.
Κατηγορία Aprilia
Τρίτη, 01 Μαρτίου 2022 17:06

Aprilia SR GT - Το πρώτο “Urban Adventure” scooter της φίρμας είναι ήδη εδώ!

Το Aprilia SR GT του 2022, έκανε το ντεμπούτο του στη δημοσιογραφική παρουσίαση της ιταλικής εταιρείας στο Rapallo, κοντά στη Γένοβα. Εκεί οι συντάκτες του ειδικού τύπου οδήγησαν τις 2 εκδόσεις των 125 και 200 κυβικών, ενώ η φράση “το πρώτο” δίπλα στο “Urban Adventure scooter” μας κάνει να πιστεύουμε πως… δεν θα είναι και το τελευταίο Urban Scooter της Aprilia.

Το νέο Aprilia SR GT είναι ένα νέο concept στην κατηγορία των compact GT scooter. Με το design του νέου αυτού αστικού δικύκλου, το Noale θέλησε να δημιουργήσει ένα scooter που να δείχνει διασκεδαστικό με την πρώτη ματιά, και ταυτόχρονα να προσφέρει την ίδια διασκέδαση και κατά την οδήγηση του στην πόλη αλλά και έξω από αυτή.

Στοιχεία πάνω στο SR GT, όπως το ψηλό design στο μπροστινό μέρος, η ψηλή ζελατίνα, τα αμορτισέρ με τις μεγάλες διαδρομές και η χάραξη των ελαστικών διπλής χρήσης, παραπέμπουν και σε ικανότητα οδήγησης του scooter στο χώμα, αν και φυσικά πάντα μέσα σε λογικά πλαίσια.

Το SR GT δείχνει ικανό να τα βγάλει πέρα άνετα σε βατούς χωματόδρομους, και ο αναβάτης του δεν θα ανησυχήσει τόσο αν στο τέλος της διαδρομής προς την παραλία κάνει και λίγο χώμα. Παράλληλα, αυτές οι δυνατότητες του κάνουν το SR GT ιδανικό δίκυκλο για την χώρα μας, με την κάκιστη ποιότητα ασφάλτου, τις λακκούβες και τα σαμάρια.

Το νέο scooter των Ιταλών επεκτείνει την αστική γκάμα της Aprilia προς τα πάνω, γκάμα που περιλαμβάνει ήδη τα eSR1 και eSR2, αμφότερα ηλεκτρικά scooter, αλλά και το SXR 50, το μικρό αστικό βενζινοκίνητο τετράχρονο scooter. Αν ήταν να μαντέψουμε θα λέγαμε πως πριν περάσει πολύς καιρός, ίσως δούμε και κάποιον ακόμα μεγαλύτερο αδελφό στα πρότυπα του SR GT, στα 300-400 κυβικά εκατοστά με κινητήρα από κάποιο από τα Beverly.

Θυμίζουμε πως στο παρελθόν η Aprilia διέθετε scooter μεγαθήρια στη γκάμα της, όπως τα Scarabeo 500, SRV 850, κ.α., ενώ στα πρόσφατα χρόνια οι Ιταλοί ξεκίνησαν να ξαναχτίζουν τη γκάμα τους από το μηδέν.

aprilia sr gt bikeitgr 00047

To SR GT έρχεται με θέση οδήγησης και φαρδύ, γυμνό τιμόνι που εμπνέονται από τον χώρο της μοτοσυκλέτας, ενώ οι μεγάλες διαδρομές αναρτήσεων θέλουν να αποτινάξουν από πάνω τους το στερεότυπο των scooter που “κοπανούν” σε κάθε λακκούβα. Παράλληλα, τα ελαστικά διπλής χρήσης στόχο έχουν πέρα από τον εντυπωσιασμό το καλύτερο κράτημα σε μια πλειάδα εδαφών όπως το πλακόστρωτο, η γλιστερή άσφαλτο αλλά και το χώμα.

Φυσικά, το σωτήριο έτος 2022, η τεχνολογία δεν θα μπορούσε να λείπει από τα 2 μεγαλύτερα scooter της σύγχρονης γκάμας της Aprilia, κι έτσι σε αυτά βλέπουμε να φιγουράρουν δυο υπέρ-εξελιγμένοι κινητήρες i-get, κομπλέ με σύστημα Start & Stop, full LED φώτα, ακόμα και δυνατότητες συνδεσιμότητας με το σύστημα Aprilia MIA.

aprilia sr gt bikeitgr 00004

Η δημοσιογραφική παρουσίαση του Aprilia SR GT έγινε στο Rapallo της Ιταλίας, από τις 21 έως τις 25 Φεβρουαρίου του 2022, εκεί όπου θα βρισκόμασταν κι εμείς αν δεν είχαμε πέσει θύματα ενός άτιμου ιού την τελευταία στιγμή.

Μέχρι να πέσει στα χέρια μας στην Ελλάδα το δημοσιογραφικό SR GT και να σας έχουμε τις πρώτες hands on εντυπώσεις μας, ας κάνουμε μια πρώτη επί χάρτου αποτίμηση των νέων scooter της Aprilia.

Το ρεζερβουάρ καυσίμου βρίσκεται στο κεντρικό “τούνελ” του scooter, τούνελ που ενώνει το μπροστινό με το πίσω μέρος του scooter, χαρίζοντας σχεδιαστικά στοιχεία στο SR GT που παραπέμπουν σε μοτοσυκλέτα.

aprilia sr gt bikeitgr 00025

Για την διατήρηση της… σιλουέτας της ουράς του scooter, η βάση της πινακίδας βρίσκεται στο ψαλίδι, ενώ το SR GT έρχεται με την κλασική σέλα-θρόνο δύο επιπέδων των μεγαλύτερων scooter της Aprilia, και σε προδιαθέτει για βασιλική άνεση -σημειώστε πως ο συνεπιβάτης έχει στη διάθεση του και χειρολαβές, ενώ τα μαρσπιέ του είναι μεγάλα και αναδιπλούμενα.

aprilia sr gt bikeitgr 00040

Εντυπωσιακά είναι τα LED φωτιστικά σώματα του scooter, με τη μπροστινή τριπλέτα να φέρνει στο μυαλό τα sport μοντέλα μοτοσυκλέτας της Aprilia, ενώ το πίσω κόκκινο φως πιάνει ολόκληρο το πλάτος του scooter με ένα πολύ όμορφο design.

Η θέση οδήγησης τώρα είναι πιο “μοτοσικλετάδικη” από ενός τυπικού scooter, πιο επιθετική, για καλύτερο έλεγχο και για να σε βάζει αμέσως στην πρίζα της χαράς της οδήγησης.

Αν από την άλλη θέλετε να χαλαρώσετε, μπορείτε να βάλετε τα πόδια πιο μπροστά, και να τεντωθείτε.

aprilia sr gt bikeitgr 00032

Πολύ όμορφο είναι το φινίρισμα του εσωτερικού της “ποδιάς” του scooter, με εμφάνιση που παραπέμπει σε ανθρακόνημα, εμφάνιση που θα βρείτε και στο μπροστινό φτερό, όπου υπάρχει και το γνωστό motto των Ιταλών “#be a racer”.

Η ζελατίνα είναι ιδιαίτερα ψηλή για να σας προστατεύει αποτελεσματικά από αέρα και βροχή, ενώ έχει και πλαϊνά τμήματα που προστατεύουν ολόκληρο το σώμα.

aprilia sr gt bikeitgr 00014

Εξαιρετική είναι η σχεδίαση της αλουμινένιας τιμονόπλακας του SR GT με το λογότυπο Aprilia πάνω της, τιμονόπλακα που συμπληρώνει με τον καλύτερο τρόπο τη γύμνια του εργονομικού τιμονιού, θυμίζοντας και εδώ μοτοσυκλέτα.

aprilia sr gt bikeitgr 00053

Η οθόνη των οργάνων είναι πλήρως ψηφιακή, αν και LCD και όχι TFT, παρέχοντας πληθώρα πληροφοριών. Πρόκειται για την ίδια οθόνη που βρίσκουμε και στα μεγαλύτερα Beverly της αδελφής Piaggio, με το στροφόμετρο να περικλείει την ένδειξη του ταχύμετρου, με ενδείξεις στάθμης καυσίμου στα αριστερά και θερμοκρασίας κινητήρα στα δεξιά, και με trip computer, ρολόι, ένδειξη θερμοκρασίας περιβάλλοντος, κλπ.

aprilia sr gt bikeitgr 00023

Ο αναβάτης επιλέγει ανάμεσα στις ενδείξεις από το κουμπί MODE στους εργονομικούς διακόπτες του αριστερού γκριπ, ενώ τα SR GT έχουν δυνατότητα συνδεσιμότητας με το σύστημα Aprilia MIA, με χαρακτηριστικά τηλεφωνίας, μουσικής, κ.α.. Μάλιστα τα SR GT έχουν ειδικό κουμπί συνδεσιμότητας στο δεξί γκριπ, για πιο εύκολο χειρισμό του συστήματος, ενώ ο αναβάτης μπορεί να χρησιμοποιήσει φωνητικές εντολές για να κάνει τηλεφωνήματα, να παίξει μουσική, να ενεργοποιήσει playlist, κ.α.

Στον δρόμο η Aprilia μας λέει πως τα SR GT είναι φτιαγμένα για να ενθουσιάζουν με τα οδηγικά τους χαρακτηριστικά, και δεν έχουμε λόγο για να μην την πιστέψουμε, τόσο λόγω του σπορ χαρακτήρα της φίρμας αλλά και χάρη στις εντυπώσεις συναδέλφων που βρέθηκαν στην αποστολή και είχαν την πρώτη οδηγική επαφή με το scooter.

Το διπλό σωληνωτό πλαίσιο από ατσάλι υψηλής αντοχής είναι ένα νέο concept με στόχο την κορυφαία ακαμψία, με οφέλη στην ακρίβεια του κρατήματος και στην αίσθηση / πληροφόρηση από το μπροστινό τμήμα του scooter. Κι αυτό, σε συνδυασμό με μια εξαντλητική προσπάθεια της Aprilia για μείωση του βάρους, χρησιμοποιώντας τις τελευταίες τεχνικές παραγωγής.

aprilia sr gt bikeitgr 00050

Οι αναρτήσεις με τις μεγάλες διαδρομές δημιουργήθηκαν ειδικά για τα SR GT, και αποτελούνται από ένα συμβατικό πιρούνι 33 mm της Showa, με 122 mm διαδρομής -22% μεγαλύτερη από τον κοντινότερο ανταγωνιστή- και 2 πίσω αμορτισέρ της ίδιας εταιρείας, με προφόρτιση ελατηρίων και διαδρομή 102 mm -7% μεγαλύτερη από του ανταγωνισμού.

Μαζί με τις μεγάλες διαδρομές, που φέρνουν στο νου μοτοσυκλέτα, οι αναρτήσεις έχουν ρυθμιστεί με έμφαση στον έλεγχο, στο κράτημα και στην ασφάλεια, δίχως να θυσιάζουν την άνεση, ειδικά σε κακό οδόστρωμα.

Η Aprilia ανακοινώνει επίσημο βάρος με υγρά στα 144 κιλά για το 125 και στα 148 κιλά για το 200, με ελαφριές αλουμινένιες ζάντες 14 ιντσών μπροστά και 13 πίσω, με ελαστικά διπλής χρήσης που έχουν διαστάσεις 110/80 και 130/70.

aprilia sr gt bikeitgr 00024

Στα φρένα συναντούμε έναν δίσκο “μαργαρίτα” 260 mm μπροστά, και έναν 220 mm πίσω -τύπου “μαργαρίτα” στις εκδόσεις 200 και 125 Sport.

Το Aprilia SR GT 125 θα κυκλοφορήσει με σύστημα συνδυασμένης πέδησης, ενώ το SR GT 200 με μονοκάναλο ABS που εξελίχτηκε από την Aprilia με τη βοήθεια της Bosch.

Αξιοσημείωτη είναι και η μεγάλη ελάχιστη απόσταση από το έδαφος στα 175 mm, νούμερο που συναντούμε για πρώτη φορά στην κατηγορία, και κάνει εύκολο το ανέβασμα-κατέβασμα σε πεζοδρόμιο, ελαχιστοποιώντας την πιθανότητα να βρείτε κάτω ακόμα και σε γιγάντια λακκούβα.

aprilia sr gt bikeitgr 00046

Βλέπουμε λοιπόν πως τα SR GT δεν έχουν μόνο Adventure design αλλά και Adventure ουσία, που αντικατοπτρίζεται στα τεχνικά τους χαρακτηριστικά, φέρνοντας τα όσο πιο κοντά γίνεται στον κόσμο της μοτοσυκλέτας σε οδική απόλαυση και δυνατότητες, διατηρώντας όμως όλες τις ανέσεις που περιμένει κανείς από ένα GT Scooter.

Το ρεζερβουάρ των 9 λίτρων μεταφράζεται σε αυτονομία γύρω στα 350 χιλιόμετρα, σύμφωνα με την Aprilia, ενώ κάτω από τη σέλα υπάρχει αποθηκευτικός χώρος 25 λίτρων, ικανός να φιλοξενήσει ένα full jet κράνος. Για όσους ζητούν μεγαλύτερους χώρους, η Aprilia διαθέτει στον έξτρα εξοπλισμό ένα μεγάλο αλουμινένιο (άριστη επιλογή υλικού για το συγκεκριμένο scooter) top case 33 λίτρων που θα καλύψει τις ανάγκες φύλαξης full-face κράνους και άλλων αντικειμένων.

aprilia sr gt bikeitgr 00011

Οι κινητήρες τώρα είναι οι γνωστοί κορυφαίας τεχνολογίας i-get κινητήρες που έχουμε δει σε αρκετά scooter του Piaggio Group τελευταίας γενιάς. Πληρούν τις Euro 5 προδιαγραφές, με ηλεκτρονικό ψεκασμό, 4 βαλβίδες και υγρόψυξη, με το 125 να παράγει 11 kW (14.75 hp) / 8.750 rpm και 12 Nm (1.22 Kgm) / 6.500 rpm, και το 200 13 kW (17,43 hp) / 8.500 rpm και 16.5 Nm (1.7 Kgm) / 7.000 rpm. Δεδομένη είναι η ελαστικότητα των μοτέρ, η σβέλτη επιτάχυνση και η ομαλή λειτουργία από χαμηλά έως τα όρια τους, δεδομένη και η αξιοπιστία τους όπως έχουμε δει και στα αντίστοιχα scooter της Piaggio.

Ο νέος κινητήρας των 200 κ.εκ. διαθέτει αλουμινένιο κύλινδρο με επίστρωση Nikasil (λύση προερχόμενη από τον χώρο της μοτοσυκλέτας), νέο πιστόνι με βελτιωμένη γεωμετρία κορώνας και νέα κεφαλή για βέλτιστη αποδοτικότητα καύσης.

Οι καλύτερες επιδόσεις έρχονται χέρι-χέρι με την πιο αποδοτική ψύξη και απαγωγή θερμότητας, ενώ νέα είναι και η αυτόματη μετάδοση CVT με πιο μεγάλο συμπλέκτη.

Όλες οι εκδόσεις της σειράς SR GT έρχονται με σύστημα Start & Stop που η Aprilia ονομάζει RISS (Regulator Inverter Start & Stop System). Το σύστημα διαθέτει brushless “μίζα” που εδράζεται απευθείας στον στρόφαλο και προσφέρει άμεση και αθόρυβη εκκίνηση, μικρότερο βάρος και βελτιωμένη αξιοπιστία, αλλά και χαμηλότερη κατανάλωση καυσίμου. Το σύστημα Start & Stop σβήνει αυτόματα τον κινητήρα 1-5 δευτερόλεπτα αφού το scooter σταματήσει (ανάλογα τη θερμοκρασία του κινητήρα), ενώ η παραμικρή περιστροφή στο γκριπ του γκαζιού βάζει μπροστά και πάλι τον κινητήρα.

Η Aprilia αναφέρεται σε ακραία χαμηλή κατανάλωση καυσίμου που σε εργαστηριακές μετρήσεις WMTC φτάνει ακόμα και τα 40 χλμ/λίτρο για το SR GT 125 και τα 38.5 χλμ/λίτρο για το SR GT 200. Φυσικά οι μετρήσεις WMTC απέχουν πάντα από τις μετρήσεις στον δρόμο, όμως ακόμα κι έτσι τα νούμερα είναι εξαιρετικά εντυπωσιακά.

Πέρα από τους 2 διαφορετικούς κυβισμούς, οι Ιταλοί προσφέρουν τα SR GT και σε 2 επιπλέον εκδόσεις, μια πιο κλασική και μια περισσότερο Sport με διαφορετικά γραφικά και φινιρίσματα.

aprilia sr gt bikeitgr 00057

Το Aprilia SR GT διατίθεται σε 3 χρώματα, Aprilia Black, Street Grey και Infinity Blue, κομπλέ με ασημί μαρσπιέ, πλαϊνά και χειρολαβές συνεπιβάτη. Οι τροχοί είναι μαύροι, όπως μαύρη είναι και η σέλα με γκρι ραφή.

Η Sport έκδοση πλησιάζει περισσότερο τα παραδοσιακά έντονα σπορ χρώματα της Aprilia, και διατίθεται σε Street Gold, Iridium Grey και Red Raceway matte χρώματα, με κόκκινους τροχούς και δίχρωμη σέλα (μαύρη και γκρι), με κόκκινη ραφή. Τα ασημί μαρσπιέ διαθέτουν το λογότυπο της ιταλικής φίρμας, ενώ το κεντρικό τούνελ και τα πλαϊνά είναι σε μαύρο ματ χρώμα, ενώ ασορτί με το scooter είναι και οι χειρολαβές. Ένα μεγάλο “a”, για το “Aprilia” διακρίνεται στα πλαινά της ζελατίνας.

Ακολουθούν οι τιμές όλων των εκδόσεων των SR GT στην Ελλάδα.

ΕΚΔΟΣΗ

ΤΙΜΗ (ΕΥΡΩ)

SR GT 125

3,990

SR GT 125 S

4,090

SR GT 200

4,190

SR GT 200 S

4,290

Τα Aprilia SR GT είναι ήδη διαθέσιμα στην ελληνική αγορά.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

Πολυμέσα

Κώστας Γκαζής

Σπούδασε δημοσιογραφία και ΜΜΕ στο Farnborough College of Technology, και κατόπιν σκηνοθεσία και σενάριο για κινηματογράφο στο Westminster University στο Λονδίνο. Συντάκτης μοτοσικλέτας και ATV σε περιοδικά / ένθετα / τηλεόραση για τα προηγούμενα 20 χρόνια. Ξεκίνησε το 1999 από το περιοδικό "ΜΟΤΟ", και στη συνέχεια πέρασε ως συντάκτης από τα περιοδικά "0300", "2 Τροχοί", "MotoXtreme" και "Moto-Τρίτη" -στο τελευταίο διευθυντής σύνταξης τα τελευταία χρόνια.

Στην τηλεόραση δούλεψε ως συντάκτης / παρουσιαστής στην εκπομπή "TRACTION", από το 2003-2009, ενώ ήταν παρουσιαστής στην εκπομπή ποδηλάτου "2 Πετάλια Δρόμος" για την ΕΤ3, από το Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Δεκέμβριο του 2012.

Ήταν υπεύθυνος για την ύλη μοτοσυκλέτας του ένθετου Turbo Derby κατά τη διάρκεια 2008-2009.
Συμμετείχε ως αγωνιζόμενος ATV σε χώμα και άσφαλτο, στους ελληνικούς αγώνες, για 2 χρόνια.
Κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό διηγήματος νέων συγγραφέων «Hotel Internet» των εκδόσεων Πατάκη, με «το αγαπημένο σου ξόρκι», το οποίο εκδόθηκε στο συλλογικό έργο «Χαμένοι στο Διαδίκτυο» (ISBN: 9789601631103).

Κώστας Γκαζής Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 01 Μαρτίου 2022 17:20

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon