.
Κατηγορία Διάφορα
Πέμπτη, 15 Νοεμβρίου 2018 11:35

Jawa 300 – Επιστροφή με βλέψεις

Παρουσιάστηκε το πρώτο μοντέλο της νέας ζωής της

Όπως μας είχε υποσχεθεί -και κάνοντας αρκετό ντόρο ομολογουμένως- η νέα μοτοσυκλέτα της ιστορικής Τσέχικης εταιρείας υπό τη νέα της ιδιοκτησία, αυτή της Mahindra εξ Ινδίας, παρουσιάστηκε με πάσα επισημότητα στις 15/11 το πρωί στην πόλη Μουμπάι.

Μιας και οι διαρροές ήταν αρκετές τον τελευταίο καιρό, δε θα μιλούσαμε για κάποιου είδους έκπληξη, ωστόσο το Jawa 300 διακρίνεται από δύο βασικά στοιχεία: πρώτον, μας έρχεται αβάπτιστο, χωρίς κάποιο όνομα ειδικά για το βασικό μοντέλο και, δεύτερον, η εμφάνισή του είναι βγαλμένη κατευθείαν από τη δεκαετία του 1950.

jawa 300 2019 02

Το νέο μοντέλο βαδίζει πάνω σε μια πολύ απλή συνταγή, χωρίς πολλές δαντέλες και κορδέλες, κάτι που είναι πολύ λογικό δεδομένου ότι απευθύνεται εν πολλοίς στις Ασιατικές αγορές όπου φιλοδοξεί να μπει σφήνα σε ένα πάνω ράφι με μοτοσυκλέτες όπως αυτές της Royal Enfield, τις αναγεννημένες Benelli και τις εισαγόμενες προτάσεις σε αυτό το επίπεδο κυβισμού – βλέπε ΚΤΜ Duke, BMW G310 κ.ο.κ.

Στην καρδιά του βρίσκεται ένας νέος μονοκύλινδρος, τετραβάλβιδος με 2ΕΕΚ κινητήρας 293 cc, με διαστάσεις κυλίνδρων 76 x 65 mm, συμπίεση 11:1 και απόδοση 27 hp (ισχύς) και 2.9 kg.m (ροπή) μέσω εξατάχυτου κιβωτίου.

jawa 300 2019 12

Το μοτέρ αυτό μπαίνει σε ένα διπλό περιμετρικό ατσάλινο πλαίσιο, επενδύεται με ένα βασικό πακέτο τηλεσκοπικού πιρουνιού και δύο αμορτισέρ πίσω, για να κυλήσει πάνω σε τροχούς 18 ιντσών μπροστά (90/90) και 17 πίσω (120/80).

Τα φρένα ανατίθενται σε έναν δίσκο 280 mm με διπίστονη δαγκάνα εμπρός, ενώ πίσω η ρετρό εικόνα ολοκληρώνεται με ταμπούρο διαμέτρου 153 mm.

Το συνολικό βάρος του νέου Jawa ανακοινώνεται στα 170 κιλά έτοιμο προς χρήση, δηλαδή με όλα τα υγρά του, συμπεριλαμβανομένου και του 14λιτρου ρεζερβουάρ.

jawa 300 2019 06
Jawa 300 Forty Two

Η μοτοσυκλέτα παρουσιάστηκε σε δύο εκδόσεις, τη βασική και αβάπτιστη, αλλά και τη Forty Two (42). Η δεύτερη δεν έχει καμιά μηχανολογική διαφορά, ξεχωρίζοντας μόνο στο φινίρισμα, αλλά και στο διαφορετικό φανάρι και μικρότερο μπροστινό φτερό. Ουσιαστικά η Forty Two είναι η λίγο φθηνότερη έκδοση, καθώς δε διαθέτει τις χρωμιωμένες λεπτομέρειες του βασικού μοντέλου – κάτι σαν τις εκδόσεις Dark που έχουν παρουσιάσει οι Ιταλοί κατασκευαστές.

Στην Ινδία η τιμή του βασικού Jawa ανακοινώθηκε στα €2,012 (με ισοτιμία 15/11/2018), ενώ το Forty Two κοστίζει €1,902. Όσον αφορά σε εξαγωγές προς τα μέρη μας, προς το παρόν δεν υπάρχει καμιά σχετική πληροφορία.

jawa 300 2019 13

Για την ακρίβεια, δε γνωρίζουμε καν αν αυτές οι Jawa μπορούν να περάσουν τις Euro 4, αν και υποπτευόμαστε πως η Mahindra δε θα ξεκίνησε την αναβίωση μιας εταιρείας με ιστορία στην Ευρώπη χωρίς να ενδιαφέρεται να την εξάγει εδώ.

Θα πρέπει να περιμένουμε λοιπόν, αν και η ύπαρξη αισθητήρων ABS στις εικονιζόμενες μοτοσυκλέτες μάλλον δείχνει μια πρόθεση επέκτασης και προς δυσμάς.

jawa 300 2019 04

Δείτε τη σε δράση από το σχετί πρώτο προωθητικό βίντεο που μόλις έδωσε στη δημοσιότητα η Jawa:

Πηγή: Jawa Motorcycles

Φωτογραφίες

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 19 Νοεμβρίου 2018 16:55

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon