.
Κατηγορία Honda
Πέμπτη, 27 Ιουλίου 2023 13:44

Honda CB Type X – Κάτι μυστηριώδες έρχεται το 2024

Ο ιαπωνικός Τύπος αναφέρει πως η Honda σχεδιάζει να παρουσιάσει ένα νέο μοντέλο 1000 cc στην οικογένεια CB του χρόνου και η προσωρινή κωδική ονομασία Type X γεννά αυτόματα εξακύλινδρες σκέψεις.

Οι αποκλειστικές πληροφορίες του ιαπωνικού περιοδικού Young Machine μιλούν για ένα νέο μοντέλο που βρίσκεται σε φάση αναμονής για τη γκάμα του επόμενου χρόνου, το οποίο θα φορά κινητήρα 1000 κυβικών εκατοστών και θα ενταχθεί στην οικογένεια των CB.

Κάπου εδώ αρχίζουν οι υποθέσεις εργασίας. Με τα σημερινά δεδομένα η Honda έχει στη γκάμα της τις εξής επιλογές στα χίλια κυβικά: τον τετρακύλινδρο των Fireblade ή τον δικύλινδρο των Africa Twin.

Ως το 2021 υπήρχε και ο αερόψυκτος τετρακύλινδρος των CB1100, ωστόσο αυτός δεν προχώρησε στην εποχή των Euro 5 και η παραγωγή του έχει σταματήσει και στην Ιαπωνία, οπότε δίνουμε πολύ λίγες πιθανότητες στο ενδεχόμενο αναγέννησης του μοντέλου.

honda cbx 1050

Το θέμα βέβαια είναι πως η ονομασία Type X αναπόφευκτα φέρνει στο μυαλό το CBX 1050 (1978-1982) και φυσικά η είδηση φουντώνει ξανά τις φήμες περί δημιουργίας νέου εξακύλινδρου σε σειρά κινητήρα.

Δε θα είναι η πρώτη φορά, καθώς και στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του 2010 είχε κυκλοφορήσει η ίδια φήμη - πάλι από τον ιαπωνικό Τύπο - χωρίς πάντως να υλοποιηθεί ποτέ. Ωστόσο στην πορεία προέκυψαν πληροφορίες που επιβεβαίωναν την αρχική είδηση, ενώ δημοσιεύτηκαν και σχέδια από πατέντα της Honda που είχε κατατεθεί στην αρμόδια ιαπωνική υπηρεσία τον Φεβρουάριο του 2018 ως CBX900.

Όπως γράφει τώρα το Young Machine, η Honda όντως σχεδίαζε έναν νέο εξακύλινδρο σε σειρά κινητήρα 900 cc, όμως το πλάνο αυτό σταμάτησε πρόωρα. Μάλιστα οι πηγές του εν λόγω περιοδικού ισχυρίζονταν πως στο εργοστάσιο της Honda υπήρχε ένα πρωτότυπο σε αρκετά προχωρημένη φάση εξέλιξης.

CBX900 2

Πριν λίγους μήνες, τον Μάρτιο συγκεκριμένα, η Honda ανανέωσε την κατοχύρωση της παραπάνω ευρεσιτεχνίας στην Ιαπωνία, ανοίγοντας νέο κύκλο φημολογιών και πληροφοριών εκ των έσω για το περίφημο CB Type X.

Οι Ιάπωνες συνάδελφοι ωστόσο προσφέρουν και μια δεύτερη εναλλακτική οδό για το νέο αυτό μοντέλο, μια τετρακύλινδρη πιθανότητα.

Το 2024 αναμένεται να παρουσιαστεί νέο CB1000 Hornet με τετρακύλινδρο κινητήρα από Fireblade και δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο το Type X να είναι μια παραλλαγή αυτού, είτε ως crossover μοντέλο τύπου CB500X ή μια scrambler εκδοχή του streetfighter Hornet.

Σε αυτή τη λογική λοιπόν θα μπορούσαμε κι εμείς να εικάσουμε ένα ανάλογο ντουέτο με τον δικύλινδρο της Africa Twin, αν και κατά βάθος θέλουμε πολύ να είναι αλήθεια η επιστροφή του εξακύλινδρου της Honda.

Μέχρι τον Νοέμβρη λογικά θα ξέρουμε, καθώς τότε διοργανώνεται η EICMA 2023 στο Μιλάνο, ενώ λίγες εβδομάδες πριν θα έχει προηγηθεί η έκθεση Japan Mobility Show, όπου κάποιες ιαπωνικές φήμες τοποθετούν το ντεμπούτο του CB Type X.

Πηγή: Young Machine

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon