.
Κατηγορία Διάφορα
Πέμπτη, 13 Ιανουαρίου 2022 10:33

Yezdi - Επίσημη παρουσίαση της νέας ινδικής εταιρείας, με 3 μοντέλα

Μετά τις Jawa και BSA, η Yezdi είναι η τρίτη εταιρεία μοτοσυκλετών που αναβιώνει η ινδική Classic Legends, θυγατρική του Mahindra Group. Στην αρχική γκάμα της Yezdi βρίσκονται τρεις μοτοσυκλέτες με την ίδια βάση, σε Roadster, Scrambler και Adventure στιλ.

Ειδικά η Adventure μοτοσυκλέτα θυμίζει εξαιρετικά την Royal Enfield Himalayan, όμως στην καρδιά της, όπως και στην καρδιά των άλλων δύο μοντέλων, χτυπά ένας υγρόψυκτος μονοκύλινδρος κινητήρας που “δανείστηκε” η εταιρεία από το Jawa Perak.

Την ημέρα της επίσημης παρουσίασης άνοιξαν και οι προ-παραγγελίες και για τις τρεις μοτοσυκλέτες, αρχικά στην Ινδία. Η Yezdi θα πωλείται στα ίδια σημεία πώλησης με της Jawa.

Με τις 3 νέες μοτοσυκλέτες της, η Yezdi επιστρέφει μετά από απουσία 26 ετών. Στην πρώτη της ζωή η εταιρεία ιδρύθηκε το 1961 στην Ινδία, και σταμάτησε να παράγει μοτοσυκλέτες το 1996.

Ας δούμε τις τρεις νέες μοτοσυκλέτες της Yezdi.

Roadster

yezdi official presentation 00037

H cruiser μοτοσυκλέτα της Yezdi εμπνέεται από μια παλαιότερη μοτοσυκλέτα της φίρμας ονόματι Roadking -μύρισε Harley.

Στο στιλ θυμίζει ελαφρώς Harley-Davidson Sportster, διαθέτει LED φώτα, στρογγυλό προβολέα, φυσούνες στα καλάμια και διπλά πίσω αμορτισέρ. Στα όργανα βρίσκουμε μια ψηφιακή LCD οθόνη με μπόλικες ενδείξεις, που περιλαμβάνουν και trip-computer αλλά και ένδειξη ταχύτητας κιβωτίου.

Το πλαίσιο είναι διπλό, κλειστό, σωληνωτό, το ρεζερβουάρ χωρά 12.5 λίτρα καυσίμου, το βάρος της μοτοσυκλέτας ανακοινώνεται στα 184 κιλά, και το μεταξόνιο στα 1.440 mm.

Οι τροχοί είναι 18 ιντσών μπροστά και 17 πίσω και τα ελαστικά είναι tubeless.

Στα φρένα έχουμε έναν δίσκο 320 mm μπροστά κι έναν 240 mm πίσω, ενώ το Roadster φέρει και δικάναλο ABS της Continental, χαρακτηριστικό που βρίσκουμε και στα 3 μοντέλα της Yezdi.

Ο κινητήρας είναι τετράχρονος, υγρόψυκτος, μονοκύλινδρος 334 κ.εκ., με απόδοση 29,3 hp και 2.95 κιλά ροπής.

Το κιβώτιο έχει 6 σχέσεις, ενώ στις αναρτήσεις βρίσκουμε ένα συμβατικό τηλεσκοπικό πιρούνι και 2 αμορτισέρ πίσω με ρύθμιση προφόρτισης.

Το Roadster θα κυκλοφορήσει σε 5 χρώματα. Αντίπαλοι του στην Ινδία είναι τα Royal Enfield Classic 350 & Meteor 350, κ.α.

Scrambler

yezdi official presentation 00034

Αν το Roadster θυμίζει Harley-Davidson, το Scrambler θυμίζει πολύ Triumph Street Scrambler.

Ο εξοπλισμός του Scrambler βρίσκεται ένα σκαλί πάνω από το Roaster. Η μοτοσυκλέτα έρχεται επίσης εξοπλισμένη με LED φώτα, και μια διαφορετική LCD οθόνη οργάνων. Στον βασικό εξοπλισμό έχουμε και δυο USB θύρες φόρτισης.

Το πλαίσιο είναι επίσης διπλό, κλειστό, σωληνωτό, ενώ στην εξαγωγή έχουμε δυο τελικά, εκατέρωθεν της μοτοσυκλέτας.

Το μεταξόνιο ανακοινώνεται στα 1.403 mm, το βάρος στα 182 κιλά, ενώ το Scrambler φορά 19άρη μπροστινό τροχό και 17άρη πίσω. Η ελάχιστη απόσταση από το έδαφος είναι 200 mm, ενώ ίδια είναι η χωρητικότητα καυσίμου με το Roadster, στα 12.5 λίτρα.

Τα φρένα είναι επίσης ίδια με του Roadster, με δίσκο 320 mm μπροστά και δίσκο 240 mm πίσω και δικάναλο ABS. Η διαφορά εδώ είναι πως το ABS μπορεί να απενεργοποιηθεί για off-road χρήση.

Ο κινητήρας είναι μεν ίδιος σε όλα τα μοντέλα, διαθέτει όμως διαφορετική ρύθμιση σε κάθε ένα, και στο Scrambler αποδίδει 28.7 hp και 2.87 kgm ροπής. Κι εδώ το κιβώτιο έχει 6 σχέσεις, ενώ όπως και στο Roadster, έτσι κι εδώ στις αναρτήσεις έχουμε συμβατικό τηλεσκοπικό πιρούνι και δύο αμορτισέρ πίσω.

Το Yezdi Scrambler θα κυκλοφορήσει σε 6 χρώματα, ενώ στους αντιπάλους του στην Ινδία συγκαταλέγονται τα Honda CB350 RS, Jawa 42 και το επερχόμενο Royal Enfield Hunter.

Adventure

yezdi official presentation 00032

Τελικά όλες οι μοτοσυκλέτες της Yezdi θυμίζουν έντονα κάποιο άλλο μοντέλο, και το Adventure δεν αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα, καθώς μοιάζει εξαιρετικά με το Royal Enfield Himalayan!

Πρόκειται για το top μοντέλο της γκάμας της φίρμας, και το μόνο με μονό, κεντρικά τοποθετημένο πίσω αμορτισέρ με μοχλικό.

Κι εδώ έχουμε LED φώτα, με προστατευτικό καγκελάκι μπροστά, διαφορετική LCD οθόνη που ρυθμίζει σε κλίση, ενώ στις ενδείξεις περιλαμβάνεται και Turn-by-turn πλοήγηση, στον στάνταρ εξοπλισμό.

Το Adventure είναι η μόνη μοτοσυκλέτα για την ώρα που μπορεί να συνδεθεί μέσω bluetooth και με το app της εταιρείας, για υπηρεσίες διαδικτύου, τηλεφωνίας, πλοήγησης, κ.α.

Ίδιο και εδώ είναι το διπλό, κλειστό, σωληνωτό πλαίσιο, ενώ στην εξαγωγή βρίσκουμε μονό τελικό.

Η μοτοσυκλέτα ζυγίζει 188 κιλά, έχει μεταξόνιο 1.465 mm και φέρει τροχούς 21 και 17 ιντσών, με ελάχιστη απόσταση από το έδαφος 220 mm, και ύψος σέλας 815 mm.

Κι εδώ έχουμε τα ίδια δυο δισκόφρενα και το δικάναλο ABS που έχουν και τα άλλα 2 μοντέλα, με το ABS να μπορεί να απενεργοποιηθεί για off-road χρήση.

Μεγαλύτερο απ’ τα υπόλοιπα δύο μοντέλα είναι το ρεζερβουάρ, που χωρά 15.5 λίτρα καυσίμου.

Ο κινητήρας έχει κι εδώ διαφορετική απόδοση, αποδίδοντας 29.77 hp και 3.04 kgm ροπής, με κιβώτιο 6 σχέσεων.

Στα έξτρα αξεσουάρ περιλαμβάνονται διάφορες βαλίτσες, κουτάκια και top-box, κάγκελα κινητήρα, ζελατίνες, κ.α.

Το Adventure θα προσφέρεται σε 3 χρωματικούς συνδυασμούς, ενώ αντίπαλος του είναι… ποιος άλλος, το Royal Enfield Himalayan.

Τέλος, αναμένουμε να δούμε την τακτική εξαγωγής των Yezdi, και αν θα δούμε τις μοτοσυκλέτες και στη χώρα μας, μέσω του επίσημου αντιπροσώπου της Jawa, Euro Motors.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

Πολυμέσα

Κώστας Γκαζής

Σπούδασε δημοσιογραφία και ΜΜΕ στο Farnborough College of Technology, και κατόπιν σκηνοθεσία και σενάριο για κινηματογράφο στο Westminster University στο Λονδίνο. Συντάκτης μοτοσικλέτας και ATV σε περιοδικά / ένθετα / τηλεόραση για τα προηγούμενα 20 χρόνια. Ξεκίνησε το 1999 από το περιοδικό "ΜΟΤΟ", και στη συνέχεια πέρασε ως συντάκτης από τα περιοδικά "0300", "2 Τροχοί", "MotoXtreme" και "Moto-Τρίτη" -στο τελευταίο διευθυντής σύνταξης τα τελευταία χρόνια.

Στην τηλεόραση δούλεψε ως συντάκτης / παρουσιαστής στην εκπομπή "TRACTION", από το 2003-2009, ενώ ήταν παρουσιαστής στην εκπομπή ποδηλάτου "2 Πετάλια Δρόμος" για την ΕΤ3, από το Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Δεκέμβριο του 2012.

Ήταν υπεύθυνος για την ύλη μοτοσυκλέτας του ένθετου Turbo Derby κατά τη διάρκεια 2008-2009.
Συμμετείχε ως αγωνιζόμενος ATV σε χώμα και άσφαλτο, στους ελληνικούς αγώνες, για 2 χρόνια.
Κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό διηγήματος νέων συγγραφέων «Hotel Internet» των εκδόσεων Πατάκη, με «το αγαπημένο σου ξόρκι», το οποίο εκδόθηκε στο συλλογικό έργο «Χαμένοι στο Διαδίκτυο» (ISBN: 9789601631103).

Κώστας Γκαζής Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 13 Ιανουαρίου 2022 10:37

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon