.
Κατηγορία QJ Motors
Παρασκευή, 14 Ιανουαρίου 2022 14:19

QJ Motor SRT550 – Αυτός είναι ο νέος κινητήρας του MV Agusta Lucky Explorer 5.5 (και του Benelli TRK;)

Η κινεζική εταιρεία παρουσίασε τη νέα της Α2 adventure μοτοσυκλέτα, με τον κινητήρα που θα δώσει και στην MV Agusta.

O γίγαντας από την Κίνα και μητρική εταιρεία της Benelli, QJ Motor, ετοιμάζεται να έρθει στην Ευρώπη και ένα από τα νέα της υποψήφια όπλα είναι το SRT550. Πρόκειται για την επόμενη μέρα του SRT500, το οποίο είναι ουσιαστικά το κινέζικο alter ego του Benelli TRK502. Στην πρόσφατη EICMA 2021 η QJ είχε στη γκάμα του 2022 και το 500άρι μοντέλο, υπονοώντας πως ίσως να τα διαθέτει ταυτόχρονα.

Το νέο μοντέλο δεν συνοδεύεται από πολλές πληροφορίες, ενώ με το καλημέρα βρίσκουμε ένα οφθαλμοφανές λάθος στα τεχνικά χαρακτηριστικά του και δη στις διαστάσεις του κυλίνδρου, που βγάζουν όγκο 522 cc ανά κύλινδρο.

Το SRT550 φαίνεται να διαφέρει σε λίγα σημεία από το SRT500, όπως το εμφανώς νέο ψαλίδι και το νέο μούτρο με φρέσκο σχέδιο για τον προβολέα. Στα υπόλοιπα πλαστικά οι ορατές επεμβάσεις είναι πολύ διακριτικές και το αποτέλεσμα στον πίνακα τεχνικών χαρακτηριστικών μιλά για σχεδόν πανομοιότυπες διαστάσεις με το 500, με βασικότερη διαφορά το λίγο κοντύτερο μεταξόνιο (1,500 από 1,505 mm).

Ένα στοιχείο που δυστυχώς δεν αλλάζει είναι το βάρος, που ανακοινώνεται στα ίδια ακριβώς κιλά με το προηγούμενο μοντέλο (και με το TRK502): 225 kg στεγνό, 243 γεμάτο.

Το SRT550 θα διατίθεται επίσης σε δύο εκδόσεις με συνδυασμούς τροχών 19/17 ή 17/17 (μπρος/πίσω) ιντσών.

Ο κινητήρας του παράγει λίγη παραπάνω δύναμη, φτάνοντας στα 50.3 άλογα, ωστόσο η Euro 5 έκδοση (εφόσον υπάρξει) λογικά θα το επιστρέφει στα 47 που αποτελούν το όριο της Α2 κατηγορίας. Από πλευράς ροπής, τα 5.2 kgm συνιστούν μικρή βελτίωση στα 4.7 του 500αριού.

Αλλάζει όμως δραστικά η κατανομή αυτής της ισχύος, καθώς οι μέγιστες τιμές αποδίδονται χαμηλότερα: χίλιες στροφές πιο κάτω (7,000 rpm) η ισχύς και πεντακόσιες στροφές νωρίτερα (5,500 rpm) η ροπή.

SRT 550 Studio

Το ενδιαφέρον μας για το QJ SRT550 είναι πλέον πολύπλευρο. Αφενός μας νοιάζει διότι η QJ Motor έχει ήδη αναγγείλει την άφιξή της στην Ευρώπη μέσα στο 2022, οπότε αυτή η μοτοσυκλέτα είναι εξαιρετικά πιθανό να συγκαταλέγεται στην εξαγώγιμη γκάμα.

Αφετέρου, σε αυτόν πιθανότατα θα βασίζεται ο κινητήρας του MV Agusta Lucky Explorer 5.5. Η QJ το γράφει ξεκάθαρα στο σπαρτιάτικο δελτίο Τύπου πως αυτός ο δικύλινδρος θα δοθεί στην MV για τις “μικρές” της μοτοσυκλέτες (άρα θα ‘χει κι άλλες), οι δε Ιταλοί εξηγούν πως ο κινητήρας προέρχεται από την QJ και έχει μεγαλώσει σε διαστάσεις κυλίνδρου, από 69 x 66.8 στο 500 σε 70.5 x 71.

Το σύνολο της χωρητικότητα στο Lucky Explorer 5.5 προκύπτει 554 cc, ενώ στο δελτίο Τύπου της QJ ο κυβισμός αναφέρεται ως 549 cc. Εδώ υπάρχουν δύο ερμηνείες: είτε η MV εξασφάλισε μια λίγο διαφορετική χωρητικότητα για τη δική της μοτοσυκλέτα ώστε να εξυπηρετήσει τη “μοναδικότητά” της, ή μόλις βρήκαμε ένα ακόμη λάθος στο press kit της QJ Motor.

Στην παρουσίαση των Lucky Explorer πάντως, το επίσημο δελτίο Τύπου για το 5.5 δηλώνει ευθαρσώς πως η αύξηση κυβισμού στα 554 cc “έγινε αποκλειστικά γι’ αυτό το μοντέλο” (αυθεντικό κείμενο: è stato realizzato in esclusiva per questo modello).

Τέλος, η τρίτη συνιστώσα ενδιαφέροντος για το SRT550 αφορά τη Benelli και το ενδεχόμενο μέλλον των TRK. Εδώ δεν έχουμε πληροφορία, και το γεγονός πως οι Κινέζοι επεκτείνονται στην Ευρώπη μπορεί να σημαίνει πολλά. Μπορεί λ.χ. να μη φέρουν το SRT550 και να παρουσιάσουν ένα νέο TRK με τον μεγαλύτερο κινητήρα, ώστε να μην “κανιβαλίζουν” οι ίδιοι τις πωλήσεις τους δημιουργώντας εσωτερικό ανταγωνισμό.

Στην πραγματικότητα ωστόσο όλα τα σενάρια είναι ακόμη ανοικτά, απ’ το να μην αλλάξει τίποτε για μας, ως το να έχουμε σε λίγους μήνες δύο νέες επιλογές από QJ και Benelli με τον καινούργιο κινητήρα.

Σε κάθε περίπτωση, ας μην ξεχνάμε πως η QJ Motor αυτή τη στιγμή δεν αντιπροσωπεύεται στην Ελλάδα, άρα θα πρέπει πρώτα να προηγηθούν εξελίξεις σε αυτό το πεδίο πριν το ενδιαφέρον μας αποκτήσει κάτι περισσότερο από θεωρητική υπόσταση.

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 21 Ιανουαρίου 2022 14:28

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon