Κατηγορία FGR
Πέμπτη, 20 Ιανουαρίου 2011 14:04

FGR Midalu 2500 V6 - Ανάλυση

 


Αναλύουμε το νέο επαναστατικό 6κύλινδρο!

 
Μία νέα επαναστατική μοτοσυκλέτα έρχεται να εισβάλλει με τσαμπουκά στην κατηγορία naked. Η Midalu της FGR αποτελεί το όνειρο κάθε αναβάτη streefighter και σκοπεύει να εκθρονίσει όλες τις μοτοσυκλέτες μεγάλου κυβισμού από το χάρτη. Κινούμενη από τον μεγαλύτερο σε χωρητικότητα κινητήρα παραγωγής, χαρακτηρίζεται από το νούμερο 2500 το οποίο περιέχει τα 2.442 κυβικά.
Θυμίζουμε ότι η επόμενη μοτοσυκλέτα παραγωγής στην κατάταξη είναι η Triumph Rocket 2300 με κινητήρα τρικύλινδρο εν σειρά και χαρακτήρα custom / chopper.

Ιστορία της FGR 2500 V6


Η Τσεχία είναι γνωστή για την μοτοσυκλετιστική της ιστορία που πηγαίνει πάρα πολλά χρόνια πίσω. Η ιδέα για την κατασκευή της μεγαλύτερης σε κυβισμό μοτοσυκλέτας παραγωγής στον κόσμο γεννήθηκε από τον Miroslav Felgr το 2004.
Μέσα στα επόμενη τρία χρόνια ο κινητήρας ήταν έτοιμος και παρουσιάστηκε επίσημα από τις εταιρίες MOTO FGR και FPOS-Kovovýroba η οποίες και τον παρήγαγαν, στην έκθεση MOTOCYKL 2008.

Οι αντιδράσεις και το ενδιαφέρον του κόσμου ήταν αυτό που έδωσε το πράσινο φως στην κυβέρνηση για να ασχοληθεί με αυτή την μοναδική μοτοσυκλέτα.
Το υπουργείο εμπορίου και βιομηχανίας στήριξε την προσπάθεια της FGR για να κατασκευάσει την νέα αυτή μοτοσυκλέτα. Το project ενισχύθηκε οικονομικά από την κυβέρνηση και αμέσως μετά ξεκίνησε ο διαγωνισμός για την εύρεση κατάλληλου σχεδιαστή. Η εταιρία διάλεξε τους καλύτερους έντεκα από τους σαρανταπέντε που είχαν καταθέσει προτάσεις, για την τελική επιλογή, τον Φεβρουάριο του 2009.

Νικητής αναδείχθηκε ο Stanislav Hanuš, δεύτερος ήταν ο Ladislav Škoda και τρίτος ο Petr Vaňek, ενώ ο πρώτος ξεκίνησε να δουλεύει το project. Την ίδια χρονιά ήταν έτοιμο το πλαίσιο, το μπροστινό σύστημα και περιφερειακά ενώ την ίδια περίοδο ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του σχεδίου. Το 2010 ξεκίνησαν οι δοκιμές της μοτοσυκλέτας στην τελική της πια μορφή.

Ο κινητήρας


Είναι εξακύλινδρος σε διάταξη V με περιεχόμενη γωνία 90 μοιρών. Χρησιμοποιεί ένα στρόφαλο με αποτέλεσμα να είναι μικρές οι εξωτερικές του διαστάσεις σε σχέση με κινητήρα τύπου αυτοκινήτου με δύο στροφάλους. Οι μπιέλες βρίσκονται ανά ζεύγη, είναι διαιρούμενες εδράζονται σε μέταλλα.

Το κιβώτιο ταχυτήτων είναι έξι σχέσεων και η καμπάνα του υδραυλικού συμπλέκτη περιέχει δώδεκα δίσκους. Οι κεφαλές του περιέχουν τέσσερις βαλβίδες ανά κύλινδρο και δύο εκκεντροφόρους επικεφαλής που κινούνται μέσω αλυσίδας. Η τροφοδοσία του εξακύλινδρου συνόλου γίνεται από ψεκασμό ιδίας σχεδίασης με ένα μπεκ ανά κύλινδρο και ηλεκτρονικό έλεγχο της Bosch. Το βάρος του κινητήρα ανέρχεται στα 107 κιλά και η χωρητικότητα λαδιού φτάνει τα 4,1 λίτρα.

Ο κινητήρας είναι στραμμένος προς τα εμπρός κατά 10 μοίρες προκειμένου να συμβάλλει στην οδική συμπεριφορά της μοτοσυκλέτας. Υπολογίζεται ότι αποδίδει πάνω από 240 ίππους και 200nm ροπής και ενώ το στροφόμετρό του δείχνει μέχρι τις 15.000 στροφές, η εταιρία ισχυρίζεται ότι η μέγιστη ταχύτητα της μοτοσυκλέτας επιτυγχάνεται στις 8.500 σ.α.λ.

Η μοτοσυκλέτα


Το σχέδιο του Stanislav Hanuš κοντράρει στα ίσα τους κορυφαίους σχεδιαστές μοτοσυκλέτας αν και εμάς μας θυμίζει έντονα Moto Morini Corsaro 1200. Με τον κινητήρα να αποτελεί το μεγαλύτερο ουσιαστικά πρόβλημα στην σχεδίαση, λόγω διαστάσεων, ο Hanus κατέληξε στην χρήση ατσάλινου σωληνωτού πλαισίου το 2009. Αποτελείται από σωλήνες κυκλικής διατομής οι οποίοι σχηματίζουν πλαίσιο τύπου χωροδικτύωμα το οποίο αγκαλιάζει από πάνω τον κινητήρα ενώ είναι ανοιχτό στο κάτω τμήμα. Ένα κορυφαίο ψαλίδι σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε από αλουμίνιο, χυτό σε καλούπι. Πρόκειται για ένα μοναδικό μυώδες ψαλίδι το οποίο εκτός από το πανέμορφο design έχει να τιθασεύσει και την κορυφαία ιπποδύναμη.

Στην κατασκευή της μοτοσυκλέτας χρησιμοποιήθηκαν τα πιο κορυφαία υλικά που υπάρχουν στην παραγωγή. Οι αναρτήσεις προήλθαν από την Ohlins και αφορούν ένα ανεστραμμένο μπροστινό σύστημα διαμέτρου 46mm το οποίο είναι πλήρως ρυθμιζόμενο. Οι πλάκες που το συγκρατούν διαθέτουν τριπλό δέσιμο στο κάτω τμήμα τους ενώ στο κάτω τμήμα βρίσκεται τοποθετημένο και το απαραίτητο αμορτισέρ τιμονιού της Ohlins (stabilizer). Το αμορτισέρ είναι και αυτό της Ohlins πλήρως ρυθμιζόμενο, διαθέτει μοχλισμό και το δοχείο του βρίσκεται έντεχνα τοποθετημένο στο πλαϊνό τμήμα της σέλας μιας ο χώρος είναι περιορισμένος.

Το ρεζερβουάρ βρίσκεται κάτω από την σέλα και χωράει 18 λίτρα καυσίμου μιας και ο χώρος πάνω από τον κινητήρα χρειαζόταν για την αναπνοή του.
Κορυφαία εξαρτήματα έχουν τοποθετηθεί και στα φρένα όπου συναντάμε ακτινικά τοποθετημένες δαγκάνες της Brembo αλλά και ακτινικές τρόμπες φρένων και συμπλέκτη της ίδιας εταιρίας.

Με το σύνολο να συμπληρώνεται από του τροχούς της O.Z. και τα τμήματα carbon σε συγκεκριμένα σημεία (κάτω τμήμα fering, μπροστινό φτερό, λασπωτήρας) συμπληρώνεται αυτή η μοναδική μοτοσυκλέτα που έχει ως σήμα κατατεθέν τις μοναδικές σε εμφάνιση έξι εξατμίσεις, τοποθετημένες εκατέρωθεν του πίσω φτερού.

Το μεταξόνιο της μοτοσυκλέτας φτάνει στα 1527 χιλιοστά που είναι "μαζεμένο" για τον κυβισμό αλλά και για το βάρος που φτάνει τα 267 κιλά.

Με την τιμή να υπολογίζεται κοντά στις 40.000euro οι λάτρεις των τσέχικων μοτοσυκλετών καλό είναι να αρχίσουν τις οικονομίες μιας και βιώνουμε και δύσκολες εποχές…

Τεχνικά χαρακτηριστικά κινητήρα

 
Τύπος Τετράχρονος, υγρόψυκτος, εξακύλινδρος, V 90*, DOHC, 4 βαλβίδες ανά κύλινδρο
Κυβισμός 2442 cm3
Διάμετρος x διαδρομή 90 x 64 mm
Συμπίεση 9,9 : 1
Ψεκασμός Κατασκευής FGR
Ηλεκτρονικός έλεγχος ψεκασμού Ψεκασμός Bosch με ένα μπεκ ανά κύλινδρο
Μπουζί Brisk
Περιεχόμενη γωνία κυλίνδρων 90°
Κλίση κινητήρα προς τα εμπρός 10°
Εκκίνηση Μίζα
Βάρος 107 kg
Χωρητικότητα λαδιού 4 l
Ψύξη Υγρό
Κιβώτιο ταχυτήτων 6 σχέσεων
Σύστημα μετάδοσης Υδραυλικός συμπλέκτης με 12 δίσκους
Ρελαντί 1000 rpm
Μέγιστο όριο περιστροφής 8500 rpm
Αναμενόμενη κατανάλωση 6 – 8 l/100 km
Αναμενόμενη ιπποδύναμη 240 HP
Αναμενόμενη ροπή Πάνω από 200 Nm

Φωτογραφίες μοτοσυκλέτας


Φωτογραφίες κινητήρα


Φωτογραφίες ξυλότυπου και πρωτότυπου


Φωτογραφίες 1ης παρουσίασης το 2008


Video λειτουργίας κινητήρα


Video επίσημης παρουσίασης 2008


ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: FGR Midalu 2500 V6-Video »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ BIKEIT