.
Κατηγορία Honda
Πέμπτη, 05 Σεπτεμβρίου 2019 17:42

Honda – Αυτόματα πτυσσόμενα αεροδυναμικά βοηθήματα στο CBR1000RR 2020;

Μια σειρά από σχέδια που κατέθεσε η Honda προς κατοχύρωση, περιγράφουν ένα superbike μοντέλο, με τετρακύλινδρο σε σειρά κινητήρα, το οποίο φέρει σύστημα ενεργητικής αεροδυναμικής.

Τι σημαίνει αυτό; Όπως μπορείτε να δείτε στα σχέδια που έδωσε στην δημοσιότητα το bike social, πρόκειται για πτυσσόμενα πτερύγια, εσωτερικά winglets για να είμαστε πιο ακριβείς, τα οποία έχουν τοποθετηθεί ανά ζεύγη, εσωτερικά του κύριου αεραγωγού στα πλαϊνά του fairing, διατεταγμένα σε διαφορετικό ύψος και με κλίση προς τα μπροστά.

Η θέση και το σχήμα τους, έχουν αμφότερα μελετηθεί, έτσι ώστε με την ροη του αέρα, να παράγουν κάθετη και με διεύθυνση προς το έδαφος δύναμη, προκειμένου να σταθεροποιούν την μοτοσυκλέτα. Αυτό δηλαδή που στα αγγλικά ονομάζεται, downforce.

honda active aero 1

Μέχρι εδώ, δεν βλέπουμε κάτι διαφορετικό σε σχέση με τα winglets, που τόσες πολλές συζητήσεις είχαν προκαλέσει στα MotoGP, ωστόσο το εντυπωσιακό στοιχείο στην προκειμένη περίπτωση, είναι ότι τα αεροδυναμικά αυτά “πτερύγια” είναι πτυσσόμενα και προφανώς, αυτόματα ελεγχόμενα.

Ο λόγος που η Honda εξελίσσει κάτι τέτοιο, είναι ότι η δύναμη που παράγεται από αυτά τα winglets (downforce), δεν είναι πάντα επιθυμητή, καθώς αυξάνει παράλληλα και τον συντελεστή αεροδυναμικής αντίστασης.

honda active aero 3

Έτσι με το σύστημα αυτό, τα winglets αναπτύσσονται μόνο όταν χρειάζονται. Το πότε ακριβώς είναι επιθυμητή η συνδρομή τους, είναι κάτι το οποίο θα το μελετήσει η Honda, ενώ δεν αποκλείεται επίσης, ανάλογα της δυναμικής κατάστασης, να ενεργοποιείται μόνο το ζεύγος της μιας πλευράς, από ένα σε κάθε πλευρά ή και να αναπτύσσονται μερικώς.

honda active aero 4

Οι “αποφάσεις” για την λειτουργία τους θα λαμβάνονται από τον εγκέφαλο του μοντέλου, αναλύοντας τα δεδομένα της IMU και άλλων δεδομένων που αφορούν στην κινητική κατάσταση  της μοτοσυκλέτας.

Όλο το πράγμα “φωνάζει” ότι πρόκειται να τοποθετηθεί στην νέα γενιά του CBR1000RR Fireblade, ωστόσο δεν αποκλείεται να εφαρμοσθεί και σε μια περιορισμένης παραγωγός έκδοση, μόνο και μόνο για την homologation που απαιτείται προκειμένου το σύστημα να περάσει στις αγωνιστικές μοτοσυκλέτες του WSBK.  

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γαμβρούλης

Βρίσκεται στον χώρο του ειδικού τύπου από το 2006, με μικρό πέρασμα από τα τετράτροχα, μια αναγκαία συνθήκη για να μεταπηδήσει στην μεγάλη του αγάπη, τα δίτροχα. Το ίδιο πάθος μοιράζεται και για την μουσική, ως ακροατής και “γρατζούνερ” έγχορδων.

Κώστας Γαμβρούλης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 11 Δεκεμβρίου 2019 11:38

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon