.
Κατηγορία Διάφορα
Τετάρτη, 20 Σεπτεμβρίου 2023 12:09

Changjiang Defender 750 – Καλαθάτος κλώνος Moto Guzzi V85 TT

Εμφανίστηκε σε κινέζικη έκθεση μια μοτοσυκλέτα που αντιγράφει στεγνά το V85 TT, με εγκάρσια τοποθετημένο V2 750 cc και … sidecar.

Σιγά μην τους ξέφευγε η Moto Guzzi. Η κινεζική Changjiang παρουσίασε σε έκθεση της πατρίδας της μια ολοκαίνουργια μοτοσυκλέτα που εμφανέστατα έχει ξεπατικώσει σε κάθε λεπτομέρεια την adventure της Moto Guzzi, V85 TT.

Οι Κινέζοι ωστόσο φορούν εδώ έναν αερόψυκτο διβάλβιδο V2 με χωρητικότητα 744 cc και απόδοση 52 ίππων στις 6,200 σ.α.λ. και 6.1 kgm στις 4,900 σ.α.λ. - νούμερα που φωτογραφίζουν με ανησυχητική ακρίβεια τα ανάλογα τεχνικά στοιχεία του δικύλινδρου κινητήρα των Moto Guzzi V7 από την προηγούμενη γενιά, πριν φορέσουν τον μεγαλύτερο V2 των 853 cc το 2021.

changjiang defender750 6

Επισήμως δεν προκύπτει καμιά διασύνδεση μεταξύ ομίλου Piaggio και Changjiang, αλλά τίποτε δεν πρέπει να αποκλείεται, μιας και είναι γνωστό πως η Piaggio βρίσκεται σε συνεργασία με τη Zongshen, η οποία παράγει μοτοσυκλέτες με μοτέρ των μαρκών του ιταλικού ομίλου για την κινέζικη αγορά, οπότε κανάλι απόκτησης του “παλιού” μοτέρ της Moto Guzzi θεωρητικά υπάρχει.

Από την άλλη, δύσκολα φανταζόμαστε τους Ιταλούς να εκτιμούν τέτοια ξεδιάντροπη σχεδιαστική αντιγραφή και μάλιστα με δικό τους κινητήρα.

changjiang defender750 3

Η Changjiang πάντως αβαντάρει το Defender 750 με δυνατό εξοπλισμό: ρυθμιζόμενες αναρτήσεις ΚΥΒ, φρένα J.Juan (θυγατρική Brembo), αερανάρτηση για το καλάθι, τρικάναλο ABS (λειτουργεί και στο φρένο του καλαθιού), traction control, cruise control, οθόνη TFT 7 ιντσών με συνδεσιμότητα Bluetooth, μπροστινή κάμερα (dashcam), ακτινωτές ζάντες που δέχονται tubeless λάστιχα.

Δανείζεται μάλιστα και ιδέες άλλων κατασκευαστών όπως η Husqvarna, με την σχάρα που βρίσκεται πάνω από το ρεζερβουάρ αλά Svartpilen.

changjiang defender750 15

Τι μέλλει γενέσθαι με το Defender 750; Η Changjiang έχει ήδη ένα μικρό δίκτυο στην Ευρώπη, με αντιπροσώπους σε Γαλλία και Γερμανία τουλάχιστον, ενώ η εμπλοκή της κινέζικης Fi Tech – με γραφεία στην “αυστηρή” Καλιφόρνια - στην εξέλιξη του κινητήρα θα μπορούσε να συνδέεται με την ικανοποίηση προδιαγραφών Ε.Ε.

Εφόσον όντως υπάρχει κάποια επίσημη άδεια χρήσης ενός κινητήρα που μοιάζει να προέρχεται από το πρόσφατο παρελθόν της Moto Guzzi, απομένει να δούμε κατά πόσον η Piaggio θα ήταν διατεθειμένη να προσπεράσει την οφθαλμοφανή σχεδιαστική αντιγραφή.

Όσον αφορά στη λογική του καλαθιού, οι Κινέζοι δεν έδειξαν τη μοτοσυκλέτα μόνη της, δίχως sidecar, ούτε είναι σαφές αν θα πωλείται και σκέτη εκτός από τρίκυκλη. Αναμένουμε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το εμπορικό της μέλλον, το οποίο ακόμη παραμένει σκιώδες, όπως και η τιμή της στην αγορά της πατρίδας της.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 20 Σεπτεμβρίου 2023 12:22

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon