.
Κατηγορία Διάφορα
Παρασκευή, 22 Ιουλίου 2022 15:28

Switch eScrambler – Ηλεκτρική scrambler 67 ίππων

Μας έρχεται από τη Νέα Ζηλανδία και ανήκει στη νέα γενιά που δηλώνει πως θέλει να τα βάλει στα ίσια με τον βενζινοκίνητο ανταγωνισμό και το ταμείο.

Η νεοσύστατη Switch Motorcycles εδρεύει στην Queenstown στο νότιο νησί της Νέας Ζηλανδίας και με την πρώτη της ηλεκτρική μοτοσυκλέτα θέλει να προσφέρει ένα προϊόν που δεν έχει πολλά να ζηλέψει από την παραδοσιακή βενζινοκίνητη σχολή όσο αφορά στον λόγο τιμής προς απόδοση.

Το eScrambler παίρνει κίνηση από έναν ισχυρό ηλεκτροκινητήρα τεχνολογίας IPM (Interior Permanent Magnet) του οποίου η απόδοση ισχύος κορυφώνεται στα 50 kW (67 hp), τροφοδοτούμενος από μια ευμεγέθη, μη αφαιρούμενη μπαταρία ιόντων λιθίου της LG, αποτελούμενη από στοιχεία 21700 με συνολική χωρητικότητα 13 kWh.

switch escrambler 16

Αυτή, σύμφωνα με τη Switch επαρκεί για μια πραγματική (ως αναφέρεται από τον κατασκευαστή) αυτονομία που ξεπερνά τα 150 χιλιόμετρα, ενώ ο χρόνος φόρτισής της από άδεια ως το 90% δεν ξεπερνά τις 4 ώρες. Η περιγραφή αυτή βασίζεται σε χρήση φορτιστή 3.5 kW Τύπου 1, ενώ δε γίνεται λόγος για κάποια πιο συγκεκριμένα νούμερα, όπως το βολτάζ (τάση) της μπαταρίας, κάτι που επηρεάζει άμεσα τον χρόνο φόρτισης, ούτε για το ενδεχόμενη ύπαρξης ταχυφόρτισης.

Στα περιφερειακά του eScrambler συναντάμε ένα σύστημα φρένων της J.Juan με έναν δίσκο μπροστά με διπίστονη δαγκάνα, δικάναλο ABS και τελική μετάδοση μέσω ιμάντα της Gates.

switch escrambler 03

Η μοτοσυκλέτα ζυγίζει 170 κιλά, μια χαρά δηλαδή για τη δύναμη που αποδίδει και διακρίνεται από τις πολύ λιτές της γραμμές. Αυτές έχουν προκύψει από τον Δανό Michel Riis, πρώην πρωταθλητή Speedway στην πατρίδα του και σχεδιαστή του Japan Advanced Labs που συνεργάστηκε στο παρελθόν με τη Yamaha.

Όλα τα ηλεκτρονικά είναι κρυμμένα μέσα στο κέλυφος του άτυπου ρεζερβουάρ, ενώ η Switch έχει σχεδιάσει και έναν σκασμό από αξεσουάρ που συμπληρώνουν τη πρακτικότητα της μοτοσυκλέτας για καθημερινή χρήση, όπως μακρύτερη σέλα, σχάρες, ποδιά, βάσεις πινακίδας, διάφορα διακοσμητικά στοιχεία κ.ο.κ.

switch escrambler 26

Με τελική ταχύτητα 160 km/h και τη δυνατότητα να βγάζει κανονικά πινακίδα – ήδη τρέχει η διαδικασία για Νέα Ζηλανδία, Αυστραλία και ΗΠΑ, από το 2023 και στην Ε.Ε. – το eScrambler μοιάζει να μην έχει τίποτε να ζηλέψει σε ικανότητες από ανάλογης ισχύος συμβατικές μοτοσυκλέτες της αγοράς.

Μας λείπουν βέβαια μερικά νούμερα ακόμη, όπως αυτό της ροπής, για παράδειγμα, που εδώ περιγράφεται μόνο ως “άμεση”, αλλά στην ουσία από πλευράς τεχνικών χαρακτηριστικών όντως το μόνο μειονέκτημα του eScrambler μοιάζει να είναι η κλασική παθογένεια των ηλεκτρικών: ο χρόνος φόρτισης.

switch escrambler 25

Στο ταμείο η Switch ζητά για το eScrambler 11,999 δολάρια ΗΠΑ, δηλαδή περίπου €11,800 (ισοτιμία 22/7/22), τιμή που είναι λίγο, ως αισθητά, ψηλότερα από τον μέσο όρο των ανάλογων μοτοσυκλετών με θερμικούς κινητήρες, πάντως όχι στα δυσθεώρητα ύψη που συνήθως βρίσκουμε τις σημερινές ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες ικανών επιδόσεων.

Ιστοσελίδα Switch eScrambler

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 22 Ιουλίου 2022 15:34

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon