.
Κατηγορία Honda
Τρίτη, 10 Ιουλίου 2018 13:44

Honda PCX Hybrid 2018 – Παρουσιάστηκε επίσημα στην Ιαπωνία

e-βοήθεια στον κινητήρα κατά τις επιταχύνσεις, μέσω του ACG συστήματος

Η Honda, με σχετική της ανακοίνωση από το Tokyo της Ιαπωνίας, λανσάρισε επίσημα την υβριδική έκδοση του γνωστού scooter PCX, με το όνομα PCX Hybrid.
Ο τρόπος με τον οποίο ο ηλεκτρισμός ενέχεται στη κίνηση του scooter, είναι παράλληλος με αυτόν του eSP μοτέρ των 125 κ.εκ., πράγμα που σημαίνει ότι τόσο το ηλεκτρικός κινητήρας, όσο και ο κινητήρας εσωτερικής καύσης, συμμετέχουν ταυτόχρονα στην παραγωγή έργου.

Η Honda εφήρμοσε πολύ έξυπνα την υβριδική τεχνολογία στο PCX Hybrid, εκμεταλλευόμενη τα υπάρχοντα στοιχεία και μηχανικά μέρη του scooter. Συγκεκριμένα, αντί για να εγκαταστήσει ένα πρόσθετο ηλεκτρικό μοτέρ, χρησιμοποίησε το ACG σύστημα που φέρουν τα “συμβατικά” PCX.

honda pcx hybrid 6

Το ACG (AC Generator) είναι ουσιαστικά το μοτέρ που λειτουργεί σαν δυναμό αλλά και σαν μίζα και το οποίο βρίσκεται ομοαξονικά τοποθετημένο στον στρόφαλο. Πάνω σε αυτό έχει βασίσει η Honda το ISS (Idling Stop System), το start – stop δηλαδή και τώρα βλέπουμε ότι του  προθέτει άλλο έναν λειτουργικό ρόλο.

Μιας και το ACG είναι ομοαξονικά τοποθετημένο στον στρόφαλο, μπορεί λοιπόν να λειτουργήσει ως “boost”, βοηθώντας στην περιστροφή του και αυξάνοντας της παραγόμενη από την εσωτερική καύση του μοτέρ, ροπή.

Το πότε και κατά πόσο θα λειτουργήσει αυτή η έξτρα e-ώθηση, καθορίζεται από μια κεντρική υπολογιστική μονάδα “PDU” (Power Drive Unit) η οποία αναλύσει δεδομένα σε πραγματικό χρόνο. Η ηλεκτρική υποβοήθηση εμπλέκεται στο ξεκίνημα από στάση και στις επιταχύνσεις εν κινήσει, όταν ανοίγει απότομα το γκάζι.

Υπάρχουν δύο mode απόδοσης, που επίσης καθορίζουν το ποσοστό της e-υποβοήθησης  το “D” και το “S”, με το πρώτο να είναι το νορμάλ, όπου επιτυγχάνεται η μέγιστη οικονομία και το δεύτερο το Sport, όπου η υποβοήθηση είναι η μέγιστη δυνατή, για πιο δυναμικές επιταχύνσεις. 

honda pcx hybrid 2

Για τις ανάγκες τροφοδότησης του ACG με ενέργεια όταν αυτό συμβάλει στην κίνηση του scooter, η Honda, έχει τοποθετήσει μια μεγαλύτερη μπαταρία ιόντων λιθίου 48V, στο πίσω μέρος του αποθηκευτικού, κάτω από την σέλα χώρου, αφήνοντας αρκετό χώρο για την αποθήκευση ενός full face κράνους.

 Παράλληλα, η PDU μονάδα, που συμπληρώνει μαζί με την νέα, ελαφρά μεγαλύτερη μπαταρία τα “έξτρα” στοιχεία που φέρει το PCX Hybrid έναντι μιας συμβατικής έκδοσης, έχει τοποθετηθεί, στην ποδιά του scooter, χωρίς να διαταράσσεται η χωροταξία. \

Σε ότι αφορά στα τεχνικά χαρακτηριστικά, σε σχέση με την συμβατική έκδοση του PCX 125, το Hybrid εμφανίζεται 5 κιλά πιο βαρύ (135 από 130 “γεμάτα” κιλά). H ισχύς του μοτέρ παραμένει στα ίδια επίπεδα, δηλαδή 12 ίπποι στις 8.500 και 1,2 kg-m στις 5.000, όμως το ACG προσθέτει επιπλέον 1,9 ίππους και 0,44 kg-m ροπής, στις 3.000 σ.α.λ.

Στην Ιαπωνία, το PCX Hybrid θα κοστίζει, με αναγωγή από Yen σε Euro βάση της τρέχουσας ισοτιμίας (Ιούλιος 2018), περί τα 3.300 €.

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής

Honda Motorcycles

Μοντέλο

PCX Hybrid

Κινητήρας

Τύπος

Μονοκύλινδρος, τετράχρονος, υγρόψυκτος, 1ΕΕΚ, 4Β/Κ

Διάμετρος x Διαδρομή (mm)

52.4 x 57.9

Κυβισμός (cc)

124

Σχέση συμπίεσης (:1)

11,0:1

Τροφοδοσία

Ψεκασμός PGM-FI

Ανάφλεξη

Ψηφιακή

Εκκίνηση

ACG

Συμπλέκτης

Φυγοκεντρικός

Κιβώτιο

CVT

Τελική Σχέση μετάδοσης

Ιμάντας

Πλαίσιο

Τύπος

Ατσάλινο, διπλό περιμετρικό

Μήκος  (mm)

1.925

Πλάτος  (mm)

745

Ύψος (mm)

1.105

Ελάχιστη απόσταση από έδαφος (mm)

137

Ύψος σέλας (mm)

764

Μεταξόνιο (mm)

1.315

Ρεζερβουάρ (lt)

8

Βάρος (kg)

135 - πλήρες υγρών

Αναρτήσεις

Μπροστά

Τηλεσκοπικό πιρούνι

Πίσω

Δύο μονά αμορτισέρ

Τροχοί / ελαστικά

Μπροστά

100/80-14”

Πίσω

120/70-14”

Φρένα

Μπροστά

Δισκόφρενο 220mm, συνδυασμένο, 3πίστονη δαγκάνα  

Πίσω

Ταμπούρο 130mm, συνδυασμένο

Επιδόσεις

Ιπποδύναμη εργοστασίου (hp / σ.α.λ.)

12/8.500 – ACG: 1,9/3.000

Ροπή εργοστασίου (kg / σ.α.λ.)

1,2/5.000 – ΑCG: 0,44/3.000

Φωτογραφίες

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γαμβρούλης

Βρίσκεται στον χώρο του ειδικού τύπου από το 2006, με μικρό πέρασμα από τα τετράτροχα, μια αναγκαία συνθήκη για να μεταπηδήσει στην μεγάλη του αγάπη, τα δίτροχα. Το ίδιο πάθος μοιράζεται και για την μουσική, ως ακροατής και “γρατζούνερ” έγχορδων.

Κώστας Γαμβρούλης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 10 Ιουλίου 2018 13:47

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon