.
Κατηγορία BMW
Τετάρτη, 06 Νοεμβρίου 2013 00:26

BMW R 1200RT 2014

 

Ανεβαίνει το επίπεδο των τουριστικών μοτοσυκλετών!

 


Οι μοτοσυκλέτες της σειράς RT ήταν πάντα συνώνυμο της εκλεπτυσμένης άνεσης και του δυναμικού τουρισμού πάνω σε δύο τροχούς. Με το τελευταίο μοντέλο, R 1200 RT που χρησιμοποιεί τον νέο υγρόψυκτο κινητήρα που συναντήσαμε και στο R 1200GS του 2013, η BMW Motorrad για μία ακόμη φορά δείχνει το δρόμο όσον αφορά στον συνδυασμό των τουριστικών δυνατοτήτων με την sport πλευρά του αναβάτη.

Περισσότερη δύναμη και ασφάλεια


Ο νέος κινητήρας έχει περισσότερη δύναμη, και καλύτερα συγκεντρωμένο το βάρος του στο κέντρο μάζας της μοτοσυκλέτας, προκειμένου να συμβάλλει στην ομαλότητα στην οδήγηση. Η απόδοσή του φτάνει τους 125 ίππους στις 7.750σ.α.λ. και η μέγιστη ροπή τα 12,74kgm στις 6.500 σ.α.λ.
Για να ταιριάξει όμως αυτός ο κινητήρας, του R 1200GS, στην νέα χρήση του τουριστικού R 1200 RT, μειώθηκαν οι μάζες του στροφάλου και του εναλλάκτη, για ομαλότερη λειτουργία. Η άνεση στην οδήγηση ήρθε και από την αλλαγή της τελικής μετάδοσης, με μακρύτερη, για να παραμένουν οι στροφές του κινητήρα στο ταξίδι σε χαμηλότερα επίπεδα.

Για βέλτιστη ασφάλεια αλλά και προσαρμογή της μοτοσυκλέτας στις ανάγκες του αναβάτη, η BMW διαθέτει το σύστημα ASC - Αutomatic Stability Control στο R1200RT, το οποίο έρχεται ως standard. Διαθέτει δύο ρυθμίσεις,Rain και Road, οι οποίες θα φροντίσουν να προσαρμόσουν τον περιορισμό της ολίσθησης του πίσω τροχού ανάλογα με τις συνθήκες. Επιπρόσθετα, δύο νέες ρυθμίσεις προσφέρονται ως έξτρα, η Pro, και η Hill Start Control. Η πρώτη περιλαμβάνει την ρύθμιση “Dynamic” που προσδίδει πιο δυναμικά χαρακτηριστικά, ενώ η δεύτερη, Hill Start Control, βοηθάει τον αναβάτη να εκκινήσει την μοτοσυκλέτα σε μεγάλες ανηφόρες περιορίζοντας την δύναμη.
Η BMW τοποθέτησε στο νέο R 1200RT – και προσφέρει ως έξτρα, το Gear Shift Assistant Pro, το οποίο παρουσιάζεται για πρώτη φορά σε μοτοσυκλέτα παραγωγής. Είναι ένα σύστημα το οποίο επιτρέπει ανεβάσματα και κατεβάσματα ταχυτήτων χωρίς την χρήση συμπλέκτη σε ταχύτητες και στροφές ταξιδίου, ώστε να επιτυγχάνεται η μέγιστη άνεση κατά την οδήγηση.

 Άνεση και σταθερότητα

Η νέα R 1200 RT είναι “χτισμένη” σε ένα νέο πλαίσιο προκειμένου να προσφέρει την μέγιστη σταθερότητα. Και ενισχύθηκε από τις ημιενεργητικές αναρτήσεις της BMW Motorrad, Dynamic ESA - Electronic Suspension Adjustment. Έτσι, με τις αναρτήσεις να ρυθμίζουν ανάλογα με τις ανάγκες του αναβάτη, η νέα R 1200 RT προσφέρει μοναδικά επίπεδα άνεσης και ασφάλειας σε συνδυασμό με εκπληκτικά κρατήματα. Οι αποσβέσεις, ρυθμίζουν όπως χρειάζεται, όποτε χρειάζεται, προκειμένου να ταιριάξουν τις απαιτήσεις αναβάτη και δρόμου.

Η άνεση βρίσκεται σε κορυφαία επίπεδα, όπως και η εργονομία για τον αναβάτη, αλλά και τον συνεπιβάτη. Το τρίγωνο της εργονομίας του αναβάτη που οριοθετείται από το τιμόνι, την σέλα και τα πόδια, έχει μειωθεί κατά είκοσι χιλιοστά, προκειμένου να μπορεί να πατάει πιο άνετα στο έδαφος, κάτι που θα βολέψει τους μέσου ύψους αναβάτες – ειδικά στις επιτόπου ελιγμούς, αλλά και στην επιβίβαση / αποβίβαση από την μοτοσυκλέτα. Η προστασία από τον αέρα και τις καιρικές συνθήκες στα BMW RT ήταν πάντα σε υψηλά επίπεδα, αλλά τώρα, το fering είναι νέο, πιο φαρδύ, ενώ διαθέτει και νέας σχεδίασης ζελατίνα. Το μπροστινό τμήμα της μοτοσυκλέτας έχει βασιστεί σε αυτό του BMW K 1600 GT / GTL, και προσθέτει δυναμικά χαρακτηριστικά. Διαθέτει και φώτα LED ημέρας – τα οποία προσφέρονται όμως ως έξτρα.

 Η δυναμικότητα του μοντέλου

Μεγάλη αλλαγή συναντάμε και στον πίνακα των οργάνων, αφού το νέο R 1200 RT τώρα διαθέτει μία μεγάλη οθόνη TFT διαστάσεων 5.7 ιντσών, ώστε να προβάλλει εκεί όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες κινητήρα και αναρτήσεων. Αυτό λειτουργεί ως μία προέκταση του standard BMW Motorrad Pro onboard computer. Στην οθόνη υπάρχει βεβαίως και το αναλογικό ταχύμετρο και στροφόμετρο, και για την απόλυτη άνεση στο ταξίδι, ο αναβάτης θα βρει μία λίστα από διαθέσιμα extra, που περιλαμβάνει και ηχοσύστημα το οποίο ενεργοποιείται από ειδικό χειριστήριο.

Η δυναμικότητα του μοντέλου, έρχεται σε τρεις χρωματισμούς: Quartz μπλε μεταλλικό και Callisto γκρι μεταλλικό, συνδυάζονται με το σκούρο ματ μεταλλικό του σχιστόλιθου (!!), καθώς το Ebony μεταλλικό κάνει αντίθεση με το Monolith ματ μεταλλικό.
Τιμή ακόμη δεν έχει ανακοινωθεί, ενώ αναμένεται να φτάσει στα καταστήματα στις αρχές της νέας χρονιάς.

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής BMW
Μοντέλο R1200RT
Αντιπρόσωπος BMW HELLAS
Τιμή (euro) Αναμένεται
 Εγγύηση  2 χρόνια
Κινητήρας
Τύπος 4Τ, 2Κ, Υ/Ψ, boxer, 2ΕΕΚ, 4Β/Κ
Κυβισμός (c.c.) 1170
Διάμετρος x Διαδρομή (mm) 101  x 73
Συμπίεση (:1) 12,5
Τροφοδοσία Ηλεκτρονικά ελεγχόμενος ψεκασμός με σώματα διαμέτρου 52mm
Σύστημα εξαγωγής 2 σε  1
Λίπανση υγρό κάρτερ, αντλία λαδιού
Εκκίνηση Μίζα
Συμπλέκτης Υγρός, πολύδισκος
Μετάδοση Με άξονα, 2,9:1
Κιβώτιο 6 σχέσεων
Πρωτεύουσα μετάδοση 1.65
1η σχέση 2.438
2η σχέση 1.714
3η σχέση 1.296
4η σχέση 1.059
5η σχέση 0.943
6η σχέση 0.848
Τελική μετάδοση 2.91
Πλαίσιο
Τύπος Ατσάλινο, τύπου γέφυρα με τον κινητήρα ενεργό τμήμα
Κάστερ (°) 26,4
Ίχνος (mm) 116
Μεταξόνιο (mm) 1.485
Ύψος σέλας (mm) 805 / 825 (SA: 830/850 or 760/780)
Πλάτος (mm) 983
Μήκος (mm) 2222
Ύψος (mm) 1450
Βάρος (kg) 274
Ρεζερβουάρ/ Ρεζέρβα (lt) 25l
Αναρτήσεις
Μπροστά Telelever, με μονό αμορτισέρ και διαδρομή τροχού 120mm / ESA
Πίσω Paralever με μονό αμορτισέρ  /  διαδρομή τροχού 136mm / ESA
Ελαστικά
Μπροστά 120/70-19
Πίσω 180/55-17
Φρένα
Μπροστά Δύο δίσκοι διαμέτρου 320mm με δαγκάνες τεσσάρων εμβόλων και Integral ABS
Πίσω Δίσκος διαμέτρου 276mm με δαγκάνα 2 εμβόλων και Integral ABS
Εξοπλισμός
Ψηφιακό ταχύμετρο, αναλογικό στροφόμετρο, ολικός και δύο μερικοί χιλιομετρητές, ένδειξη θερμοκρασίας, σχέσεων, καυσίμου, ψεκασμού, φώτα, νεκρά, υπολογιστής trip computer, ASC, ABS, ESA, θερμαινόμενα γκριπ, led φλας, βαλίτσες, ηχοσύστημα
Επιδόσεις
Ισχύς εργοστασίου (ίπποι/σαλ) 125/7.750
Ροπή εργοστασίου (χλγμρ/σαλ) 12,74/6.500

Φωτογραφίες οδήγησης

Φωτογραφίες λεπτομερειών

Φωτογραφίες σχεδίασης

Στατικές φωτογραφίες

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 06 Νοεμβρίου 2013 00:32

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « BMW S 1000R 2014 BMW K 1600 GTL Exclusive 2014 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon