.
Κατηγορία BMW
Πέμπτη, 09 Αυγούστου 2012 23:42

BMW S 1000RR HP4 2013 - Πλήρης ανάλυση

 

Όλες οι φωτογραφίες!

 




Με το HP4, η BMW Motorrad παρουσιάζει την ελαφρύτερη, έως σήμερα, 4κύλινδρη supersport μοτοσυκλέτα στην κατηγορία 1000cc. Βασισμένη στην BMW S 1000 RR - ή RR για συντομία – η νέα σπορ μοτοσυκλέτα διαθέτει ισχύ 142 kW (193 hp) και βάρος μόλις 199 κιλά, συμπεριλαμβανομένου του Race ABS και με 90% γεμάτο ρεζερβουάρ (169 κιλά άδειο, με το Race ABS).

 

Συνέχεια της σειράς HP

To νέο BMW HP4 αναμένεται να κάνει παγκόσμια πρεμιέρα το 2012 και αποτελεί συνέχεια της σειράς HP της BMW Motorrad, που λανσαρίστηκε το 2005. Μετά τα boxer μοντέλα HP2 Enduro, HP2 Megamoto και HP2 Sport, το HP4 αποτελεί την πρώτη 4κύλινδρη προσθήκη στην οικογένεια της HP.
HP σημαίνει “High Performance”, υψηλές επιδόσεις δηλαδή και το HP4 ενσαρκώνει για άλλη μια φορά την εξαιρετική ευελιξία, τη δυναμική και οδηγική επίδοση. Επίσης όμως, αντανακλά και τη χρήση υλικών εξαιρετικά υψηλής ποιότητας και ευφυούς τεχνολογίας, μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια. Εν ολίγοις, HP4 σημαίνει απόλυτα ελεγχόμενη ισχύς και σπορ τελειότητα.

Οι High Performance μοτοσυκλέτες της BMW είναι πραγματικά μοναδικές, καθώς διατίθενται σε περιορισμένες εκδόσεις και θα παραμείνουν πάντα σχετικά σπάνιες. Αυτό ισχύει και στην περίπτωση του νέου ΗP4. Κάθε μοτοσικλέτα διαθέτει μοναδικό HP4 σειριακό αριθμό, ο οποίος είναι χαραγμένος πάνω στην άνω πλάκα του μπροστινού συστήματος.
Και μια ξεχωριστή λεπτομέρεια: Χάρη στη μεγάλη γκάμα εξαρτημάτων και το άριστο σετάρισμά του, το νέο HP4 είναι έτοιμο για χρήση στην πίστα, “ex works”, από  το εργοστάσιο δηλαδή, χωρίς να απαιτούνται περαιτέρω τροποποιήσεις. Ταυτόχρονα όμως, διαθέτει μεγάλες δυνατότητες για σβέλτη οδήγηση και σε επαρχιακούς δρόμους. Το HP4 είναι εντελώς ασυμβίβαστο, συνδυάζοντας το αθλητικό πνεύμα και τη δυναμική οδήγηση στο μέγιστο βαθμό – ακόμη μεγαλύτερο και από την S 1000 RR.

Επιδόσεις από την S 1000RR

Το νέο HP4 – μοναδικές επιδόσεις βασισμένες στην S 1000 RR.
Ήδη από την πρώτη παγκόσμια παρουσίασή της για τον Τύπο, το φθινόπωρο του 2009, η S 1000 RR σημειώνει τον ένα θρίαμβο μετά τον άλλο - και όχι μόνο στις συγκριτικές δοκιμές των περιοδικών μοτοσικλέτας. Αυτό αποτελεί σαφή ένδειξη των ιδιοτήτων και της συνοχής που χαρακτηρίζει το κόνσεπτ των Supersport μοτοσυκλετών. Εξοπλισμένο με Race ABS και Dynamic Traction Control (DTC), η RR έγινε το νέο σημείο αναφοράς σε αυτόν τον εξαιρετικά ανταγωνιστικό και τεχνολογικά υπερσύγχρονο τομέα. Αλλά ακόμη και η S 1000 RR αφήνει περιθώριο για βελτιώσεις.

Καινοτομίες σε τεχνικό επίπεδο για μεγαλύτερες σπορ επιδόσεις.
Το HP4 παρέχει τη βάση για ομολογκάρισμα των μοτοσικλετών BMW στους αγώνες ταχύτητας, ειδικά για τις κατηγορίες Superbike και Superstock. Το νέο μοντέλο διαθέτει πολυάριθμες τεχνολογικές καινοτομίες, οι οποίες υπογραμμίζουν τον προσανατολισμό της μοτοσυκλέτας αυτής προς την κατεύθυνση των αγώνων και της πίστας. Η στάνταρ θέση οδήγησης με την μονοθέσια εμφάνιση είναι χαρακτηριστική της οδήγησης στην πίστα, αλλά για τους αναβάτες εκείνους που επιθυμούν να ταξιδεύουν με παρέα, η BMW Motorrad προσφέρει επίσης τη δυνατότητα επιλογής, εκ του εργοστασίου, του πακέτου συνεπιβάτη, το οποίο, εκτός από τη θέση συνοδηγού περιλαμβάνει και τα υποπόδια.

Dynamic Damping Control

Δυναμικός Έλεγχος Απόσβεσης (Dynamic Damping Control – DDC): Μια παγκόσμια πρωτιά στις μοτοσυκλέτες παραγωγής.
Στο νέο HP4, η φύση του ως μοτοσυκλέτα υψηλών επιδόσεων, αντανακλάται στο σύστημα ανάρτησης, το οποίο διαθέτει μια παγκόσμια καινοτομία: Για πρώτη φορά σε μοτοσυκλέτα παραγωγής, στον στάνταρ εξοπλισμό, Δυναμικός Έλεγχος Απόσβεσης (DDC). Το σύστημα αυτό επιτρέπει τη δυναμική προσαρμογή των αναρτήσεων στο ανεστραμμένο μπροστινό σύστημα και στο αμορτισέρ, κάθε δεδομένη στιγμή, ανάλογα με την κατάσταση στο δρόμο. Η απόσβεση προσαρμόζεται σε κάθε ελιγμό ή οδόστρωμα, με τη βοήθεια των παραμέτρων του αισθητήρα που παρέχονται μέσω των ηλεκτρικά ελεγχόμενων βαλβίδων ρύθμισης. Με τον τρόπο αυτό, το HP4 προσφέρει βέλτιστη απόσβεση σε κάθε περίσταση και τέλειο χειρισμό των διαδρομών των αναρτήσεων, για μέγιστη πρόσφυση και ασφάλεια.

Σύστημα φρένων υψηλών επιδόσεων και Race ABS με σετάρισμα IDM για μέγιστη απόδοση.
Με την εισαγωγή του Race ABS στην S 1000 RR, η BMW Motorrad υπογράμμισε το ρόλο του πρωτοπόρου στον τομέα των ABS. Για πρώτη φορά, ένα σύστημα αντιμπλοκαρίσματος των φρένων, προσαρμοσμένο στις ανάγκες μιας σπορ μοτοσυκλέτας.
Στο νέο HP4, με τον αγωνιστικό χαρακτήρα, η BMW Motorrad περνάει στο επόμενο βήμα. Υπηρετώντας τις ανάγκες χρήσης του, για οδήγηση τόσο σε πίστα όσο και σε επαρχιακούς δρόμους με σβέλτο ρυθμό, η νέα μοτοσυκλέτα διαθέτει όχι μόνο monoblock δαγκάνες της Brembo και πλευστά δισκόφρενα μπροστά, αλλά και ένα πλέον εξελιγμένο Race ABS.

Race ABS

Όπως και στις προηγούμενες εκδόσεις του, το ABS αυτό διαθέτει τέσσερα διαφορετικά modes: για οδήγηση σε βρεγμένο οδόστρωμα ("Rain"), σε δρόμο ("Sport"), σε πίστα με ελαστικά supersport (“Race”) και τέλος, σε πίστα με ελαστικά slick ("Slick"). H εμπειρία στους αγώνες που αποκτήθηκε από το Διεθνές Γερμανικό Πρωτάθλημα Μοτοσικλέτας (IDM - International German Motorcycle Championship) έχει μεταγγιστεί άμεσα στο Race ABS του HP4. Στην επιλογή "Slick", το λεγόμενο IDM setting με το εξελιγμένο σύστημα αισθητήρων, δίνει στον έμπειρο αναβάτη τη δυνατότητα του μέγιστου δυνατού φρεναρίσματος.

Νέα 200/55 ZR 17 ελαστικά στον πίσω τροχό και ρυθμιζόμενος Δυναμικός Έλεγχος Πρόσφυσης στην "Slick" επιλογή.
Το HP4 χρησιμοποιεί πίσω ελαστικό στο νέο φορμάτ 200/55 ZR 17. Το DTC που χρησιμοποιείται ήδη στην RR έχει βελτιστοποιηθεί για χρήση στο Supersport HP4: τώρα, το traction control προσαρμόζεται στην επιλογή "Slick" και σε μεταβαλλόμενες συνθήκες οδήγησης και ανάλογα με τις προτιμήσεις του αναβάτη, εν κινήσει.
Launch Control για τέλεια εκκίνηση και shift assistant για τη βέλτιστη αλλαγή ταχυτήτων.

Launch Control

Το HP4 είναι η πρώτη μοτοσικλέτα της BMW με τη λεγόμενη λειτουργία “Launch Control”, που παρέχει ενεργή υποστήριξη στον αναβάτη, στην επιλογή "Slick", για μέγιστη επιτάχυνση από την αδρανή θέση - για παράδειγμα στην έναρξη του αγώνα. Το “Launch Control”  περιορίζει τη ροπή του κινητήρα, προκειμένου να μεταφέρει τη μέγιστη δυνατή ροπή από τον πίσω τροχό, οποτεδήποτε ο μπροστινός τροχός δεν γυρίζει. Αυτό σημαίνει ότι ο αναβάτης χρειάζεται λιγότερο να επικεντρωθεί στο γκάζι, καθώς διαθέτει τον έλεγχο της επιτάχυνσης μόνο με τη χρήση του συμπλέκτη. Επιπρόσθετα, όταν το σύστημα Launch Control είναι ενεργοποιημένο, η ροπή του κινητήρα μειώνεται αμέσως μόλις το σύστημα εντοπίσει ότι ο μπροστινός τροχός βρίσκεται στον αέρα. Έτσι αποτρέπονται ανεπιθύμητες σούζες κατά την επιτάχυνση.

Το HP4 επιτρέπει στον αναβάτη να κάνει άμεσες αλλαγές ταχυτήτων, χωρίς την παραμικρή διακοπή της δύναμης, με τη βοήθεια του shift assistant, που βρίσκεται στον στάνταρ εξοπλισμό. Η λειτουργία αυτή βοηθά επίσης και στην εξοικονόμηση κλασμάτων του δευτερολέπτου, πολύτιμων όταν πρόκειται για οδήγηση σε πίστα.
Λιγότερο βάρος χάρη στους σφυρήλατους αλουμινένιους τροχούς με τις εφτά ακτίνες, ελαφρύτερη γραναζιέρα, σύστημα εξάτμισης από τιτάνιο και ελαφρύτερη μπαταρία, δίνουν στο HP4 μειωμένο βάρος κατά 2,4 κιλά, σε σχέση με το απλό S1000RR.

Ελαφρύτερη

Tο σύστημα εξάτμισης είναι κατασκευασμένο εξ ολοκλήρου από τιτάνιο και εξοικονομεί 4,5 κιλά σε σύγκριση με την RR, ενισχύοντας έτσι τον μοναδικό χειρισμό του HP4. Η βελτιστοποίηση της καμπύλης ροπής επετεύχθη χάρη στο νέο αυτό σύστημα εξάτμισης, με τις ρυθμίσεις στον κινητήρα να έχουν προσαρμοστεί αναλόγως.

Αιχμηρό σετάρισμα του κινητήρα και περισσότερη ροπή στις μεσαίες στροφές. Το νέο HP4 είναι εφοδιασμένο με τον υδρόψυκτο 4-κύλινδρο σε σειρά κινητήρα της S 1000 RR, με μέγιστη ισχύ τα 142 kW (193 hp) στις 13.000 σ.α.λ. και μέγιστο ανέβασμα στροφών στις14.200 σ.α.λ. Όπως και στην RR, η μέγιστη ροπή των 112 Nm επιτυγχάνεται στις 9.750 rpm, ενώ έχει αυξηθεί αισθητά από τις 6.000 έως τις 9.750 στροφές. Στην επιλογή "Rain" η απόδοση είναι τώρα ομαλότερη, με καμπύλη ροπής διαθέσιμη μεταξύ των 2.500 rpm και 8.000 rpm.
Σε αντίθεση με την RR, ο 4κύλινδρος σε σειρά κινητήρας του HP4 παρέχει την πλήρη απόδοση των 142 kW (193 hp) στις 13.000 σ.α.λ. σε όλα τα modes - "Rain", "Sport", "Race" και "Slick" - με την ίδια καμπύλη επιτάχυνσης και συνεπώς, την ίδια αντίδραση, καθιστώντας το ιδανικό για χρήση σε πίστα.

Ρυθμίσεις supersport για ανήσυχους αναβάτες


Το HP4 διαθέτει μια πλειάδα ιδιαίτερων χαρακτηριστικών προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες των sport και race αναβατών. Για παράδειγμα, ο πίνακας οργάνων δεν έχει απλώς ένα φρέσκο σχεδιαστικά καντράν με την επιγραφή ΗΡ4, αλλά παρέχει επίσης ένα εκτενές φάσμα πληροφοριών και λειτουργιών. Η οθόνη τώρα εμφανίζει το μενού σεταρίσματος του DDC, καθώς και τα στοιχεία για τη ρύθμιση του DTC και την ενεργοποίηση του Launch Control.

Από οπτικής άποψης, το νέο HP4 συνάδει απόλυτα με τις απαιτήσεις της οδήγησης τόσο σε πίστα όσο και σε επαρχιακούς δρόμους. Εκτός από την μονοθέσια εμφάνιση, υπάρχει μία διπλή καρίνα στο fering πιο επιμήκης σε σύγκριση με το RR - και μία φιμέ ζελατίνα, όλα εκ των οποίων υπογραμμίζουν την κορυφαία επίδοση του ΗΡ4. Τα LED φλας έχουν διακριτικά ενσωματωθεί στο σύνολο και το χαραγμένο με λέιζερ λογότυπο με τον σειριακό αριθμό στην άνω πλάκα εντείνουν τον μοναδικό χαρακτήρα της μοτοσικλέτας. Το περίτεχνο φινίρισμα στους χρωματισμούς Racing blue metallic και Light white, ενισχύει την αγωνιστική εμφάνιση.

HP4 με Competition Package και χρήση κορυφαίων υλικών


Για εκείνον που επιζητά ακόμη περισσότερα από την έξυπνη πολυχρηστικότητα και την εξαιρετικά δυναμική οδήγηση ενός HP4, το ΗΡ4 με το πακέτο “Competition” αποτελεί μια “exclusive” έκδοση της μοτοσυκλέτας. Ραφιναρισμένα μέρη από carbon, όπως μία κλειστή καρίνα και το κάλυμμα του ρεζερβουάρ, τα ρυθμιζόμενα μαρσπιέ, οι μανέτες συμπλέκτη και φρένου HP, αλλά και οι ζάντες με φινίρισμα στο μεταλλικό Racing blue χρώμα και το κιτ με τα αυτοκόλλητα των χορηγών, όλα ενισχύουν ακόμη περισσότερο τη δυναμική εμφάνιση του νέου HP4.
 

Φωτογραφίες οδήγησης

Στατικές φωτογραφίες

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 09 Αυγούστου 2012 23:58

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « BMW C evolution BMW F 800 GT 2013 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon