.
Κατηγορία Honda
Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου 2019 17:45

Honda CRF1100L Africa Twin 2020 - Το λογικό επόμενο βήμα

Μπαίνοντας στην εποχή των Euro 5 η Honda έκανε το προφανές με την adventure μοτοσυκλέτα της: έδωσε το κάτι παραπάνω για να μη μασάει από προδιαγραφές και τη φόρτωσε με τον εξοπλισμό που θεωρείται απαραίτητος σήμερα.

Πριν πολλά-πολλά χρόνια μια μοτοσυκλέτα της BMW, η R 80 G/S, πρακτικά γέννησε μια νέα κατηγορία ξεκινώντας από τον σωστό δρόμο, κερδίζοντας στο Ντακάρ. Μπορεί λοιπόν αυτή να θεωρείται σήμερα γενάρχης των απανταχού Adventure, ωστόσο αυτές που την ακολούθησαν έπαιξαν έναν εξίσου κρίσιμο ρόλο.

Μοτοσυκλέτες που εμφανίστηκαν στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του 1980, όπως οι Honda XRV750 Africa Twin και Yamaha XTZ750 Super Tenere, φρόντισαν ώστε αυτή η κατηγορία να γίνει δημοφιλής σε μια ευρεία γκάμα αναβατών σε όλον τον κόσμο, έχοντας με τη σειρά τους πάρει αφετηρία από το γνωστό μέρος: την καρό σημαία του Ντακάρ.

Παραδόξως ωστόσο, από το 2003 που η Honda σταμάτησε την παραγωγή του Africa Twin 750, πρακτικά απείχε από την κατηγορία, κρατώντας μια χαλαρή επαφή με τα Transalp 600-650-700 και προσφέροντας πιο ασφάλτινες εναλλακτικές μετά το 2010 στη μορφή των Crossrunner και Crosstourer. Ήταν όμως σαφές πως οι δύο ψηλές μοτοσυκλέτες με τον V4 των VFR (800 και 1200) δεν ήταν ακριβώς adventure και αυτός είναι ένας καλός λόγος που σήμερα παραμένουν στη γκάμα της Honda, δίπλα στην Αφρικάνα που φυσικά δεν ανταγωνίζονται ευθέως.

Παρότι το 2016 η Honda παρουσίασε την αναγέννηση του θρύλου ως CRF1000L απέναντι σε έναν ανταγωνισμό που είχε προ πολλού σκαρφαλώσει πάνω από τα 1200 cc, τα 140 άλογα και φόρτωνε περισσότερα ηλεκτρονικά κι από τα κεντρικά της Google, η εμφάνιση της Africa Twin δεν πέρασε απαρατήρητη.

Απεναντίας βρήκε αμέσως το κοινό της, προσφέροντας το απλό και λογικό: μια μοτοσυκλέτα που μοιάζει λιγότερο με διαστημόπλοιο και περισσότερο με μια πραγματική on-off, εξοπλισμένη και στημένη ακριβώς γι' αυτό. Έτσι λοιπόν και οι πωλήσεις δεν αντανακλούσαν τα "φτωχότερα" νούμερά της, αλλά απεναντίας απεδείκνυαν τις ικανότητές της σε ένα πεδίο που δεν έχει μόνο εντυπωσιασμό, αλλά και ουσία.

Είναι σαφέστατο πως η Honda το έχει διαβάσει αυτό στα τέσσερα χρόνια του μοντέλου στην αγορά και η απόδειξη βρίσκεται πια μπροστά μας, ονομάζεται CRF1100L Africa Twin.

honda africa twin 2020 19

Η νέα μοτοσυκλέτα δεν προσπορίζεται τη λογική "περισσότερα κυβικά - ακόμη περισσότερο γκάζι", αλλά απλά προσαρμόζεται στις ανάγκες της εποχής. Ναι, μεγάλωσε ο κινητήρας της, αλλά πανέξυπνα η Honda άφησε τη διάμετρο των εμβόλων ίδια και μεγάλωσε τη διαδρομή τους, ακολουθώντας τον δύσκολο δρόμο, καθώς αυτή η αλλαγή ουσιαστικά προϋποθέτει τον επανασχεδιασμό του μισού κινητήρα - σε αντίθεση με ένα φαρδύτερο πιστόνι που θα ήταν πολύ πιο εύκολο στην εφαρμογή.

Δεν το έκανε για να βγάλει τρελές ιπποδυνάμεις, άλλωστε η ανακοινωμένη ισχύς είναι μόλις μια χούφτα άλογα πάνω. Πάμε στοίχημα όμως πως, όταν με το καλό την περάσουμε μια βόλτα από το δυναμόμετρο της Power House Engineering, θα δούμε ένα βαρβάτο φούσκωμα στις μεσαίες της, εκεί δηλαδή που μετράει στην πράξη. Ψηλά ας μείνει στο κατιτίς παραπάνω. Δεν θα έχει καμία σημασία μόλις απομακρυνθείς από την καφετέρια και πιάσεις τους χωματόδρομους και τα μονοπάτια. Θα είναι μάλιστα πολύ ωφέλιμο και στην καθημερινότητα, αλλά και στο βενζινάδικο.

Τα καλά στοιχεία της προηγούμενης έκδοσης τα έχει κρατήσει, και αναρτήσεις και φρένα, ομοίως και την εμφάνιση. Η νέα εκδοχή των 1100 κυβικών είναι 100% αναγνωρίσιμη, έχοντας απλά περάσει ένα φρεσκάρισμα και μικροβελτιώσεις εκεί που η Honda έκρινε σκόπιμο.

Και για το τέλος, έριξε στο παιχνίδι αυτό που σήμερα πλέον θεωρείται απαραίτητο: ηλεκτρονικά. Η CRF1100L πλέον κοιτά στα μάτια τον ανταγωνισμό σε επίπεδα εξοπλισμού, με ο,τιδήποτε ηλεκτρονικό μαραφέτι κυκλοφορεί στην αγορά και τελειώνει σε "control", με νέα αδρανειακή μονάδα έξι αξόνων και φρέσκο cornering ABS.

honda africa twin 2020 81

Κι επειδή και ο εντυπωσιασμός είναι μέρος του παιχνιδιού, να και μια έγχρωμη οθόνη αφής 6.5 ιντσών που δεν έχει σχεδόν κανένας άλλος.

Όλα αυτά ικανοποιώντας τις προδιαγραφές Euro 5 και με ένα μικρό όφελος σε βάρος που φτάνει στα 5 κιλά!

Είναι μάλλον σαφές πως η Honda ήταν προ πολλού έτοιμη για τη νέα μάχη και διά του λόγου το αληθές η CRF1100L Africa Twin του 2020 θα είναι στις βιτρίνες πριν καν κλείσει το 2019.

Διαβάστε εδώ αναλυτικά τα τεχνικά στοιχεία της νέας Honda CRF1100L Africa Twin 2020

Ενημερωθείτε για τις πρώτες τιμολογήσεις της σε Ευρωπαϊκές χώρες και τι λέει η Ελληνική αντιπροσωπεία για τιμές και χρόνους διαθεσιμότητας

Και μην παραλείψετε να δείτε την πλήρη γκαλερί του press kit που ακολουθεί ακριβώς πιο κάτω.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon