βαλβίδων κατά 0.5mm έως 10mm στις εισαγωγής και 0.85mm έως 8.8mm στις εξαγωγής.

Οι βαλβίδες εισαγωγής είναι μεγαλύτερες κατά 2mm στα 38mm, ενώ οι έδρες τους, έχουν δύο επίπεδα. Η εισαγωγή καύσιμου μείγματος έχει βελτιωθεί κατά 19% ενώ η εξαγωγή, κατά 10%.

Όλα νέα


Νέο είναι και το σύστημα εξαγωγής με τα τελικά να έχουν άλλη γωνία και να είναι κοντύτερα κατά 78 χιλιοστά.
Πλέον τα κάρτερ του κινητήρα είναι νέα, και περιλαμβάνουν ενιαίο θάλαμο λαδιού, με χωρητικότητα 1250ml, σε αντίθεση με τα 1390ml που χώραγαν τόσο το κάρτερ του στροφάλου, όσο και το διαμέρισμα του κιβωτίου.
Αλλαγές έχουμε και στο αντίβαρο του στροφάλου του οποίου το γρανάζι είναι ίδιο με της πρωτεύουσας μετάδοσης και της τρόμπας λαδιού, με αποτέλεσμα λιγότερους κραδασμούς και μικρότερο πλάτος.
Πλέον ο άξονας της πρωτεύουσας μετάδοσης γυρίζει με 30% αυξημένη ταχύτητα, με μικρότερη επιβάρυνση στο κιβώτιο ταχυτήτων και τον συμπλέκτη. Οι πέντε σχέσεις του κιβωτίου έχουν ρυθμιστεί σε σχέση με την νέα τελική μετάδοση, με γρανάζια 13/49 από 13/48.
Ο συμπλέκτης πλέον διαθέτει 7 δίσκους πίεσης από 8 με αποτέλεσμα να είναι στενότερος κατά 2,6 χιλιοστά, στα 77mm, ενώ οι μεταλλικοί δίσκοι είναι 6 από 7. Το πιατέλο πίεσης είναι 2 χιλιοστά πιο λεπτό.
Ο αναβάτης έχει στην διάθεση του στο αριστερό άκρο του τιμονιού όλες τις απαραίτητες ηλεκτρονικής λειτουργίες: Το κουμπί stop του κινητήρα, το λαμπάκι του ψεκασμού EFI, το κουμπί του EMSB - Engine Mode Select Button και το ενδεικτικό LED.
Το EMSB αλλάζει την λειτουργία του κινητήρα, όταν αυτός βρίσκεται στο ρελαντί και το φωτάκι LED επιβεβαιώνει την επιλογή χάρτη.
Το νούμερο 1 Mode αφορά την standard μορφή του κινητήρα, το Mode 2 δημιουργεί ένα CRF διαχειρίσιμο σε δύσκολες συνθήκες, ενώ το Mode 3 το κάνει επιθετικό παρέχοντας απότομα την δύναμη. Τα δύο Modes, 2 και 3, μπορούν να διαφοροποιηθούν με το εργαλείο του HRC που αλλάζει το πρόγραμμα.
Και για πρώτη φορά στην ιστορία του μοντέλου, στο CRF μπορεί να τοποθετηθεί μίζα εκκίνησης, η οποία διατίθεται ως έξτρα.

Έβδομη γενιά πλαισίου


Το πλαίσιο του νέου CRF 450R έχει σχεδιαστεί εκ νέου με στόχο το απόλυτο κοντρόλ σε συνεργασία με τον νέο κινητήρα. Αυτή η έβδομη γενιά του αλουμινένιου πλαισίου είναι ξεκάθαρη στην βελτίωση της σταθερότητας και της πρόσφυσης αλλά και της πληροφόρησης του αναβάτη.
Οι βασικές αλλαγές αφορούν στους δύο κεντρικούς δοκούς που είναι κατά 6,8% πιο άκαμπτοι, ενώ συνολικά το βάρος μειώθηκε κατά 270 γραμμάρια. Το υποπλαίσιο είναι επίσης νέο με διαφορετικό τελικό τμήμα, και κέρδος 225 γραμμάρια.

Το κέντρο βάρους χαμήλωσε κατά 2,7 χιλιοστά, το μεταξόνιο μειώθηκε κατά 11 χιλιοστά στα 1482mm, η απόσταση μεταξύ του μπροστινού άξονα του τροχού και του μοχλικού του αμορτισέρ αυξήθηκε κατά 13 χιλιοστά, στα 913mm, με την απόσταση του μοχλικού από τον άξονα του πίσω τροχού να μειώνεται κατά 24 χιλιοστά, στα 569mm). Μιλάμε δηλαδή για νέα γεωμετρία που μεταφέρει περισσότερο βάρος στον πίσω τροχό για αύξηση της πρόσφυσης.

Τέλος εποχής για το μπροστινό σύστημα air fork της KYB, αφού η μπροστινή ανάρτηση αποτελείται από ένα τελείως νέο πλήρως ρυθμιζόμενο σύστημα της Showa USD, με διάμετρο 49 χιλιοστών, με ελατήριο. Η Honda τονίζει πως δεν είναι απλά μία βελτίωση του 48mm της KYB, που χρησιμοποιούσε από το 2014, αφού το νέο Showa είναι τελείως διαφορετικό σε κάθε διάσταση: Ο κύλινδρος εσωτερικά έχει διάμετρο 25 χιλιοστά από 24, το φυσίγγιο 14 από 12,5, το έμβολο της συμπίεσης 39mm από 37mm. Και έχει και ελατήριο και λάδι!

Κέντρο μάζας


Το πλήρως ρυθμιζόμενο αμορτισέρ της Showa έχει τοποθετηθεί ακριβώς στο κέντρο του ψαλιδιού, ενώ πριν βρισκόταν 5 χιλιοστά παράκεντρα. Επίσης, η πάνω βάση του είναι 39 χιλιοστά κοντύτερη. Νέο είναι και το ψαλίδι με μήκος 599mm, 18 χιλιοστά κοντύτερο, με λεπτότερα τοιχώματα και ελαφρύτερο κατά 220 γραμμάρια.
Τα φρένα του αποτελούνται από δίσκους 260mm / 240mm με σχεδίαση wave για μπροστά και πίσω ενώ τα ελαστικά προέρχονται από την Dunlop’s MX3SF / MX3S.
Το νέο CRF450R διαθέτει τώρα ρεζερβουάρ 6,3 λίτρων κατασκευασμένο από τιτάνιο (!!) που ζυγίζει 513 γραμμάρια λιγότερο από το πλαστικό του προηγούμενου μοντέλου, συμβάλλοντας και αυτό στην συγκέντρωση του κέντρου βάρους χαμηλότερα.
Τα πλαστικά περιφερειακά είναι νέα τόσο στα φτερά, στα πλαϊνά καπάκια και στα πλαϊνά του ψυγείου, με το πλάτος εκεί να έχει μειωθεί κατά 30 χιλιοστά. Τα νέα γραφικά, καλύπτουν μεγάλη επιφάνεια ενώ έχουν προστασία για γρατζουνιές.

Στατικές φωτογραφίες

Φωτογραφίες λεπτομερειών

Διαγράμματα διαφορών 2016-2017

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 12 Αυγούστου 2016 22:47

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon