.
Κατηγορία BMW
Πέμπτη, 02 Αυγούστου 2012 10:09

BMW C evolution

 

 

Το νέο ηλεκτρικό scooter

 

 


Σε ό,τι αφορά στη μετακίνηση, και ειδικά εντός πόλης, οι απαιτήσεις έχουν αλλάξει δραματικά τα τελευταία χρόνια. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, η μετακίνηση πρέπει να χαρακτηρίζεται από “αειφορία”. Η διαρκής αύξηση της κίνησης στους δρόμους και στο κόστος της μετακίνησης, αλλά και οι ολοένα αυστηρότεροι περιορισμοί στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από τα οχήματα που κινούνται στα κέντρα των πόλεων, όλα αυτά αποτελούν την πρόκληση του μέλλοντος.

Νέες προκλήσεις


Το BMW Group, έχοντας κατανοήσει αυτές τις προκλήσεις, έχει προχωρήσει στην εξεύρεση λύσεων, για την κάλυψη της ανάγκης μετακίνησης όχι μόνο σήμερα, αλλά και αύριο. Ως αναπόσπαστο μέρος της BMW Group, η BMW Motorrad, εστιάζει στα προβλήματα που αφορούν στη μετακίνηση και στις μελλοντικές ανάγκες των πελατών της, προσφέροντας λύσεις. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια, η BMW Motorrad επεκτείνει τις επιχειρηματικές της δραστηριότητες, με την προσθήκη μιας ακόμη πτυχής, εκείνης που αφορά στην «αστική μετακίνηση», παρουσιάζοντας το 2011 τα maxi scooter C 600 Sport και C 650 GT τα οποία είδαμε πρόσφατα στην παραγωγή.
Ακολουθώντας την στρατηγική αειφορίας της BMW Group, η BMW Motorrad φιλοδοξεί να συνεχίσει με συνέπεια την ενασχόλησή της με την ηλεκτρική μετακίνηση, ιδίως στο αστικό περιβάλλον. Όπως και η σειρά “i” των αυτοκινήτων της BMW Group, έτσι και για τη BMW Motorrad, η ραγδαία εξέλιξη οχημάτων μονής τροχιάς έχει  ως στόχο μοτοσυκλέτες και υπηρεσίες – αλλά και καινοτόμο ντιζάιν – μιας νέας φιλοσοφίας, η οποία θα χαρακτηρίζεται από την έννοια της αειφορίας, σε ολόκληρη τη αλυσίδα παραγωγής της.
Στο εγγύς μέλλον λοιπόν, η BMW Motorrad θα λανσάρει ένα νέο κορυφαίο προϊόν. Πρόκειται για το concept E-Scooter, το οποίο παρουσιάστηκε στη BMW Motorrad Innovation Day το 2011,  ως το πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Λόγω της περιορισμένης απόδοσης και αυτονομίας τους, τα αμιγώς ηλεκτρικά σκούτερ, μέχρι πρότινος προορίζονταν για χρήση σχεδόν αποκλειστικά εντός πόλης και με περιορισμένη αυτονομία. Κάνοντας χρήση βιώσιμων τεχνολογικών λύσεων όμως, το πρότυπο BMW E-Scooter, παρουσίασε ένα σημαντικά διευρυμένο φάσμα αυτονομίας, ενώ λίγο αργότερα ακολούθησε και το δεύτερο στάδιο εξέλιξής του, το οποίο παρουσιάστηκε στο ΙΑΑ της Φρανκφούρτης: η μελέτη σχεδιασμού ενός e-scooter, από τη BMW Motorrad, το BMW Concept e, το οποίο περικλείει όλη την άποψη περί αισθητικής ενός ηλεκτρικού σκούτερ.

Στάδιο εξέλιξης


Το τρίτο στάδιο εξέλιξης έρχεται με το “C evolution”: Εδώ η BMW Motorrad παρουσιάζει ένα πρότυπο e-scooter, το οποίο βρίσκεται λίγο πριν το στάδιο της παραγωγής. Καθώς το concept κατασκευής του αφορούσε στην καθημερινή μετακίνηση από την περιφέρεια προς το κέντρο της πόλης, δύο ήταν οι κύριοι άξονες της εξέλιξής του: επιδόσεις παρόμοιες με εκείνες ενός maxi scooter με κινητήρα εσωτερικής καύσης και μεγάλη αυτονομία σε πραγματικές συνθήκες.
Με την εξέλιξη πέντε πλήρως οδηγήσιμων σκούτερ “C evolution”, η BMW Motorrad διεύρυνε την εμπειρία της στον τομέα της ηλεκτρικής μετακίνησης και συνεχίζει να επεκτείνεται. Επίσης, εκμεταλλευόμενη μια σειρά από events ανά την Ευρώπη, επιχειρεί να ανυψώσει ακόμη περισσότερο την εικόνα της και να προετοιμάσει την αγορά για τα ηλεκτροκίνητα οχήματα μονής τροχιάς, με τελικό στόχο το λανσάρισμα ενός μοντέλου παραγωγής. Σε αυτή την πιλοτική φάση που βρισκόμαστε, τα σκούτερ οδηγούνται σε πραγματικές συνθήκες και σε περιβάλλον για χρήση στο οποίο προορίζονται. Ένας ακόμη στόχος όμως είναι και η διερεύνηση των εσωτερικών δομών της ηλεκτρικής μετακίνησης, όπως η δημιουργία ενός δικτύου παρόχων “e-mobility”, το οποίο πιθανόν να περιλαμβάνει και εταιρείες ενοικίασης ηλεκτροκίνητων οχημάτων.

Συνοπτικά τα χαρακτηριστικά:


• 11 kW συνεχόμενης απόδοσης και 35 kW στην κορύφωση της καμπύλης.
• 120 km/h τελική ταχύτητα.
• Αυτονομία πάνω από 100 kilometres χάριν στη μεγάλη χωρητικότητα της μπαταρίας.
• Μεγάλης χωρητικότητας μπαταρίας (8 kWh) με σύστημα αερόψυξης.
• Έξυπνο σύστημα φόρτισης κατά το φρενάρισμα.
• Μικρά διαστήματα φόρτισης.
• Συνεργασία με τα αυτοκίνητα BMW και συστήματα ηλεκτρικής ασφάλειας σύμφωνα με τα standard των αυτοκινήτων.
• Υβριδικό πλαίσιο επικεντρωμένο στο χαμηλό κέντρο βάρους.
• Δυνατό σύστημα φρένων με ABS.
• Ελαφριά λάστιχα Metzeler Feelgreen.
• Πολυδιάστατη οθόνη TFT και φώτα ημέρας LED.
• Προχωρημένο σχέδιο και χρωματισμοί.

Τεχνολογία και ντιζάιν

Απόδοση του ηλεκτρικού κινητήρα στα επίπεδα ενός κινητήρα εσωτερικής καύσης. Με 11kW συνεχούς παραγωγής (ομολογκαρισμένα σύμφωνα με ECE R85 για τον καθορισμό της απόδοσης του κινητήρα) και 35kW μέγιστης απόδοσης, το “C evolution” διαθέτει ένα πανίσχυρο κινητήρα και μεγάλη οδηγική απόλαυση. Η μέγιστη ταχύτητα περιορίζεται ηλεκτρονικά στα 120 χλμ/ώρα, για εξαιρετική οδήγηση τόσο σε αυτοκινητόδρομους όσο και σε προσπεράσεις, ακόμη και με δεύτερο επιβαίνοντα. Η εκκίνησή του σε ανηφόρες είναι πανεύκολη, ακόμη και με συνεπιβάτη, ενώ η επιτάχυνσή του από 0 σε 60 χλμ/ώρα, είναι εφάμιλλη εκείνης των maxi scooter 600cc και άνω.
Σε σύγκριση με τους συμβατικούς κινητήρες εσωτερικής καύσης, η ηλεκτροκίνηση του “C evolution” προσφέρει επιπλέον σημαντικά πλεονεκτήματα, ιδίως στις χαμηλές ταχύτητες. Χάρη στην επεξεργασία των ηλεκτρονικών ρυθμίσεων, ο εναλλάκτης παρέχει στον αναβάτη μια άμεση, στιγμιαία αντίδραση. Δεν υπάρχει καμία καθυστέρηση στη ροπή, όπως συμβαίνει στους συμβατικούς κινητήρες, λόγω της χρήσης του συμπλέκτη.  
•    Αυτονομία που φτάνει τα 100 χιλιόμετρα, χάρη στη μπαταρία μεγάλης χωρητικότητας.
Στις 8 kWh, η αποθηκευτική ικανότητα της μπαταρίας είναι εξαιρετικά μεγάλη και εξασφαλίζει αυτονομία που φτάνει μέχρι τα 100 χιλιόμετρα. Αυτό ρεαλιστικά σημαίνει ότι η οδήγηση στην πόλη με μηδενικές εκπομπές ρύπων δεν αποτελεί καθόλου πρόβλημα. Όπως και σε άλλους τομείς, έτσι και στον τομέα της ηλεκτροκίνησης, η BMW Motorrad κατάφερε μέσω της συνέργειας, να αξιοποιήσει τη γνώση της BMW στα αυτοκίνητα. Έτσι, χρησιμοποιεί για το “C evolution” τις ίδιες αποθηκευτικές μονάδες λιθίου-ιόντων, της σειράς BMW i3. Εδώ, οι άνθρωποι που εργάστηκαν πάνω στην εξέλιξη, έδωσαν ιδιαίτερη προσοχή, τόσο στην ποιότητα, όσο και διάρκεια ζωής των αποθηκευτικών μονάδων, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί ότι η αυτονομία θα διατηρείται ακόμη και μετά από πολλά χρόνια χρήσης και σε πολύ ψυχρό περιβάλλον.

Μπαταρίες


Μία από τις κύριες τεχνολογικές προκλήσεις υπήρξε η βέλτιστη δυνατή ψύξη της μπαταρίας υψηλής τάσης. Αφ’ ενός ήταν αναγκαίο για να αποφευχθούν τόσο οι εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες - λόγω του γεγονότος ότι η εσωτερική αντίσταση των κυττάρων αυξάνεται δραματικά ως αποτέλεσμά τους, μειώνοντας έτσι τη δύναμη – όσο και οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες, δεδομένου ότι αυτό θα επηρέαζε τη διάρκεια ζωής των κυττάρων.
Ενώ στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα γίνεται χρήση ενός ψυκτικού μέσου για την ψύξη της μπαταρίας, εντούτοις, στο “C evolution” αυτό επιτυγχάνεται με τον αέρα, προκειμένου να εξοικονομηθεί χώρος αλλά και επιπλέον βάρος.  Η θερμότητα της μπαταρίας υψηλής τάσης αποβάλλεται μέσω ενός αεροδυναμικά βελτιστοποιημένου αεραγωγού, ο οποίος βρίσκεται στο μέσο του περιβλήματος της μπαταρίας, όπου υπάρχει μια συνεχής ροή του αέρα. Για να διασφαλιστεί η βέλτιστη αποβολή της θερμότητας, η βάση της μπαταρίας έχει τοποθετηθεί κατά μήκος ειδικών πτερυγίων ψύξης.
Ωστόσο, το περίβλημα της μπαταρίας, κατασκευασμένο από χυτό αλουμίνιο, όχι μόνο συγκρατεί τα ειδικής αρχιτεκτονικής κύτταρα, αλλά επίσης και ολόκληρο το σύστημα ελέγχου των κυττάρων, ενώ επίσης αποτελεί και σημείο στήριξης πάνω στο σασί.
Ένα ηλεκτρονικό σύστημα βρίσκεται εγκατεστημένο πίσω από το περίβλημα της μπαταρίας.  Αυτό, όχι μόνο φροντίζει για τον έλεγχο του εναλλάκτη σε ένα εύρος από 100 έως 150 βολτ, αλλά και ανταποκρίνεται στις εντολές του αναβάτη, για παράδειγμα, με τον εντοπισμό της θέσης του γκαζιού. Το σύστημα επεξεργάζεται επίσης τις πληροφορίες από το σύστημα πέδησης και αποφασίζει για το πόση ενέργεια θα πρέπει να ανακτηθεί και πόση ροπή θα πρέπει να εφαρμοστεί στον πίσω τροχό, εφόσον κάτι τέτοιο απαιτείται.

Μετάδοση


Η μετάδοση στο “C evolution” γίνεται μέσω ψαλιδιού. Ο εναλλάκτης είναι τοποθετημένος πίσω από το περίβλημα της μπαταρίας και ενσωματώνεται στο ψαλίδι. Λόγω της εγγύτητας του άξονα εξόδου του εναλλάκτη με τον άξονα του ψαλιδιού, η ροπή αδράνειας γύρω από το κέντρο του ψαλιδιού περιστροφής, ελαχιστοποιείται. Αυτό παρέχει επίσης τη βέλτιστη αναστολή / απόσβεση και άμεση απόκριση. Ο εναλλάκτης και τα συγκεκριμένα ηλεκτρονικά είναι υγρόψυκτα.
Πως δουλεύει το σύστημα ανάκτησης ενέργειας κατά την πέδηση;
Η BMW Motorrad έχει πραγματοποιήσει μακράς διάρκειας δοκιμές προκειμένου να εξελίξει ένα πρωτοποριακό σύστημα ανάκτησης ενέργειας το οποίο να είναι ταυτόχρονα φιλικό προς τον αναβάτη. Η οδήγηση του “C evolution” γίνεται ακριβώς με τον ίδιο τρόπο, όπως κι ενός συμβατικού σκούτερ με κινητήρα εσωτερικής καύσης. Ο αναβάτης δεν χρειάζεται να κάνει ο ίδιος ανάκτηση της ενέργειας, καθώς αυτό γίνεται αυτόματα, όποτε είναι δυνατόν.
Για παράδειγμα, η ανάκτηση της ενέργειας εκκινείται με το κλείσιμο του γκαζιού και – όπως ακριβώς και στους κινητήρες εσωτερικής καύσης - η λειτουργία της γεννήτριας του δυναμό δημιουργεί ροπή αντίστασης η οποία εξαρτάται από το βαθμό της ανάκτησης. Η ροπή αντίστασης που δημιουργείται από το δυναμό είναι όπως το ήδη γνωστό «φρένο κινητήρα» το οποίο τίθεται σε ισχύ κατά την αφαίρεση του επιταχυντή, στους κινητήρες εσωτερικής καύσης.
Ανάκτηση πραγματοποιείται επίσης κατά τη διάρκεια της πέδησης, μετατρέποντας την κινητική ενέργεια σε ηλεκτρική ενέργεια, έτσι ώστε να φορτίζεται η μπαταρία. Εδώ, ένα σύστημα αισθητήρων εκμεταλλεύεται την πίεση πέδησης στο εμπρός και πίσω φρένο. Όταν το ηλεκτρονικό σύστημα αντιληφθεί ότι ο αναβάτης φρενάρει, ο εναλλάκτης αυξάνει τη ροπή, ενισχύοντας έτσι τόσο τους ελιγμούς κατά το φρενάρισμα, όσο και την παραγωγή ενέργειας. Με την ανάκτηση της ενέργειας κατά το ρολάρισμα ή το φρενάρισμα, η αυτονομία του σκούτερ αυξάνεται κατά 10 με 20%, ανάλογα με το στυλ της οδήγησης.  

Χρόνοι φόρτισης

Σύντομοι χρόνοι φόρτισης και τεχνολογία βασισμένη στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.
Η μπαταρία φορτίζεται μέσω της ενσωματωμένης συσκευής φόρτισης, είτε σε κανονική οικιακή πρίζα, είτε σε ένα σταθμό φόρτισης. Όταν η μπαταρία έχει αδειάσει εντελώς, ο χρόνος μέχρι την πλήρη φόρτισή της διαρκεί λιγότερο από τρεις ώρες.
Η υποδοχή φόρτισης, όμοια με εκείνη των αυτοκινήτων - και μέχρι σήμερα μοναδική σε μοτοσυκλέτα - βρίσκεται τοποθετημένη πίσω από ένα κάλυμμα στο υποπόδιο, στο αριστερό μπροστινό μέρος. Το καλώδιο φόρτισης κρύβεται στον αποθηκευτικό χώρο στη δεξιά μεριά του υποπόδιου και διαθέτει φις για να ταιριάζει σε κάθε πρίζα.
Το γεγονός ότι η υποδοχή φόρτισης είναι πανομοιότυπη με τις στάνταρ υποδοχές των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, έχει το πλεονέκτημα ότι το “C evolution” μπορεί να φορτιστεί σε σταθμούς φόρτισης σε ολόκληρη την Αμερική με το ενσωματωμένο καλώδιο φόρτισης και ένα απλό βύσμα, για παράδειγμα. Αυτή η τεχνολογία δεν προσφέρεται σήμερα από καμία άλλη κατασκευάστρια εταιρεία δικύκλων. Καλώδια φόρτισης με τις σχετικές προδιαγραφές θα προσφέρονται σε επόμενα μοντέλα παραγωγής, έτσι ώστε να είναι δυνατή η φόρτιση του σκούτερ και σε σταθμούς στην Ευρώπη.
Η συνεργία με τον τομέα των αυτοκινήτων BMW και η τεχνική ασφάλεια σύμφωνα με τα πρότυπα αυτών.
Ως εταιρεία – μέλος του BMW Group, η BMW Motorrad είναι ένας από τους ελάχιστους κατασκευαστές μοτοσικλετών που είναι σε θέση να αντλήσει “οικόθεν” γνώση και εμπειρογνωμοσύνη από τον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας στην ανάπτυξη των ηλεκτροκίνητων οχημάτων. Οι συνέργειες που είναι διαθέσιμες εδώ καλύπτουν ένα μεγάλο φάσμα, από τη χρήση των ίδιων τεχνικών εξαρτημάτων, μέχρι την τεχνολογία υψηλής τάσης και τις αντίστοιχες απαιτήσεις ασφάλειας όσον αφορά τα καλώδια, τα βύσματα, τα ηλεκτρονικά μέρη της μπαταρίας και τον ασφαλή τερματισμό λειτουργίας.
Αυτό περιλαμβάνει επίσης τη συσκευή ελέγχου απομόνωσης, τον δείκτη υψηλής τάσης, το διανομέα υψηλής τάσης, και τον μετατροπέα DC-DC, ο οποίος χρησιμεύει στη μετατροπή της υψηλής τάσης σε χαμηλή, έτσι ώστε να τροφοδοτείται το 12-volt ηλεκτρικό σύστημα του οχήματος και οι μονάδες ελέγχου.
Τα στάνταρ ασφάλειας που αφορούν την υψηλή τάση, θεσπισμένα από τους κορυφαίους κατασκευαστές αυτοκινήτων (> 60 βολτ συνεχές ρεύμα) και η αξιόπιστη λειτουργία εφαρμόζονται για πρώτη φορά σε δίτροχο όχημα εδώ.  Η εξέλιξη σύμφωνα με το πρότυπο ISO 26262 αποτελεί σήμερα μοναδικότητα μεταξύ των ηλεκτρικά κινούμενων δίκυκλων οχημάτων και εξασφαλίζει ότι τα σχετικά χαρακτηριστικά λειτουργίας αναπτύσσονται σύμφωνα με στάνταρ που περικλείουν την τελευταία λέξη της επιστήμης και της τεχνολογίας.  

Υβριδικό πλαίσιο

Υβριδικό πλαίσιο με ευελιξία στο χειρισμό λόγω του χαμηλού κέντρου βάρους.
Σε αντίθεση με τα υπάρχοντα maxi σκούτερ με κινητήρα εσωτερικής καύσης, το “C evolution” δεν διαθέτει πλαίσιο με τη συνήθη έννοια του όρου. Ο στόχος της εξέλιξης του  πλαισίου στο “C evolution” ήταν να καταφέρει να συνδυάσει τη μεγαλύτερη δυνατή ευστάθεια στις υψηλές ταχύτητες ενός αυτοκινητόδρομου, με την ευελιξία σε συνθήκες κίνησης στην πόλη.  Οι μηχανικοί έθεσαν επίσης και ως στόχο την πλήρη εκμετάλλευση των δυνατοτήτων που προσφέρει το εξαιρετικά χαμηλό κέντρο βάρους – λόγω της χαμηλής θέσης της μπαταρίας. Για το λόγο αυτό, η σχεδίαση του πλαισίου βασίστηκε σε μια υβριδική, σύνθετη δομή, αποτελούμενη από την άκαμπτη θήκη της μπαταρίας, από χυτό ελαφρύ κράμα αλουμινίου με ενσωματωμένη τοποθέτηση για το ενιαίο ψαλίδι σύστημα μετάδοσης. Βιδωμένα πάνω σε αυτό είναι το μπροστινό τμήμα του πλαισίου με τον λαιμό και το υποπλαίσιο. Ιδίως στην οδήγηση εντός της πόλης, η οδηγική εμπειρία χαρακτηρίζεται από το εξαιρετικά ελαφρύ κράτημα και τη δύναμη στις χαμηλές στροφές. Το βάρος του “C evolution” είναι άμεσα συγκρίσιμο με εκείνο ενός συμβατικού maxi σκούτερ.
Ο χειρισμός των τροχών, όπως και οι αποσβέσεις των αναρτήσεων ελέγχονται από ένα ανάποδο μπροστινό σύστημα με διάμετρο 40mm. Η πίσω ανάρτηση αποτελείται από ένα ενιαίο ψαλίδι. Στο πίσω μέρος, ανάρτηση και απόσβεση εκτελούνται από ένα αμορτισέρ τοποθετημένο στην αριστερή με διαδρομή στα 115 χιλιοστά, όπως και εμπρός.

Νέα ελαστικά

Ελαφριά ελαστικά που μειώνουν την αντίσταση κατά την κύλιση. Στο μπροστινό μέρος, το “C evolution” διαθέτει χυτό αλουμινένιο τροχό 5-ακτινών με πλάτος 3.5 ίντσες ενώ στον πίσω τροχό η διάσταση είναι 4,5 x 15 ίντσες.
Προκειμένου να μειωθεί η τριβή κατά την κύλιση και κατά συνέπεια να εξοικονομηθεί ηλεκτρική ενέργεια, το "C evolution" διαθέτει ελαφριά ελαστικά. Πρόκειται για τα ειδικά ελαστικά Metzeler Feelgreen με βελτιστοποιημένη αντίσταση κύλισης στα μεγέθη 120/70 R15 εμπρός και 160/60 R15 στο πίσω μέρος. Τα ελαστικά αναπτύχθηκαν έχοντας κατά νου δύο σαφείς στόχους: φιλικότητα προς το περιβάλλον και υψηλές επιδόσεις με μεγαλύτερη χιλιομετρική κάλυψη. Η αντίσταση κύλισης έχει μειωθεί κατά 25 τοις εκατό σε σύγκριση με τα ελαστικά Metzeler Feelfree, ενώ ταυτόχρονα, τα Feelgreen είναι πολύ ελαφριά, με μειωμένη υστέρηση ανταπόκρισης και ένα νέο πέλμα με αυλάκια, το οποίο δημιουργήθηκε για τη μικρότερη δυνατή αντίσταση κύλισης.
Στο μπροστινό μέρος βρίσκονται δύο δισκόφρενα με διάμετρο 270 χιλιοστών και δαγκάνες διπλών εμβόλων που διασφαλίζουν την αποτελεσματική και ασφαλή πέδηση. Στο πίσω μέρος βρίσκεται ένα ενιαίο σύστημα δίσκου, επίσης, με διάμετρο 270 χιλιοστών και δαγκάνα διπλού εμβόλου. Προκειμένου να επιτευχθεί ένα σταθερό σημείο άσκησης πίεσης και το βέλτιστο επίπεδο ελέγχου, τα σωληνάκια των φρένων είναι ατσάλινα.
Ένα υψηλό επίπεδο ενεργητικής ασφάλειας εξασφαλίζεται από το BMW Motorrad ABS. Με βάρος μόλις 700 γραμμάρια και εξαιρετικά μικρό σε μέγεθος, το δικάναλο Bosch 9Μ ABS επιτρέπει την ξεχωριστή ρύθμιση των δύο κυκλωμάτων πέδησης για το εμπρός και πίσω φρένο. Ωστόσο, το λογισμικό του ABS έχει επίσης προσαρμοστεί κατάλληλα, έτσι ώστε να ελέγχει τη διαδικασία ανάκτησης σύμφωνα με τις ειδικές απαιτήσεις του "C evolution". Όπως και στa maxi σκούτερ της BMW Motorrad, C 600 sport και  C 650 GT, το φρένο για να μην κινείται το scooter ενεργοποιείται αυτόματα όταν γίνεται χρήση του πλαϊνού σταντ.

Πολυλειτουργικό ταμπλό και LED φώτα ημέρας

Το ταμπλό του “C evolution” διαθέτει μια μεγάλη, ευανάγνωστη οθόνη TFT, βασισμένη σε εκείνη του BMW i3. Εκτός από την υποχρεωτική ένδειξη της ταχύτητας, διαθέτει μια πληθώρα επιπλέον πληροφοριών. Αυτή περιλαμβάνει την οθόνη της κατάστασης φόρτισης (SOC = State of Charge) και το ενεργειακό ισοζύγιο, με τη μορφή μπάρας προόδου, υποδεικνύοντας στον αναβάτη αν η ενέργεια τη δεδομένη στιγμή μετατρέπεται σε κίνηση ή ανακτάται. Η πληροφορία αυτή βοηθά τον αναβάτη να οδηγεί όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά.
Εκτός από τους γνωστούς δείκτες, το ταμπλό του “C evolution” διαθέτει και όλες τις ενδείξεις που απαιτούνται από το νόμο στα ηλεκτρικά οχήματα, όπως προειδοποιητικές λυχνίες σε περίπτωση ενός δυνητικού σφάλματος μόνωσης ή περιορισμού της ισχύος σε περίπτωση υπερφόρτωσης.
Το μπροστινό φωτιστικό σώμα περιλαμβάνει προβολείς με υψηλή και χαμηλή σκάλα, ενώ στο κέντρο του βρίσκονται τα φώτα ημέρας. Στο πίσω μέρος η λυχνία είναι τεχνολογίας LED.
Το "C evolution" βασίζεται στην πρωτοποριακή σχεδίαση που χαρακτηρίζει ολόκληρη την οικογένεια της BMW Motorrad, προσφέροντας ένα συναρπαστικό, εμπνευσμένο ντιζάιν που προκαλεί τις αισθήσεις. Όπως και σε άλλες μοτοσικλέτες BMW, το λεγόμενο “split face” διατρέχει το άνω τμήμα, προσδίδοντας στο σκούτερ μια ξεχωριστή και δυναμική πρόσοψη.
Το σχεδιαστικό στυλ της BMW Motorrad αντικατοπτρίζεται επίσης στο σχεδιασμό του διπλού spoiler στο μπροστινό μέρος και την αεροδυναμική σχεδίαση στις πλευρές. Το στενό, σπορ πίσω τμήμα, διαθέτει αποθηκευτικό χώρο για κράνος.
Ο συνδυασμός του χρώματος "Light white" με το "Electric green" στις λεπτομέρειες  αντανακλά τις ιδιαίτερες ιδιότητες του σκούτερ, όπως η μέγιστη συμβατότητα με το περιβάλλον, η κορυφαία απόδοση και η απλότητα στο χειρισμό. Επιπλέον, το φωτεινό "e", στις δύο πλευρές της μπαταρίας και στο τελείωμα του κινητήρα, προβάλλουν προς τα έξω τον τεχνικό χαρακτήρα ενός ηλεκτροκίνητου σκούτερ.

Φωτογραφίες πλαισίου

Φωτογραφίες σχεδίασης

Φωτογραφίες λεπτομερειών

Φωτογραφίες οδηγικών

Φωτογραφίες Στατικών

Video

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 03 Αυγούστου 2012 00:13

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « BMW S 1000RR HP4 2013 BMW S 1000RR HP4 2013 - Πλήρης ανάλυση »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon