.
Κατηγορία Suzuki
Δευτέρα, 29 Απριλίου 2024 16:32

Test – Suzuki GSX-8R 2024

Ιαπωνικό πολυεργαλείο δρόμου 

Του Απόστολου Μιστιλόγλου

Φωτογραφίες: Τάκης Μανιάτης

Τσαμπουκαλεμένο, καλοστημένο, καλοφτιαγμένο, προετοιμασμένο για κάθε σενάριο χρήσης και θυμίζοντας τις αρετές των μεσαίων sportsbikes περασμένων εποχών, το GSX-8R της Suzuki ξεχωρίζει εύκολα ως ένα highlight της μάρκας, που αξίζει περισσότερη προσοχή από ότι λαμβάνει...

Suzuki GSX-8R 2024 Τιμή: 10.295 ευρώ

Με τα νέα V-Strom 800 και GSX-8S, η Suzuki μας σύστησε στην νέα της πλατφόρμα, με τον εν σειρά δικύλινδρο κινητήρα των 776 κ.εκ. στο επίκεντρο της και το ανάλογο «χτίσιμο» με περιφερειακά, ανάλογα με το μοντέλο – GSX-8S, V-Strom και ούτω καθεξής. Έκτοτε, οι διθυραμβικές κριτικές κυρίως για τον κινητήρα, δεν έπαψαν να έρχονται από τον ειδικό τύπο. Η Suzuki πράγματι χτύπησε φλέβα χρυσού με αυτό το νέο μοτέρ. Ήταν φυσικό επακόλουθο, λοιπόν, να έρθει και μια σπορ μοτοσυκλέτα στην γκάμα. Όχι supersport, αυτή η κατηγορία παραμένει «niche», παρά τα όποια δειλά ανοίγματα μερικών εταιρειών. Στις sport μοτοσυκλέτες μεσαίου κυβισμού, ο ανταγωνισμός είναι πάλι γεγονός. Ας δούμε πως τα πάει το GSX-8R.

Είναι όμορφο και δεν σηκώνω κουβέντα

Για την εμφάνιση των σύγχρονων μοτοσυκλετών έχουν γραφτεί πολλά και όχι απαραίτητα θετικά. Σε κάποια δεν επιρρίπτεις άδικο -μερικές μοτοσυκλέτες παραείναι τολμηρές στην εμφάνιση. Το GSX-8R όμως δεν έχει αυτό το πρόβλημα. Είναι όμορφο. Είναι μυώδες, ισορροπημένο, καλλίγραμμο και πολύ προσεγμένο χρωματικά. Στον μεγαλύτερο βαθμό, that is, διότι προφανώς αρκετοί θα γκρινιάξουν για την... τεράστια βάση πινακίδας-πίσω φωτιστικών σωμάτων. Υπάρχει λόγος ύπαρξης της: Η συμμόρφωση με τις απαιτήσεις της νομοθεσίας, ταυτόχρονα με την δυνατότητα να έχεις έναν κοντό... πισινό, που τονώνει περισσότερο την οπτική κατανομή μάζας προς τα εμπρός. Μαζί με τους καθρέφτες, είναι τα μόνα τμήματα που προεξέχουν τόσο από την βασική μορφή της μοτοσυκλέτας, αλλά το μαύρο τους χρώμα τα «εξαφανίζει» στην πρώτη ματιά. Και φυσικά, είναι προφανές ότι... δεν συμπεριλαμβάνονταν καν, στην αρχική σχεδίαση της μοτοσυκλέτας!

Και αυτό γίνεται σαφέστατο όσο μελετάς την μορφή του GSX-8R. Εξαιρετική δουλειά: Μία ξεκάθαρα σπορ ταυτότητα, χωρίς υπερβολές, δεκάδες αυτοκόλλητα και «αεροδυναμικά» που δεν αρέσουν σε όλους. Το μούτρο κάνει σαφείς αναφορές στο GSX-R παρελθόν, όπως επίσης και η κοντή ζελατίνα που θέτει σε προτεραιότητα την σχεδιαστική ισορροπία και όχι τόσο την ανεμοκάλυψη. Τα πλαϊνά φέρινγκ δεν ντύνουν εντελώς τον κινητήρα. Το «καζανάκι» της εξάτμισης είναι σίγουρο ότι θα προκαλέσει γκρίνιες σε κάποιους, εμένα προσωπικά δεν με ένοιαξε ιδιαίτερα το πόσο και πώς φαίνεται. Χρωματικά, το ασημί σε συνδυασμό με βαθύ κόκκινο στις ζάντες και στα γραφικά χτύπησε μεγάλο... δείκτη κεφαλογυρίσματος κατά την δοκιμή, ενώ πρόκειται πιθανώς για το ομορφότερο χρώμα της GSX-8R, συγκρινόμενο με το μπλε και το μαύρο. Και το μοντέλο γίνεται ακόμη πιο όμορφο, αν σκεφτείς ότι δεν είναι exotica… δεν είναι εντελώς απρόσιτο, δεν είναι μια μοτοσυκλέτα-υγρό όνειρο για ελάχιστους ή μία ακόμα limited edition για «κάποια επέτειο», παρά μία sportbike για όλους... όπως παλιά.

Το Made in Japan και η ισορροπία ρόλων

Η Suzuki είναι ίσως η μόνη εταιρεία μοτοσυκλέτας, στην σημερινή αγορά, που είναι τόσο υπερήφανη για την καταγωγή της, χωρίς να είναι ιταλική. Και πράγματι, περιπτώσεις σαν την GSX-8R και γενικότερα όλες τις Suzuki των τελευταίων αρκετών ετών, διαιωνίζουν τον λαϊκό θρύλο της Made in Japan ποιότητας κατασκευής στο μυαλό των Ελλήνων. Στο GSX-8R έχεις ακόμα και το ανάλογο αυτοκολλητάκι, στο ρεζερβουάρ, αυτό όμως πρέπει να το προσπεράσεις και να αξιολογήσεις αντικειμενικά, την ποιότητα με την οποία έρχεσαι σε επαφή... η οποία για μία ακόμη φορά είναι εξαιρετική, στην πρώτη γνωριμία. Κορυφαία αίσθηση στα πλαστικά και στα μέταλλα, βαφές που δείχνουν καλοδουλεμένες, λιτό και προσεγμένο φινίρισμα και περιφερειακά από το άνω ράφι. Η Suzuki δεν συμβιβάστηκε σε αυτό το κομμάτι, φυσικά οποιαδήποτε κουβέντα για την αντοχή του συνόλου στο χρόνο δεν μπορεί να γίνει ακόμα.

Την ίδια αίσθηση ποιότητας απολαμβάνεις εξετάζοντας τους διακόπτες και τα χειριστήρια, όπως επίσης και την οθόνη του μοντέλου. Άψογα σε αίσθηση χειρισμού τα πλήκτρα όπως και τα γκριπ και οι μανέτες. Οι καθρέπτες είναι εύκολα αναδιπλούμενοι για να γλιτώσεις χώρο ή... για να πας και στο track day σου.

Στη θέση οδήγησης έχει γίνει η μεγαλύτερη άσκηση ισορροπίας στην GSX-8R: Η δυνατότητα υποστήριξης πολλών ρόλων. Δεν υπάρχει ενιαίο τιμόνι, ούτε και κλιπ-ον, μιλάμε για δύο χειρολαβές-άκρα, βιδωμένες στο άνω μέρος της τιμονόπλακας, ώστε ο αναβάτης να έχει ένα κάποιο σκύψιμο προς τα εμπρός, αλλά ουδέποτε έντονο. To πλάτος τους θυμίζει στενό «ιαπωνικό» τιμόνι, με το GSX-8R να κρατά μια κάποια απόσταση από τα τυπικά naked. Τα μαρσπιέ είναι ικανοποιητικά πίσω, αλλά όχι πολύ ψηλά ώστε να μην μαρτυρήσουν τα γόνατα σας σε μεγαλύτερες διαδρομές, ενώ ο χώρος στην περιοχή της σέλας και των μηρών είναι άριστος για τα πόδια σας. Κινείσαι στην πόλη; Αρκεί απλά να κάτσεις πιο όρθι@ και να χαλαρώσεις. Παίζεις σε στροφιλίκι ή στην πίστα; Σκύβεις τέρμα και τοποθετείς κορμό και πισινά όπως θες. Σπορ πολυχρηστικότητα.

Όμως η GSX-8R απευθύνεται κυρίως σε έναν, καθώς η σέλα συνεπιβάτη, η εργονομία των πίσω μαρσπιέ, αλλά και η απουσία οποιασδήποτε στήριξης για δεύτερο άτομο δυσχεραίνει ή και αποκλείει το σενάριο. Μάλλον δεν είναι τυχαίο, που η Suzuki προσφέρει σετ πλαϊνών βαλιτσών που απλώς αποκλείσει την δυνατότητα δικάβαλου, αν κάνετε τουρισμό. (Αγάπη μου συγγνώμη αλλά δε χωράς στο μηχανάκι, τα λέμε σε 3 μέρες).  

Το λογισμικό εν δράσει

Η Suzuki επέλεξε να κρατήσει τα πράγματα απλά, στο κομμάτι των ηλεκτρονικών και του λοιπού εξοπλισμού και, αν και αυτό την βάζει σε δεινή θέση ως προς κάποιους ανταγωνιστές, είναι μία κίνηση που θα βρει οπαδούς. Δεν προβλέπεται συνδεσιμότητα με κινητό τηλέφωνο, ενώ τα βοηθήματα περιορίζονται σε 3 χάρτες απόδοσης μοτέρ, Traction Control 3 επιπέδων και OFF αλλά και ABS. O χειρισμός των μενού είναι παιδικής δυσκολίας και η ποιότητα ενδείξεων της οθόνης υψηλή. Ως… τυπική Suzuki, η GSX-8R φέρει το σύστημα Easy Start για εκκίνηση με ένα σύντομο πάτημα του κουμπιού της μίζας, όπως και το Low RPM Assist που ανεβάζει λίγο το ρελαντί, στις εκκινήσεις από στάση.

Ροπή, παντιλίκι, στριψίδι και ευχρηστία

Μπορεί να μην είναι, όπως είπαμε παραπάνω, exotica, αλλά ο κινητήρας του GSX-8R είναι τόσο απολαυστικός, που δεν μπορείς να το πιστέψεις. Όποιος δυσανασχετεί με την επέλαση των δικύλινδρων εν σειρά στις μοτοσυκλέτες, μάλλον δεν έχει οδηγήσει κάποιον σωστό μέχρι τώρα. Η μονάδα των 776 κυβικών της Suz, είναι ένας από τους σωστούς. Με ιδιαίτερα γεμάτο ήχο παρά το φίμωμα ελέω προδιαγραφών και με ελάχιστους κραδασμούς, χάρη στο σύστημα Cross Balancer της Suzuki, ο κινητήρας ζει και αναπνέει για να λειτουργεί στις μεσαίες στροφές όπου και είναι σκανδαλωδώς ερεθιστικός. Τα 205 κιλά με την μοτοσυκλέτα έτοιμη για οδήγηση αποδεικνύονται αστεία για την ροπή των 8 kgm που προσφέρει εξαιρετική ελαστικότητα. Σε συνθήκες καθημερινότητας,  σε αργά κομμάτια επαρχιακού με μία ταχύτητα επάνω και στις προσπεράσεις, αρκεί ένα γενναίο άνοιγμα του γκαζιού και... έφυγες. Το soundtrack από το μοτέρ ικανοποιεί απόλυτα, προφανώς θυμίζοντας V2 λόγω του στροφάλου 270 μοιρών. Ο συμπλέκτης έχει μια κάποια στιβαρή αίσθηση (η μανέτα του δεν ρυθμίζεται), ενώ το κιβώτιο ικανοποιεί απόλυτα σε αίσθηση.

Το γκάζι είναι ride-by-wire, ενώ οι χαρτογραφήσει A-B-C επεμβαίνουν δυναμικά. Θα έλεγε κανείς ότι Α=απόλαυση, αφού σε αυτή την ρύθμιση το μοτέρ στα δίνει όλα και μάλιστα άμεσα. Το B είναι μια πιο ήπια κυρίως ως προς την αρχική απόκριση ρύθμιση, ενώ το C... βαστάει χαλινάρι και εξευγενίζει πολύ το μοτέρ, κάτι χρήσιμο πιθανώς σε συνθήκες βροχής ή κάκιστης πρόσφυσης. Προσωπικά, επέλεξα τις B και C μόνο για να δω τι κάνουν, έχοντας «κλειδωμένο» το A, όπως επίσης και απενεργοποιημένο το Traction Control. Και αυτό διότι το GSX-8R πάει με το πλάι, κατά βούληση και με τρομερή σταθερότητα, όπου θέλεις. Καιρό είχα να ευχαριστηθώ τόση πλαγιολίσθηση -ειδικά με τα ελαστικά της Dunlop κρύα, όταν και θέλουν λίγο προσοχή στα πρώτα χιλιόμετρα.  Μιλώντας για το TC, στο επίπεδο 1 είναι ίσως ιδανικό για πάσα χρήση, με το 2 ελαφρώς πιο αυστηρό και το 3 πολύ επεμβατικό, σε επίπεδο... περιοριστή ισχύος. Προφανώς για τις δυσκολότερες συνθήκες.

Μέσα στην πόλη η μοτοσυκλέτα είναι απλά απροβλημάτιστη. Το βράδυ, ο φωτισμός από τις δέσμες LED ικανοποιεί σε γενικές γραμμές, αν και θα θέλαμε μια κάπως καλύτερη διάχυση της -μπορεί να είναι απλώς θέμα ρύθμισης. Δεν τίθεται θέμα ανυπόφορης ζέστης απο τον κινητήρα (τουλάχιστον σε ζεστές μέρες του τέλους του Μάρτη, που δοκιμάσαμε εμείς την μοτοσυκλέτα), ενώ το καλό ζύγισμα της μοτό δεν σε προβληματίζει στις επιτόπιες μανούβρες.

Στο δρόμο, το GSX-8R σου αποπνέει αίσθηση στιβαρής κύλισης και σταθερότητας, κάτι που μαρτυρά σωστή δουλειά στην γεωμετρία, ενώ οι αναρτήσεις της Showa είναι σφιχτές, ως ένα βαθμό, για καλύτερη συμπεριφορά σε σβέλτους ρυθμούς. Αυτό σημαίνει ότι καταλαβαίνεις λίγο παραπάνω τις λακούβες αλλά σε καμία περίπτωση, σε κουραστικό βαθμό. Δικαιώνεται η Suzuki, όταν αποφασίσεις να οδηγήσεις πιο ζωηρά στον επαρχιακό, με τις αναρτήσεις να σηκώνουν ιδιαίτερα έντονη οδήγηση «όπως είναι». Φυσικά, η απουσία ρυθμίσεων πλην της προφόρτισης ελατηρίου πίσω, θα είναι ένα θέμα για κάποιον πιο έμπειρο και πιο απαιτητικό και αυτό ήταν μια απόφαση της Suzuki, για να συγκρατήσει την τιμή του μοντέλου (κάτι το οποίο σηκώνει κουβέντα...). Η ακρίβεια χειρισμού είναι παρούσα στο ακέραιο, το GSX-8R μπαίνει και βγαίνει από τις στροφές αγόγγυστα και χωρίς να σε κουράζει, όσο εσύ απολαμβάνεις την μοτεράκλα ανάμεσα στα πόδια σου, ενώ εμπιστεύεσαι και τα πολύ καλά σε λειτουργία φρένα. Παράπονο έχουμε από το Quickshifter, το οποίο δεν λειτουργούσε ιδανικά στα κατεβάσματα (αλλά άριστα στα ανεβάσματα). Το GSX-8R σε αφήνει να αναδειχθείς εσύ στον σταρ της ημέρας, αφού δεν σε ραίνει με επιλογές ηλεκτρονικών προσαρμογών και φέρνει την δική σου οδήγηση και ικανότητα στο προσκήνιο.

Η Suzuki τοποθετεί την GSX-8R και ως Sport Touring και, εννοείται ότι θα κάνεις και ταξίδια με την GSX-8R (αυτό έλειπε), αλλά υπάρχουν αστερίσκοι. Οι βασικότερος, η έλλειψη cruise control που θα προσέθετε απίστευτα σε άνεση. Ο δεύτερος, η κάπως μέτρια ανεμοκάλυψη, κάτι το οποίο είναι σε έναν βαθμό υποκειμενικό. Ο τρίτος; Το ρεζερβουάρ των 14 λίτρων, που προσφέρει μία αυτονομία περίπου 230 χιλιομέτρων, με την μέση κατανάλωση στα 6 λτ/100, που μετρήσαμε. Λογική τιμή για street, ίσως, αλλά ελαφρώς προς το μικρό για μία τουριστική. Αν όμως έχετε την θέληση ή σας αρέσει η οδηγική συμμετοχικότητα και στο ταξίδι, μην το σκέφτεστε καθόλου. Σύμμαχος σας η φιλική θέση οδήγησης, που δεν κουράζει το σώμα.

Αξιολογότατη, αλλά λίγο... αλμυρή 

Το ρεζουμέ για την GSX-8R είναι ενθαρρυντικό. Η μοτοσυκλέτα τα καταφέρνει από αρκετά καλά, έως ιδιαίτερα καλά, σε όλα τα πεδία χρήσης στα οποία θα σας εξυπηρετήσει. Φαίνεται εξαιρετική ποιοτικά, είναι φοβερά στημένη και έχει έναν συναρπαστικό -αλλά όχι ακραίο- κινητήρα. Το στήσιμο της είναι αξιοπρεπέστατο και ο σπορ χαρακτήρας της, δεν της κλείνει τις πόρτες μιας πίστας  -ειδικά και με ένα άλλο ζευγάρι λάστιχα. Η τιμή της, ωστόσο, σηκώνει μια κάποια συζήτηση, καθότι το GSX-8R αποδεικνύεται ακριβότερο από ισχυρούς ανταγωνιστές του σε παρόμοιο επίπεδο τιμής, ενώ το σε όλους τους τομείς ανώτερο και πιο σπορ RS660, είναι "μόλις" 1.600 ευρώ ακριβότερο από την πρόταση της Suzuki. Δικαιολογείται η τιμή, από την ποιότητα του και την «Ιαπωνική» προέλευση του; Για κάποιους σίγουρα, για άλλους όχι. Θα σας αποτρέψει από το να το αποκτήσετε; Αν έχετε την δυνατότητα να το δοκιμάσετε, πιθανόν και όχι, καθώς το GSX-8R έχει έναν δικό του, ισχυρό χαρακτήρα που μπορεί να σας κερδίσει. Η διαφορά ωστόσο υπάρχει... Κλείνοντας, θέλουμε να παραμείνουμε στην θετική πλευρά της δοκιμής, αυτή που καθιστά το GSX-8R μια φοβερά απολαυστική επιλογή για όλες τις χρήσεις ασφάλτου, ειδικά στα χέρια ενός συνειδητοποιημένου σε όλα τα επίπεδα αγοραστή/χρήστη.

 

Εξοπλισμός αναβάτη

Κράνος: Arai Quantic

Μπουφάν: Nordcode Striker

Παντελόνι: Nordcode Jeans Evo

Μποτάκια: Eleveit Town WP

Ευχαριστούμε τις Arai Hellas και Moto Market για την παραχώρηση του εξοπλισμού αναβάτη. 

 

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ     
Μάρκα Suzuki
Μοντέλο GSX-8R
Αντιπρόσωπος Suzuki - Όμιλος Σφακιανάκη
Τιμή (€) 10.295
   
Κινητήρας  
Χωρητικότητα 776
Διάμετρος x Διαδρομή 84 x 70
Συμπίεση 12,8: 1
Τροφοδοσία Ηλεκτρονικός ψεκασμός
Εξάτμιση Από 2 σε 1, κεντρικά τοποθετημένο καζανάκι, μονή απόληξη δεξιά χαμηλά
Τελική μετάδοση Αλυσίδα και γρανάζια
Συμπλέκτης Χειροκίνητος, μηχανικός, ολίσθησης/υποβοήθησης (A&S)
Κιβώτιο Χειροκίνητη 6 σχέσεων, Quickshifter για ανεβάσματα και κατεβάσματα
   
Πλαίσιο  
Τύπος Σωληνωτό ατσάλινο 
Πλάτος 770 mm
Μήκος 2.155 mm
Ύψος 1.135 mm
Ύψος σέλας 820 mm
Μεταξόνιο 1.465 mm
Γωνία κάστερ 25 Μοίρες
Ίχνος 104 mm
Απόσταση από το έδαφος 145 mm
Ψαλίδι Αλουμινένιο διπλού μπράτσου
Βάρος, πλήρες 205
Ρεζερβουάρ 14 L
   
Αναρτήσεις  
Μπροστινή ανάρτηση USD πιρούνι Showa SFF-BP, χωρίς ρυθμίσεις
Πίσω ανάρτηση Μονό αμορτισέρ με μοχλικό, ρύθμιση προφόρτισης ελατηρίου
   
Φρένα  
Μπροστά 2 δίσκοι 310 χιλιοστών, 2 δαγκάνες Nissin ακτινικές 4 εμβόλων, ABS
Πίσω Δίσκος 240 χιλιοστών, δαγκάνα Nissin ενός εμβόλου, ABS
   
Τροχοί / ελαστικά Dunlop Sportmax Roadsport 2 
Μπροστά 120/70-17", χυτός αλουμινένιος, Tubeless
Πίσω 180/55-17", χυτός αλουμινένιος, Tubeless
   
Κατανάλωση  
Κατανάλωση 6lt/100 χλμ
Ρύποι EURO 5 Standard
   
Επιδόσεις  
Ιπποδύναμη (hp/rpm) 83/Δ.Α.
Ροπή (kg/rpm 8/Δ.Α. 
Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Απόστολος Μιστιλόγλου

Γεννήθηκε το 1989 και από νωρίς κατάλαβε ότι τον ελκύει κάθε τι μηχανικό και μηχανοκίνητο. Σπούδασε Τεχνολόγος Αεροσκαφών στο Τ.Ε.Ι. Χαλκίδας, ενώ στο ενδιάμεσο γνώρισε και αγάπησε τις μοτοσυκλέτες, την οδήγηση, την συγγραφή κειμένων και την DIY συντήρηση οχημάτων.

Μετά από μια σύντομη περίοδο δημόσιας κειμενογραφίας και πειραματισμού στην θεματολογία της μοτοσυκλέτας, ξεκίνησε να ασκεί την ιδιότητα του δημοσιογράφου, συντάκτη και δοκιμαστή, το 2016. Παράλληλα, έχει αποκτήσει πιστοποιητικό 3ου επιπέδου στην Ασφαλή Οδήγηση Μοτοσυκλέτας.

Στον ελεύθερο του χρόνο ασχολείται με την μουσική, την μελέτη της θεωρίας των δίτροχων και το διάβασμα, ενώ (πολύ) μακροπρόθεσμο όνειρο του είναι να έχει οδηγήσει οτιδήποτε έχει τιμόνι και κινητήρα.

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 29 Απριλίου 2024 17:12

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Test – Suzuki GSX-8R 2024 – Αποστολή στην Ισπανία
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon