.
Κατηγορία Honda
Δευτέρα, 03 Ιουλίου 2017 13:03

Honda V4 Superbike – Νέα σχέδια, στοιχεία από RC213V-S και GP!

 

Σοφιστικέ σύστημα εξάτμισης και υπάρχει λόγος για αυτό!

 

 

 

Μια σειρά νέων σχεδίων κατέθεσε η Honda για κατοχύρωση, που αφορούν στο πολυαναμενόμενο V4 “πολιτικό” superbike της. Σε αυτά απεικονίζεται ένα state-of-the-art σύστημα εξάτμισης και εμμέσως πλην σαφώς, αποκαλύπτονται και κάποια άλλα πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία για την νέα μοτοσυκλέτα της. 

Το σύστημα εξάτμισης λοιπόν θα είναι 2 σε 1...Χ 2,  με τα ζεύγη των μπροστινών και των πίσω κυλίνδρων να έχουν εντελώς ξεχωριστή οδήγηση των καυσαερίων τους από τους λαιμούς μέχρι και τα τελικά. Αυτός ο διαχωρισμός, είναι κάτι που η Honda το έχει εφαρμόσει και στην RC213V-S (και το οποίο έρχεται απ΄ ευθείας από τον κόσμο των GP), η διαφοροποίηση όμως είναι ότι στην νέα V4 θα υπάρχουν τελικά εξάτμισης στην καρίνα και στην δεξιά πλευρά της μοτοσυκλέτας, δεν θα υπάρχει δηλαδή εξάτμιση στην ουρά. 

Σε ότι αφορά στις διαδρομές των “βρόγχων” της εξάτμισης, αυτοί των μπροστινών κυλίνδρων ενώνονται πολύ γρήγορα με έναν “Y” σύνδεσμο και στην συνέχεια ο μονός πλέον αγωγός τους διέρχεται διαγώνια, από την δεξιά κάτω πλευρά του κινητήρα προς τα αριστερα, για να καταλήξει σε έναν μικρό σε διαστάσεις συλλέκτη και μετά στο τελικό.

Οι βρόγχοι των πίσω κυλίνδρων, ακολουθούν διαδρομή δεξιά, κάτω και μπροστά, διερχόμενοι από την δεξιά κάτω πλευρά του κινητήρα, όπου ενώνονται και καταλήγουν στο ενιαίο σώμα συλλέκτη – τελικού, που καταλαμβάνει την αριστερή πλευρά της καρίνας της μοτοσυκλέτας. 

honda v4 exhaust 2
Kάτοψη του συστήματος εξάτμισης

Κάθε ένα από τα δύο ξεχωριστά αυτά συστήματα εξάτμισης φέρει την δική του “πεταλούδα” εξισορρόπηση της πίεσης (το σύστημα που το γνωρίζουμε ως EXUP), ενώ έχει ενδιαφέρον το γιατί τελικά η Honda επέλεξε ένα τόσο πολύπλοκο σύστημα εξάτμισης, αντί να οδηγήσει τους βρόγχους όλων των κυλίνδρων σε έναν συλλέκτη. 

Ο λόγος είναι η εξοικονόμηση χώρου ακριβώς πίσω και κάτω από τον κινητήρα, στην περιοχή όπου “δένει” το ψαλίδι και εδράζεται το αμορτισέρ με το μοχλικό του. Η νέα V4 Superbike της Honda θα φέρει κατά πάσα πιθανότητα ψαλίδι με την γέφυρα αυτού να βρίσκεται από κάτω, αντί για από πάνω, αυτό που ονομάζεται “underslang” σχεδίαση δηλαδή. 

honda v4 exhaust 4
"Συμβατικό" ψαλίδι με την ενισχυτική γέφυρα από πάνω

honda v4 exhaust 5
Το ψαλίδι της RC21V-S, με την ενισχυτική γέφυρα να βρίσκεται από κάτω 

Aυτού του τύπου η σχεδίαση προέρχεται από τα MotoGP, φορέας της είναι και η RC213V-S και το πλεονέκτημα είναι ότι ελέγχονται πολύ καλύτερα οι δυνάμεις που επενεργούν κάθετα στο ψαλίδι όταν μια μοτοσυκλέτα βρίσκεται υπό κλίση. 

Το θέμα είναι ότι για να εφαρμοσθεί σε μια μοτοσυκλέτα ένα τέτοιο ψαλίδι, πρέπει να υπάρχει αρκετός χώρος πίσω και κάτω  από τον κινητήρα, για να μην βρίσκει η γέφυρα. Στα περισσότερα πολιτικά superbike λοιπόν, ο χώρος αυτός καταλαμβάνεται από συλλέκτες και σωλήνες, για αυτό και η Honda προχώρησε σε αυτή την πολύπλοκη οδήγηση των εξατμίσεων ώστε να εξοικονομηθεί χώρος, προκειμένου να  εφαρμόσει “underslang” σχεδίασης ψαλίδι στην επερχόμενη V4 Superbike της.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γαμβρούλης

Βρίσκεται στον χώρο του ειδικού τύπου από το 2006, με μικρό πέρασμα από τα τετράτροχα, μια αναγκαία συνθήκη για να μεταπηδήσει στην μεγάλη του αγάπη, τα δίτροχα. Το ίδιο πάθος μοιράζεται και για την μουσική, ως ακροατής και “γρατζούνερ” έγχορδων.

Κώστας Γαμβρούλης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 07 Ιουλίου 2017 22:55

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon