Κατηγορία Aprilia
Παρασκευή, 10 Δεκεμβρίου 2010 11:40

Aprilia RSV4 Factory APRC Special Edition

 

Από το παγκόσμιο στο δρόμο

 


Από την κυριαρχία στο παγκόσμιο πρωτάθλημα Superbike δημιουργήθηκε μία ειδική έκδοση της μοτοσυκλέτας που καθόρισε τα νέα δεδομένα για τις supersport μοτοσυκλέτες. Η Aprilia RSV4 Factory APRC Special Edition αποτελεί το νέο σημείο αναφοράς. Η πιο εξελιγμένη μοτοσυκλέτα δρόμου της Aprilia που παρουσιάστηκε στις διεθνείς εκθέσεις μοτοσυκλέτας 2010, προέκυψε από την τεχνολογική ικανότητα της μάρκας με την πιο επιτυχημένη, σε Ιταλία και Ευρώπη, ιστορία στα MotoGP, που μετά από 45 τίτλους, τώρα κυριαρχεί και στα WSBK.

Αγωνιστική κληρονομιά


Γεννημένη να είναι η καλύτερη στην πίστα και το δρόμο, η Aprilia RSV4 κατέπληξε εξαρχής τον κόσμο της μοτοσυκλέτας με το σχεδιασμό, την τεχνολογία και την απόδοσή. Ο πρώτος V-4 65° κινητήρας σε μια σπορ μοτοσυκλέτα παραγωγής, πλαίσιο αντάξιο ενός 250 GP, Ride By Wire, διαχείριση του κινητήρα με πολλαπλές χαρτογραφήσεις: αυτά είναι τα επιτεύγματα για την Aprilia RSV4, που συνδυάζοντας την αρχιτεκτονική και τα μοναδικά τεχνικά χαρακτηριστικά με την άριστη οδηγική συμπεριφορά, χαρακτηριστική της Aprilia, την έφερε σε ακόμα πιο υψηλό επίπεδο.

Όμως, τα ρεκόρ γίνονται για να σπάνε. Χάρη στις ακατάπαυστες προσπάθειες του τμήματος έρευνας και ανάπτυξης της Aprilia, και την πολύ στενή συνεργασία του Αγωνιστικού Τμήματος με την παραγωγή, η Aprilia RSV4 κάνει ένα τεράστιο άλμα προς τα εμπρός.
Με την RSV4 Factory APRC Special Edition η Aprilia δημιουργεί ένα ορόσημο στον κόσμο των supersport μοτοσυκλετών. Όλες οι εμπειρίες και πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν στους αγώνες κατά την επιτυχημένη σεζόν 2010 του Παγκόσμιου Πρωταθλητή Max Biaggi αφομοιώθηκαν σε ένα μοντέλο που μπορεί να θεωρηθεί ως η πραγματική αφετηρία για τις μοτοσυκλέτες δρόμου του μέλλοντος.
Αποκλειστικά ρυθμιζόμενο traction control με ικανότητα αυτό-ρύθμισης για να ταιριάζει με διαφορετικούς τύπους ελαστικών, wheelie control, launch control, quick shift: αυτά είναι τα νέα χαρακτηριστικά  του RSV4 Factory APRC SE που ανεβάζουν ακόμα πιο ψηλά τον πήχη της απόδοσης στην πίστα.

Η τεράστια τεχνολογική ικανότητα της Aprilia κατέστησε δυνατή την εσωτερική παραγωγή όλου του ηλεκτρονικού συστήματος διαχείρισης κινητήρα της RSV4 Factory SBK, που μαζί με τον Max Biaggi κυριάρχησε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Superbike 2010. Χάρη στις καινοτομικές εφαρμογές που αναπτύχθηκαν στους αγώνες και τη στενή συνεργασία μεταξύ αγωνιστικής ομάδας, Αγωνιστικού Τμήματος και παραγωγής, όλη αυτή η συσσωρευμένη πείρα πέρασε άμεσα στα μοντέλα παραγωγής. Έτσι οι άνθρωποι της Aprilia κατάφεραν να δημιουργήσουν την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη μοτοσυκλέτα στην πίστα,  με μοναδικό στόχο τον ταχύτερο γύρο.

Κορυφαία  τεχνολογία


Αυτή η νέα τεχνολογία έχει συγκεντρωθεί στο πακέτο λειτουργιών με τον κωδικό  APRC (Aprilia Performance Ride Control) και είναι βασικά η πιο προηγμένη τεχνολογία στο δυναμικό έλεγχο επιδόσεων μοτοσυκλέτας, ένα πολυ-πατενταρισμένο σύστημα που καθιστά διαθέσιμη την νικηφόρα τεχνολογία στα Superbike στους επαγγελματίες αναβάτες αγώνων αλλά και τους ερασιτέχνες λάτρεις της ταχύτητας. Και όλα αυτά με έναν πολύ απλό και διαισθητικό τρόπο διαχείρισης.

Αλλά οι βελτιώσεις στο Aprilia RSV4 Factory APRC SE, δεν περιορίζονται μόνο στο ηλεκτρονικό σύστημα διαχείρισης. Ο V4 65° κινητήρας διαθέτει πλέον βελτιωμένη λίπανση και κοντύτερες σχέσεις για καλύτερη επιτάχυνση. Η νέα εξάτμιση είναι ελαφρύτερη και διαθέτει ένα προηγμένο σύστημα διαχείρισης των καυσαερίων με διάφραγμα, για να ταιριάξει με τη Ride By Wire χαρτογράφηση, βελτιώνοντας την απόδοση σε όλο το φάσμα στροφών του κινητήρα.
Επιπλέον, το Aprilia RSV4 Factory APRC SE είναι το πρώτο supersport μοντέλο που έχει ομολογκαρισμένο το νέας γενιάς διπλής γόμας 200/55 ελαστικό, που δημιουργήθηκε σε συνεργασία με την Pirelli, με βάση την εμπειρία που συλλέχθηκε από τους αγώνες του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Superbike.

Όλα τα νέα χαρακτηριστικά του Factory Special Edition
Πιο αναλυτικά τα νέα χαρακτηριστικά που παρουσιάστηκαν  στο Aprilia RSV4 Factory APRC SE:
»    APRC Aprilia Performance Ride Control, ηλεκτρονικό πακέτο διαχείρισης το οποίο περιλαμβάνει:
-    ATC: Aprilia Traction Control, σύστημα ελέγχου πρόσφυσης που προσαρμόζεται αυτόματα σε διαφορετικούς τύπους ελαστικών, με 8 ρυθμίσεις που άνετα μπορούν να επιλεγούν ακόμα και κατά τη διάρκεια του αγώνα από ένα μπουτόν στα αριστερά του τιμονιού, χωρίς να κλείσει το γκάζι
-    AWC: Aprilia Wheelie Control, ρυθμιζόμενο σε τρία επίπεδα
-    ALC: Aprilia Launch Control, για αποκλειστική χρήση στην πίστα, ρυθμιζόμενο σε 3 επίπεδα
-    AQS: Aprilia Quick Shift, για εξαιρετικά γρήγορες αλλαγές χωρίς κλείσιμο του γκαζιού ή χρήση συμπλέκτη
»    Διπλή λειτουργία της οθόνης του πίνακα οργάνων: ROAD και RACE
»    Νέα εξάτμιση, πιο ελαφριά που προσφέρει βελτιωμένες επιδόσεις
»    Βελτιστοποιημένες σχέσεις μετάδοσης για μέγιστη απόδοση στην πίστα
»    Βελτιωμένη λίπανση κινητήρα
»    Νέο αποκλειστικό διπλής γόμας 200/55 πίσω ελαστικό

Τα ηλεκτρονικά


APRC APRILIA PERFORMANCE RIDE CONTROL
Αυτό είναι το πιο σημαντικό από τα νέα χαρακτηριστικά του Aprilia RSV4 Factory APRC SE. Μια τεχνολογική πλατφόρμα που είναι ένα επίπεδο πάνω από οποιαδήποτε άλλο σύστημα που διατίθεται στην αγορά, και που δεν είναι ακόμη διαθέσιμη σε όλες τις αγωνιστικές μοτοσυκλέτες. Η μεταφορά τεχνογνωσίας από τους αγώνες στην παραγωγή δημιούργησε ένα εξαιρετικά εξελιγμένο ηλεκτρονικό σύστημα διαχείρισης που είναι λειτουργικό και εύκολο στη χρήση από όλους.
Το πακέτο APRC χρησιμοποιεί μια αυτόματη αδρανειακή πλατφόρμα με δύο γυροσκοπικούς μετρητές και δύο μετρητές επιτάχυνσης, που επιτρέπουν την ECU να παρακολουθεί τις δυναμικές συνθήκες και να προσαρμόζει έτσι διαρκώς τον έλεγχο του κινητήρα. Ο αναβάτης μπορεί ελευθέρα να ρυθμίσει ανεξάρτητα κάθε συνιστώσα του συστήματος APRC.

ATC: το σύστημα ελέγχου πρόσφυσης του μέλλοντος
Το ATC- Aprilia Traction Control είναι αναμφίβολα ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα του πακέτου APRC. Πρόκειται για ένα πλήρως πρωτοποριακό σύστημα ελέγχου πρόσφυσης που αναπτύχθηκε από μια πατέντα της Aprilia, εστιάζοντας κυρίως στο να βοηθήσει τον αναβάτη να βελτιώσει τους χρόνους του. Χάρη στην αδρανειακή πλατφόρμα και το Ride By Wire - στην ανάπτυξη των οποίων υπήρξε πρωτοπόρος η Aprilia, το ATC όχι μόνο μειώνει την ροπή όταν ο πίσω τροχός γλιστρά, αλλά αφήνει στον αναβάτη τον έλεγχο της ολίσθησης του πίσω τμήματος της μοτοσυκλέτας κατά την έξοδο από μια στροφή, δίνοντάς του καλύτερη αίσθηση για τον έλεγχο του γκαζιού, ανάλογα με τη γωνία κλίσης.

Το ATC γρήγορα και εύκολα ενεργοποιείται από το μενού του πίνακα οργάνων και προσφέρει 8 ρυθμίσεις. Όταν το ATC είναι ενεργοποιημένο, ο αναβάτης μπορεί να αλλάξει γρήγορα ρύθμιση, ανά πάσα στιγμή, χρησιμοποιώντας ένα μπουτόν στα αριστερά του τιμονιού, για να προσαρμόσει το επίπεδο ελέγχου πρόσφυσης ανάλογα με τις συνθήκες της πίστας, της ασφάλτου και των ελαστικών, χωρίς κλείσιμο του γκαζιού και κρατώντας τα χέρια του στο τιμόνι, όπως και σε μια «αυθεντική» αγωνιστική μοτοσυκλέτα. Με αυτό τον τρόπο, το σύστημα μπορεί να προσαρμοστεί στην κάθε στροφή οποιασδήποτε πίστας, έτσι ώστε να ανταποκρίνεται στις ειδικές απαιτήσεις του κάθε αναβάτη, συμπεριλαμβανομένων και των πιο έμπειρων.

Το άλλο απίστευτο επίτευγμα της τεχνολογίας Aprilia είναι η «μαθησιακή ικανότητα» του συστήματος. Τα σημερινά συστήματα ελέγχου πρόσφυσης έχουν αναπτυχθεί και βελτιστοποιηθεί για ένα συγκεκριμένο τύπο ελαστικού. Ο περιορισμός αυτός ακυρώνει συχνά τα οφέλη του συστήματος ελέγχου πρόσφυσης. Το Aprilia Traction Control (ATC) έχει ξεπεράσει αυτό το όριο: μια διαδικασία που ενεργοποιείται από τον αναβάτη επιτρέπει στο σύστημα να μάθει τις διαστάσεις και τη γόμα του ελαστικού καθώς και την τελική σχέση που έχει επιλεγεί για τη μοτοσυκλέτα ώστε να εξασφαλίζεται η μέγιστη ακρίβεια στο σύστημα ελέγχου πρόσφυσης.

Σταθερότητα και εκκινήσεις

AWC: σταθερότητα στη μέγιστη επιτάχυνση
Η πλήρης αξιοποίηση της μέγιστης ισχύος των συγχρόνων superbikes, μέχρι και τον τελευταίο ίππο, είναι το όνειρο κάθε αναβάτη. Το AWC (Aprilia Wheelie Control) της Aprilia επιτυγχάνει εκπληκτικά αποτελέσματα. Χάρη στην αποκλειστική πατέντα της Aprilia, Wheelie Detection System, το AWC είναι σε θέση να "καταλάβει" πότε αρχίζει και πότε τελειώνει μια σούζα και ενεργεί ανάλογα για να ακουμπήσει απαλά ο μπροστινός τροχός στο έδαφος.

Η «απαλή» διαχείριση της σούζας γίνεται χωρίς να υπάρχουν απότομες διακοπές και βίαιες επαναφορές ισχύος, αλλά μόνο μια τέλεια διαχείριση της επιτάχυνσης. Και πάλι, το σύστημα AWC ενεργοποιείται από τον πίνακα οργάνων και μπορεί να ρυθμιστεί ανεξάρτητα από τα άλλα συστήματα ελέγχου, επιλέγοντας ανάμεσα τρεις ρυθμίσεις, για να ανταποκρίνεται καλύτερα στις απαιτήσεις του αναβάτη.

ALC: πρώτος στην εκκίνηση
Ένα ακόμα όνειρο όλων των οδηγών είναι η τέλεια εκκίνηση. Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός και στους αγώνες, οπότε μία δυνατή εκκίνηση μπορεί να κάνει τη διαφορά στον αγώνα. Όταν τα φώτα της εκκίνησης σβήνουν, ο χειρισμός της τεράστιας δύναμης των σύγχρονων superbike δεν είναι εύκολη υπόθεση. Εκτός και εάν η μοτοσυκλέτα μπορεί από μόνη της να προσφέρει καλύτερη εκκίνηση. Το ALC (Aprilia Launch Control) εξασφαλίζει ακαριαία εκκίνηση, εφαρμόζοντας πλήρως την ισχύ στο δρόμο, βοηθώντας τον αναβάτη σε αυτή την κρίσιμη στιγμή του αγώνα.

Το μόνο που χρειάζεται να κάνει ο αναβάτης είναι να ανοίξει τέρμα γκάζι, να αφήσει το συμπλέκτη κανονικά και να αλλάξει ταχύτητες. Το ALC  έχει τρεις ρυθμίσεις που μπορούν να επιλεγούν από το μενού του πίνακα οργάνων, μετά δεν έχετε παρά να "οπλίσετε" ενώ βρίσκοσταστε σε στάση, πιέζοντας μαζί και τα δύο μπουτόν πρόσφυσης στο αριστερό χειριστήριο τιμονιού.

AQS: Αλλαγές ρεκόρ

Όσοι αναζητούν τη μέγιστη απόδοση για το καλύτερο γυρολόγιο, δεν έχουν την πολυτέλεια να χάσουν ούτε ένα χιλιοστό του δευτερολέπτου, ακόμα και σε φαινομενικά απλή αλλαγή ταχυτήτων. Το RSV4 Factory APRC SE είναι η  πρώτη μοτοσυκλέτα της Aprilia που έχει το Aprilia Quick Shift στο στάνταρ εξοπλισμό, το οποίο σε πρώτη φάση μειώνει για ένα απειροελάχιστο χρόνο το σπινθήρα και στη συνέχεια σταδιακά τον αποκαθιστά, επιτρέποντας γρήγορες αλλαγές χωρίς κλείσιμο του γκαζιού και χρήση του συμπλέκτη.

Το σύστημα συνδυάζεται με το νέο κιβώτιο ταχυτήτων με τις κοντύτερες σχέσεις, περιορίζοντας την πτώση των στροφών κατά  τη διάρκεια της αλλαγής ταχυτήτων, επιτρέποντας τη βελτίωση των χρόνων. Για τη βελτιστοποίηση των επιδόσεων του AQS, οι μηχανικοί της Aprilia έχουν τελειοποιήσει το χρονοδιάγραμμα διακοπής ισχύος, ανάλογα με τις στροφές που γίνεται η αλλαγή.

Η μοτοσυκλέτα


Όταν η κορυφαία τεχνολογία στη μηχανική συνδυάζεται με προηγμένα ηλεκτρονικά τότε  το αποτέλεσμα δεν μπορεί παρά να είναι κορυφαία οδηγική συμπεριφορά. "Factory", είναι η κωδική ονομασία που φέρνει αμέσως στο νου τον κόσμο των αγώνων, εξειδικευμένες μοτοσυκλέτες, για τους έμπειρους αναβάτες που απαιτούν τα μέγιστα στη σπορ οδήγηση. Πολύτιμα υλικά, εξαιρετικά εξελιγμένες αναρτήσεις, σύστημα APRC και ένα ξεχωριστό «κουστούμι» καθιστούν απλά την RSV4 Factory APRC Special Edition την πιο προηγμένη σπορ μοτοσυκλέτα, με αξεπέραστη απόδοση στην πίστα.

Η RSV4 Factory APRC Special Edition στοχεύει να είναι το τέλειο εργαλείο για τους αναβάτες που απαιτούν κορυφαίες επιδόσεις στην πίστα. Εκλεπτυσμένη, πολύτιμη, εξειδικευμένη- αυτή η μοτοσυκλέτα είναι ό,τι καλύτερο στην τεχνολογία των μοτοσυκλετών παγκοσμίως. Αυτή η ειδική έκδοση, που γεννήθηκε στη λήξη μιας αγωνιστικής εξαιρετικής σεζόν, περιέχει την εκλεπτυσμένη δομή και την προηγμένη του RSV4 Factory με τα πολύτιμα υλικά, την εξαιρετική σχεδίαση και το APRC ως στάνταρ εξοπλισμό, προσφέροντας δυναμική διαχείριση επαγγελματικού επιπέδου με τρόπο εύκολο και λειτουργικό.

Αυτό το πρόγραμμα είναι σχεδιασμένο για όσους θέλουν κορυφαία απόδοση στην πίστα, σε αναλογία τιμής / εξοπλισμού απαράμιλλη στην κατηγορία.
Το RSV4 Factory APRC SE είναι ένα RSV4 στη νιοστή δύναμη, άμεσος απόγονος του νικητή των World Superbike.

Τα κυριότερα χαρακτηριστικά του RSV4 Factory APRC Special Edition:
• APRC στο στάνταρ εξοπλισμό
• Σύστημα τροφοδοσίας με μεταβλητό μήκος αγωγών εισαγωγής
• Προηγμένο σύστημα εξάτμισης με διάφραγμα ελέγχου
• 3-σημείων ρυθμιζόμενο πλαίσιο
• Πλήρως ρυθμιζόμενο πιρούνι Öhlins
• Πλήρως ρυθμιζόμενο αμορτισέρ Öhlins
• Ρυθμιζόμενο αμορτισέρ τιμονιού Öhlins
• Ζάντες από σφυρήλατο αλουμίνιο
• Τμήματα από ανθρακονήματα
• Ειδική «τρίχρωμη» καρίνα

Κινητήρας


Το απίστευτο σύστημα APRC είναι αναμφίβολα το πιο σημαντικό νέο χαρακτηριστικό αυτής της νέας έκδοσης RSV4. Ωστόσο, ο κινητήρας του RSV4 Factory APRC SE  μπορεί να υπερηφανεύεται για μια μεγάλη σειρά από αναβαθμίσεις που αποσκοπούν στη βελτίωση των ήδη θρυλικών τεχνικών και μηχανικών χαρακτηριστικών του.

Το Aprilia RSV4 είναι η μόνη supersport μοτοσυκλέτα παραγωγής με ένα στενό V 65° τετρακύλινδρο κινητήρα με μοναδικά χαρακτηριστικά. Εξαιρετικά συμπαγής, λεπτός σαν δικύλινδρος που μπορεί να χωρέσει σε ένα εξαιρετικά συμπαγές πλαίσιο, ο V4 65° κινητήρας ήταν και εξακολουθεί να είναι η επιτομή της ιταλικής μηχανικής εφευρετικότητας.

Τα χαρακτηριστικά του κινητήρα Aprilia V4 65 ° με μια ματιά:

 • Κυβισμός: 999,6 κ.εκ.
 • Αρχιτεκτονική: V4 65°
 • Κάρτερ: μονομπλόκ, με ενσωματωμένα χιτώνια από αλουμινίο
 • Χρονισμός: 4 βαλβίδες ανά κύλινδρο (Τιτάνιο και Nymonic) που ελέγχονται άμεσα από έναν εκκεντροφόρο που οδηγείται από ένα μικτό σύστημα αλυσίδας / γραναζιών
 • Τροφοδοσία: ηλεκτρονικός ψεκασμός με δύο μπεκ και ανεξάρτητο ολοκληρωμένο σύστημα Ride by Wire για κάθε σειρά κυλίνδρων. Τρεις διαφορετικές χαρτογραφήσεις, που μπορούν να επιλεγούν από το τιμόνι
 • Αντικραδασμικός άξονας
 • Σχέση συμπίεσης: 13:01
 • Μετάδοση: εξατάχυτο κιβώτιο τύπου κασέτας
 • Συμπλέκτης: Πολύδισκος μονόδρομος σε μπάνιο λαδιού με σύστημα anti-juddering
 • Ηλεκτρονική διαχείριση: Magneti Marelli μονάδα διαχείρισης για ανάφλεξη, ψεκασμό, και σύστημα Ride by Wire, καθώς και μεταβλητό μήκος αυλών εισαγωγής
 • APRC σύστημα για δυναμική διαχείριση της μοτοσυκλέτας

Η στενή V αρχιτεκτονική επέτρεψε τη δημιουργία ενός κινητήρα που είναι απίστευτα συμπαγής στο μήκος, προσφέροντας πλεονεκτήματα όσον αφορά στη συγκέντρωση της μάζας και δημιουργώντας ένα εξαιρετικά υψηλής απόδοσης πλαίσιο (κοντό μεταξόνιο, μακρύ ψαλίδι).
Το καινοτόμο σύστημα χρονισμού (με την αλυσίδα να δίνει κίνηση μόνο στον εκκεντροφόρο εισαγωγής, ο οποίος με τη σειρά του οδηγεί τον εκκεντροφόρο εξαγωγής μέσω ενός γραναζιού) βοήθησε στην κατασκευή εξαιρετικά συμπαγών  κεφαλών (μόνο 250 χιλ. στο πίσω μέρος του κινητήρα), και ιδιαίτερα στο κάτω τμήμα του πλαισίου, που είναι όσο τον δυνατόν πιο στενό.

Ένας αντικραδασμικός άξονας μειώνει τους πρώτης και δεύτερης γενιάς κραδασμούς, καθιστώντας τον κινητήρα πιο ομαλό από έναν V 90°.
Το μονομπλόκ κάρτερ, με τα ενσωματωμένα από αλουμινίο χιτώνια των κυλίνδρων, εξασφαλίζει μέγιστη ακαμψία και σταθερή απόδοση.
Το ηλεκτρονικό σύστημα διαχείρισης είναι ένα ακόμη παράδειγμα της τεχνολογικής υπεροχής του V4 65°κινητήρα. Η τεχνολογία Full Ride-by-Wire εξαλείφει κάθε απευθείας σύνδεση μεταξύ του γκαζιού και των πεταλούδων ψεκασμού, οι οποίες είναι πλήρως ελεγχόμενες από μια τελευταίας γενιάς μονάδα ελέγχου Marelli, που ελέγχει επίσης την ανάφλεξη αλλά και τα 8 μπεκ (τα 4 δευτερεύοντα μπεκ μπαίνουν σε λειτουργία στα υψηλότερα φορτία).

Κάθε σειρά κυλίνδρων διαθέτει έναν ειδικό σερβομηχανισμό που επενεργεί μόνο στα δύο δικά του σώματα ψεκασμού. Αυτό σημαίνει ότι το άνοιγμα των πεταλούδων, και κατά συνέπεια, η ποσότητα καυσίμου που ψεκάζεται, μπορεί να ελέγχεται ανεξάρτητα. Η λύση αυτή, που εφαρμόζεται για πρώτη φορά σε μοτοσυκλέτα παραγωγής, ανοίγει σχεδόν άπειρες δυνατότητες για τον έλεγχο της διανομής ισχύος και συνεργάζεται στενά με το σύστημα APRC.
Η μετάδοση έχει επίσης σχεδιαστεί για να ικανοποιεί τα πιο προηγμένα κριτήρια και να προσφέρει τη μέγιστη δυνατή απόδοση. Για να υπογραμμιστεί η αγωνιστική ψυχή του V4 65° κινητήρα, συνδυάζεται με 6-τάχυτο κιβώτιο ταχυτήτων, τύπου κασέτα και με υγρό κάρτερ (το λάδι στο κάρτερ). Ο υγρός συμπλέκτης διαθέτει ένα μηχανικό σύστημα μερικής ολίσθησης για βελτιστοποιημένο έλεγχο του φρένου του κινητήρα και σταθερότητα στο δυνατό φρενάρισμα.

Ο V4 65°κινητήρας του, ήταν ένας από τους πιο προηγμένους στον κόσμο, από το ντεμπούτο του ήδη. Το νέο RSV4 Factory APRC SE υποβλήθηκε σειρά βελτιώσεων με βάση την αγωνιστική εμπειρία με την εργοστασιακή μοτοσυκλέτα στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Superbike. Η νέα εξάτμιση και οι χαρτογραφήσεις του κινητήρα βελτιώνουν την παροχή ισχύος. Η λίπανση έχει βελτιωθεί σε κρίσιμα σημεία, ο αντικραδασμικός άξονας εδράζεται σε ρουλεμάν και όχι πλέον σε κουζινέτα και το κύκλωμα ψύξης στις κεφαλές έχει αναθεωρηθεί για βέλτιστη θερμοκρασία λειτουργίας και μακροπρόθεσμη αξιοπιστία. Ο κύλινδρος, το πιστόνι και οι θάλαμοι καύσης έχουν επίσης επανασχεδιαστεί για τη βέλτιστη απόδοση του κινητήρα.  Οι τρεις πρώτες ταχύτητες έχουν κοντύτερη σχέση για μεγαλύτερη επιτάχυνση στην έξοδο των στροφών. Επίσης μελετήθηκε ένα προηγμένο σύστημα διαχείρισης καυσαερίων, με διάφραγμα, που εκτός από τη βελτιωμένη απόδοση στις χαμηλές στροφές μειώνει και τις εκπομπές, διατηρώντας παράλληλα το συναρπαστικό ήχο του κινητήρα.

Πλαίσιο - Περιφερειακά


Η μοτοσυκλέτα διατηρεί το εκπληκτικό πλαίσιο και ψαλίδι, λύσεις μοναδικές που υιοθετούνται για να προσφέρουν την πρώτη “race ready” V4 superbike μοτοσυκλέτα. Για να ενισχυθούν τα χαρακτηριστικά του πλαισίου και να ανταποκρίνεται πλήρως στις προτιμήσεις του αναβάτη, ή τα χαρακτηριστικά της εκάστοτε πίστας, η Aprilia RSV4 Factory APRC Special Edition επιτρέπει ένα σχεδόν ανεξάντλητο συνδυασμό ρυθμίσεων. Οι πλήρως ρυθμιζόμενες αναρτήσεις, αυτονόητος εξοπλισμός σε μια μοτοσυκλέτα αυτού του επιπέδου, συνδυάζονται με 4 διαφορετικές ρυθμίσεις όσο αφορά το πλαίσιο: η θέση και η γωνία του άξονα του λαιμού (μέσω εναλλάξιμων ρουλεμάν), ύψος ουράς, ύψος άξονα ψαλιδιού και τέλος- μια νέα δυνατότητα, αποκλειστικά για αυτή τη μοτοσυκλέτα - η θέση του κινητήρα στο πλαίσιο.

Αναρτήσεις
Το upside-down πιρούνι Öhlins Racing των 43 χιλιοστών έχει επικάλυψη νιτριδίων τιτανίου για την ελαχιστοποίηση των τριβών. Η διαδρομή του τροχού είναι 120 χιλ. Όπως σε όλες τις αγωνιστικές μοτοσυκλέτες, το πιρούνι διαθέτει μικρομετρική υδραυλική ρύθμιση της συμπίεσης και επαναφοράς, ενώ επίσης μπορεί να ρυθμιστεί και η προφόρτιση του ελατηρίου.
Το πίσω αμορτισέρ Öhlins Racing «γεννήθηκε» από την αγωνιστική εμπειρία που αντλήθηκε απευθείας από την πίστα. Διαθέτει ένα piggy back δοχείο αζώτου (ξεχωριστό και ενσωματωμένο στο σώμα της μονάδας) και εκτός της ρυθμιζόμενης προφόρτισης, απόσβεσης συμπίεσης και επαναφοράς, μπορεί να ρυθμιστεί και το μήκος, αλλάζοντας έτσι το ύψος του πίσω τμήματος της μοτοσυκλέτας τροποποιώντας έτσι το set-up για να ταιριάζει σε διαφορετικά στυλ οδήγησης και πίστες. Η διαδρομή του τροχού είναι 130 χιλ.

Τροχοί και ελαστικά
Η  προσπάθεια για όσο το δυνατόν μικρότερο βάρος για καλύτερη αίσθηση κατά την οδήγηση κατέληξε στη δημιουργία ελαφριών ζαντών από σφυρήλατο αλουμίνιο. Μια σχεδόν εμμονή στην  επιδίωξη κορυφαίων επιδόσεων οδήγησε σε ένα αποκλειστικό, καινοτόμο με διπλή γόμα ελαστικό, που έχει εξελιχτεί  από τη συνεργασία του Αγωνιστικού Τμήματος, της έρευνας και ανάπτυξης και της Pirelli. Το αγωνιστικών διαστάσεων 200/55 ZR17 ελαστικό προσφέρει μεγαλύτερη επιφάνεια επαφής στις στροφές, κερδίζοντας πολύτιμα δέκατα του δευτερολέπτου στο γυρολόγιο - μια τεχνολογία μοναδική σε αυτή τη μοτοσυκλέτα.

Περιφερειακά
Μια πραγματική Superbike είναι ξεχωριστή όχι μόνο όσον αφορά στις απόλυτες επιδόσεις της, αλλά και για την προσοχή με την οποία είναι κατασκευασμένη. Στην RSV4 Factory APRC Special Edition, οι λεπτομέρειες μιλούν από μόνες τους: δεν υπάρχει άλλη «race ready» μοτοσυκλέτα να έχει ποτέ κατασκευαστεί με τέτοια φροντίδα και προσοχή, που δεν ικανοποιεί μόνο την επιθυμία για την ομορφιά. Μια μοτοσυκλέτα χτισμένη σαν την RSV4

Η Factory APRC Special Edition  είναι σε κάθε περίπτωση πανέμορφη, αλλά πάνω απ 'όλα στοχεύει στην επίτευξη του στόχου της: να κερδίζει. Για το λόγο αυτό κάθε λεπτομέρεια είναι μελετημένη για να βελτιώσει την απόδοση και τη λειτουργικότητα, μειώνοντας το βάρος και αυξάνοντας σημαντικά την ποιότητα και το φινίρισμα.
Η εμφανής «racing» ενδυμασία κάνει το RSV4 Factory APRC SE να αποκτά μια ακόμη πιο αποκλειστική εμφάνιση και υπενθυμίζει τις νίκες της Aprilia στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα SBK.

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής Aprilia
Μοντέλο RSV4 FACTORY APRC SPECIAL EDITION
Αντιπρόσωπος Piaggio Hellas
Τιμή / Εγγύηση 22.400 / 2 χρόνια
Κινητήρας Aprilia τετράχρονος υγρόψυκτος τετρακύλινδρος διαμήκης σε V 65°, με 2 εκκεντροφόρους επικεφαλής (DOHC) και 4 βαλβίδες ανά κύλινδρο.
Καύσιμο Αμόλυβδη βενζίνη
Διάμετρος x Διαδρομή 78 x 52.3 mm
Κυβισμός 999 cc
Σχέση συμπίεσης 13 ± 0.5 :1
Μέγιστη ισχύς στο στρόφαλο 177,6 HP (132,4 kW) στις 12250 rpm
Μέγιστη ροπή στο στρόφαλο 114 Nm στις 10000 rpm
Τροφοδοσία Φιλτροκούτι με εμπρόσθιες εισαγωγές αέρα.
Τέσσερα σώματα ψεκασμού Weber-Marelli των 48mm με 8 μπεκ και αυλούς εισαγωγής μεταβλητού μήκους. Ride-by-Wire τελευταίας γενιάς με τριπλή χαρτογράφηση (Track, Sport, Road) με δυνατότητα επιλογής ακόμα και εν κινήσει.
Ανάφλεξη Ηλεκτρονική Magneti Marelli με ένα μπουζί ανά κύλινδρο και πηνία stick-coil
Εκκίνηση Ηλεκτρική
Εξάτμιση 4 σε 2 σε 1, με αισθητήρα λάμδα, βαλβίδα τύπου πεταλούδας ηλεκτρονικά ελεγχόμενη και τριοδικό καταλύτη  (Euro 3)
Λίπανση Υγρό κάρτερ με ψυγείο λαδιού και αντλία διπλής λειτουργίας (λίπανση-ψύξη)
Κιβώτιο ταχυτήτων τύπου κασέτας, 6 σχέσεων με ηλεκτρονικό σύστημα Aprilia Quick Shift (AQS)
1η : 39/15 (2.6)
2η : 33/16 (2.063)
3η : 34/20 (1.7)
4η : 32/22 (1.455)
5η : 34/26 (1.308)
6η : 33/27 (1.222)
Συμπλέκτης Πολύδισκος μονόδρομος σε μπάνιο λαδιού με σύστημα anti-juddering
Πρωτεύουσα Σχέση Μετάδοσης Γρανάζια με ίσια δόντια και ελατήρια απόσβεσης κραδασμών.
Σχέση μετάδοσης: 73/44 (1.659)
Τελική Σχέση μετάδοσης Με αλυσίδα: Σχέση μετάδοσης: 42/16 (2.625)
Διαχείριση πρόσφυσης Σύστημα APRC (Aprilia Performance Ride Control) που αποτελείται από Σύστημα Ελέγχου Πρόσφυσης (ATC), Σύστημα Ελέγχου Ανόρθωσης Εμπρόσθιου Τροχού (σούζα) (AWC), Σύστημα Ελέγχου Εκκίνησης (ALC) τα οποία μπορούν να ρυθμιστούν και να απενεργοποιηθούν χωριστά.
Πλαίσιο Ρυθμιζόμενο πλαίσιο αλουμινίου διπλής δοκού με τμήματα χυτά και πρεσσαριστά.
Επιτρεπόμενες ρυθμίσεις:
• Offset και γωνία κάστερ
• ύψος κινητήρα
• ύψος άξονα ψαλιδιού
Εμπρόσθια Ανάρτηση Ανάποδο πιρούνι Öhlins Racing, καλάμια Æ 43 mm με επιφανειακή κατεργασία TiN για μείωση τριβών και αντοχή στη φθορά. Πλήρως ρυθμιζόμενη σε προφόρτιση ελατηρίου καθώς και απόσβεση συμπίεσης και επαναφοράς. Διαδρομή τροχού 120 mm
Οπίσθια Ανάρτηση Ψαλίδι αλουμινίου με μοχλικό. Μονό Αμορτισέρ Öhlins Racing με εξωτερικό δοχείο πλήρως ρυθμιζόμενο σε: προφόρτιση ελατηρίου, διαδρομή αμορτισέρ, απόσβεση συμπίεσης και επαναφοράς. Σύστημα APS. Διαδρομή τροχού 130 mm
Τροχοί Aprilia σφυρήλατοι κράματος αλουμινίου.
Εμπρός:3.5”X17”
Πίσω: 6”X17”
Φρένα Εμπρός: δύο πλευστοί δίσκοι διαμέτρου 320 mm. Ακτινικές δαγκάνες Brembo μονομπλόκ με 4 αντικριστά έμβολα διαμέτρου Æ 34 mm. Ακτινική αντλία με σωληνάκια φρένων υψηλής πίεσης
Πίσω: Δίσκος διαμέτρου 220mm. Δαγκάνα Brembo πλευστοί με 2 έμβολα Æ 32 mm. Σωληνάκια φρένων υψηλής πίεσης.
Ελαστικά Radial tubeless.
Εμπρός: 120/70 ZR 17
Πίσω:  200/55 ZR 17 (εναλλακτικά 190/55 ZR 17 ή 190/50 ZR 17)
Διαστάσεις Μήκος: 2040 mm
(με ρυθμίσεις εργοστασίου) Πλάτος: 735 mm (στο τιμόνι)
  Ύψος: 1120 mm
  Ελάχιστη απόσταση από έδαφος: 130 mm
  Ύψος σέλας: 845 mm
  Μεταξόνιο: 1420 mm
  Ίχνος: 105 mm
  Γωνία κάστερ: 24.5°
Βάρος * 189 kg *
Ρεζερβουάρ 17 λίτρα (από τα οποία 4 ρεζέρβα)

Φωτογραφίες

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Aprilia Tuono V4 R Aprilia Scarabeo 200i.e. 2011 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
 • twitter
 • facebook icon
 • instagram
 • youtube
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ BIKEIT