.
Κατηγορία BMW
Πέμπτη, 02 Οκτωβρίου 2014 12:24

BMW S 1000RR 2015

Η απόλυτη superbike

 

Παρουσιάστηκε επίσημα στο σαλόνι Intermot στην Κολωνία η νέα BMW S 1000 RR, η οποία έχει αδυνάτισε, δυνάμωσε και απέκτησε cruise control και αναρτήσεις DDC, ενώ σχεδιάστηκε εκ νέου προκειμένου να παραμείνει στην κορυφή.

 Μείον 4, συν 6


Με βελτιώσεις στον κινητήρα που ανέβασα την απόδοση κατά 6 ίππους, φτάνοντας την στους 199, αλλά και βελτιωμένη ροπή στα 83lb-ft, η νέα RR αδυνάτισε κατά 4 κιλά, φτάνοντας στα 204 γεμάτη υγρών – μετρημένη με το Race ABS. Τα νούμερα αυτά δείχνουν πως πλέον, από τις μοτοσυκλέτες παραγωγής, είναι η πιο δυνατή και ελαφριά τετρακύλινδρη της κατηγορίας.
Η BMW όμως δεν στάθηκε εκεί, αλλά θέλησε να δώσει στην RR έναν πιο φιλικό χαρακτήρα, να είναι εύχρηστη σε καθημερινή οδήγηση, σε επαρχιακούς δρόμους αλλά και φυσικά, στο φυσικό της περιβάλλον, στην πίστα.

Οι αλλαγές που έγιναν στον κινητήρα προκειμένου να βελτιωθεί η ιπποδύναμη αφορούν στην σχεδίαση εκ νέου της κεφαλής των κυλίνδρων. Οι εισαγωγές καυσίμου έχουν πλέον νέα γωνία, νέος είναι ο εκκεντροφόρους εισαγωγή, αλλά και ελαφρύτερερς οι βαλβίδες εισαγωγής. Το φιλτροκούτι χωράει πλέον περισσότερα λίτρα αέρα ενώ οι αυλοί εισαγωγής έχουν μικρότερο μήκος προκειμένου να μην υπάρχουν καθυστερήσεις στο άνοιγμα του γκαζιού.

Μεγάλο ρόλο στην απόδοση παίζει και το νέο σύστημα εξαγωγής καυσαερίων το οποίο πλέον συμπεριλαμβάνει ένα μικρό σιγαστήρα μπροστά, και ζυγίζει περίπου 3 κιλά λιγότερο συνολικά. Η BMW υποστηρίζει ότι η καμπύλη της απόδοσης έχει βελτιωθεί μέχρι τις 5.000σ.α.λ. ενώ η ροπή είναι διαθέσιμη από τις χαμηλές στροφές, ενώ από τις 9.500σ.α.λ. έως και τις 12.000, κυμαίνεται σταθερά στα 83 λιμπρόποδα – θα είναι πιο εύκολη η διαχείριση από τον αναβάτη.

Ελαφρύτερο ξυράφι


Το πλαίσιο είναι νέο, ελαφρύτερο, με γεωμετρία που είχε ως στόχο την ευκολότερη οδήγηση, αλλά συνδυάζει ιδανικά την ευχρηστία με την ακαμψία.

Έχει αλλάξει επίσης η γωνία στροφής του τιμονιού, η γωνία κάστερ, το μεταξόνιο αλλά και η βάση στήριξης του ψαλιδιού. Όλα αυτά συνηγορούν στην βελτίωση της πρόσφυσης και την αίσθηση που αποκομίζει ο αναβάτης κατά την οδήγηση.
Οι αναρτήσεις συνεχίζουν να είναι πλήρως ρυθμιζόμενες αλλά με νέα διαδρομή ελατηρίου για σταθερότητα.
Και στην περίπτωση του RR, θα είναι διαθέσιμη η ηλεκτρονικά ρυθμιζόμενη ανάρτηση Dynamic Damping Control – DDC που είδαμε στο S 1000RR HP4, ως έξτρα.

Τα ηλεκτρονικά βοηθήματα βρίσκονται ξανά εδώ, με τρεις επιλογές ρύθμισης του κινητήρα ως standard, “Rain”, “Sport” και “Race”. Επιπρόσθετα μπορεί να τοποθετηθεί η επιλογή Pro η οποία δίνει την δυνατότητα να προσθέσεις δύο ακόμη ρυθμίσεις, “Slick” και “User”, προφανώς για αγωνιστική χρήση πίστας. Η ρύθμιση Pro περιλαμβάνει και Launch Control για γρήγορες εκκινήσεις χωρίς σούζα, αλλά και προγραμματιζόμενο σύστημα ελέγχου ταχύτητας στα πιτες - pit-lane speed limite. Το ηλεκτρονικό σύστημα αλλαγής ταχυτήτων είναι και εδώ διαθέσιμο, όπως στο HP, και ονομάζεται Gear Shift Assist Pro, το οποίο επιτρέπει να αλλάζεις σχέσεις χωρίς συμπλέκτη προς τα πάνω ή κάτω – shifter. Είναι και αυτό έξτρα.

 Ηλεκτρονικά βοηθήματα

Η νέα RR βγαίνει από το εργοστάσιο με το Race ABS ως standard, το οποίο είναι semi-integral – δουλεύει δηλαδή μονόδρομα, μόνο πατώντας το μπροστινό φρένο, ενεργοποιείται και το πίσω. Επίσης, από το εργοστάσιο υπάρχει τοποθετημένο και το Automatic Stability Control – ASC, το οποίο σε συνεργασία με την Pro riding mode, μπορεί να συνεργαστεί με το Dynamic Traction Control – DTC. Όλα αυτά τα συστήματα που προυπήρχαν, έχουν βελτιωθεί σημαντικά προκειμένου να προσφέρουν μέγιστη οδηγική συμπεριφορά.

Για πρώτη φορά σε μία superbike συναντάμε cruise control το οποίο διατίθεται ως έξτρα, το οποίο θα επιτρέψει σε όσους ταξιδεύουν να ξεκουράζουν το δεξί τους χέρι, επιλέγοντας τα χιλιόμετρα που θέλουν.
Η νέα RR έχει εξοπλιστεί με νέες πληροφορίες για το στροφόμετρο ενώ νέας σχεδίασης είναι και η οθόνη LCD προσφέροντας μεγάλες δυνατότητες στον αναβάτη. Επίσης, ένα νέο ηλεκτρικό σύστημα αλλά και μία μικρότερη μπαταρία, βοήθησαν ώστε να μειωθεί το βάρος κατά ένα κιλό.
Τα περιφερειακά του είναι πιο δυναμικά από ποτέ, με την σχεδίαση να έχει ως γνώμονα την καλύτερη αεροδυναμική. Όλα τα περιφερειακά είναι νέας σχεδίασης, από το μπροστινό τμήμα του fairing και τους προβολείς, μέχρι το πίσω τμήμα της ουράς. Η νέα RR θα παράγεται σε τρεις χρωματισμούς, κόκκινο-λευκό Racing Red / Light White, μαύρο μεταλλικό Black Storm metallic και στα χρώματα της BMW Motorsport.

Φωτογραφίες Art & Design

Φωτογραφίες Studio

Φωτογραφίες λεπτομερειών

Οδηγικές φωτογραφίες

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 12 Φεβρουαρίου 2017 11:03

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « BMW R 1200R 2015 BMW C 600 Sport – C 650 GT – 2015 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon