.
Κατηγορία BMW
Δευτέρα, 27 Μαϊος 2013 13:39

BMW R 90 S Concept Ninenty

 

Για τα 90 χρόνια ζωής της εταιρίας

 


 

Τα 90 χρόνια ιστορίας της γιορτάζει η BMW Motorrad, παρουσιάζοντας ένα μοναδικό μοντέλο: Concept Ninenty. Το Concept Ninenty είναι βασισμένο στο BMW R 90 S που συμπληρώνει φέτος 40 χρόνια ζωής και η παρουσίαση του μοντέλου έγινε στο Concorso d’Eleganza, στην Villa d’Este, στην Ιταλία.

Στο πνεύμα του 1973

Το νέο μοντέλο έγινε πραγματικότητα με την συμμετοχή της εταιρίας Roland Sands Design προκειμένου να πάρει σάρκα και οστά μία μοναδική σύγχρονη custom BMW R 90 S.
Η συνεργασία της εταιρίας Roland Sands με το τμήμα σχεδιασμού της BMW έφερε νέα standards στην κατηγορία των custom μοτοσυκλετών.

Σαράντα χρόνια πέρασαν από τ0 1973, όπου η R 90 S ήταν η ναυαρχίδα της BMW, η οποία ξεπερνούσε τότε την τελική ταχύτητα των 200 χ.α.ω. (124 mph), και ήταν μία από τις πιο γρήγορες μοτοσυκλέτες παραγωγής, κερδίζοντας μάλιστα σε πολλούς αγώνες. Ήταν μάλιστα η πρώτη μοτοσυκλέτα παραγωγής που χρησιμοποιούσε fering τοποθετημένο από το εργοστάσιο. Η σχεδίαση αυτής της μοτοσυκλέτας προχώρησε ένα βήμα μπροστά τις μοτοσυκλέτες της γενιάς της, και σήμερα, η R 90 S αποτελεί ένα σημείο αναφοράς στην ιστορία της BMW.

Η BMW Concept Ninety είναι μία μοτοσυκλέτα που δυναμώνει ξανά το πνεύμα της εποχής τοποθετημένο μέσα σε ένα σύγχρονο σχεδιαστικά πρίσμα. Μπορεί οι μοτοσυκλέτες BMW να είναι περισσότερο γνωστές για τουριστική ή αγωνιστική χρήση, αλλά η βαυβαρική εταιρία με την Concept Ninety θέλει να δείξει πόσο σύγχρονη μπορεί να είναι μία απλή μοτοσυκλέτα.

Με αυτό το σκεπτικό, η Concept Ninety έχει σχεδιαστεί ώστε να δείχνει ξεκάθαρα ότι βρίσκεται στην οικογένεια της BMW R 90 S προσφέροντας εργονομία . Η σκυφτή sport θέση οδήγησης με τα clip ons τιμόνια παραπέμπει σε παλιές αγωνιστικές μοτοσυκλέτες, και είναι πλαισιωμένη από αεροδυναμικό fering ενώ όλα τα περιφερειακά είναι βαμμένα πορτοκαλί – Daytona Orange, όπως στην R 90 S. Τα περιφερειακά δεν είναι πλαστικά αλλά χειροποίητα, κατασκευασμένα από αλουμίνιο, και στις γυαλισμένες περιοχές μπορεί κανείς να θαυμάσει… τον εαυτό του!

Η συμμετοχή του Roland Sands

Υπάρχουν όμως σύγχρονα τμήματα πάνω στην Concept Ninety, με τον προβολέα LED να αναλαμβάνει τον φωτισμό, αλλά και ο τελευταίος αερόψυκτος κινητήρας boxer που κινεί την Concept Ninety σε μαύρο χρωματισμό, ενώ συναντάμε πολλά εξαρτήματα φτιαγμένα από την εταιρία Roland Sands Design.
Ο Sands ήθελε να μεταφέρει τον σπέσιαλ χαρακτήρα της R 90 S στην σύγχρονη εποχή κι έτσι το μπροστινό κάλυμμα του κινητήρα όπως και αυτά των βαλβιδών, αλλά και οι εξατμίσεις, παραπέμπουν εκεί. Στην ίδια εποχή παραπέμπουν και οι χυτοί αλουμινένιοι τροχοί. Από την ίδια εταιρία έχουν σχεδιαστεί και οι μανέτες συμπλέκτη και φρένου, το σύστημα Paralever “εποχής” αλλά και το φίλτρο αέρα κάτω από τη σέλα

Εντύπωση προκαλεί ωστόσο η άνω πλάκα του μπροστινού συστήματος, τα clip on, η τάπα του ρεζερβουάρ, ενώ η μοτοσυκλέτα διαθέτει ανεστραμμένο μπροστινό σύστημα της Ohlins, αμορτισέρ της ίδιας εταιρίας, ακτινικής τοποθέτησης φρένα της Brembo, αλλά και ελαστικά slick!
Σύμφωνα με δηλώσει του Roland Sands, “στόχος ήταν να φτιάξουμε μία μοτοσυκλέτα που να μεταφέρει την αίσθηση της εποχής, αλλά ταυτόχρονα να είναι σύγχρονη οδηγικά, κάτι που οι σύγχρονες custom δεν μπορούν να επιτύχουν”

Οδηγικές φωτογραφίες

Φωτογραφίες σχεδίασης

Video

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 27 Μαϊος 2013 14:14

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Νέο BMW F 800 GS Adventure 2013! BMW S 1000RR StreetFighter 2014 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon