.
Κατηγορία Aprilia
Τετάρτη, 06 Νοεμβρίου 2019 16:43

EICMA - Aprilia RSV4 1100 Factory 2020

Το μεγάλο νέο για το RSV4 1100 Factory του 2020 είναι η προσθήκη των κορυφαίων ηλεκτρονικών ημί-ενεργητικών αναρτήσεων της Ohlins, αναρτήσεις που περιέργως φόρεσε πρώτα το Tuono V4 του 2019.

Όπως γράφει η Aprilia στο press kit των RSV4, "Είχαμε πει πως δεν θα χρησιμοποιούσαμε ποτέ ημί-ενεργητικές αναρτήσεις, αν δεν έφτανε η ώρα που το χρονόμετρο θα έδειχνε ξεκάθαρα την υπεροχή τους σε χρόνους στην πίστα. Αυτή η ώρα έφτασε." Εντυπωσιακή εισαγωγή, δεν βρίσκετε; Και η συνέχεια δεν πηγαίνει πίσω όμως!

“Μετά από 2 χρόνια εξέλιξης σε στενή συνεργασία με τους τεχνικούς της Ohlins, και χάρη και στην εμπειρία που συλλέξαμε με το Tuono V4 1100 Factory, που ήδη φέρει τις αναρτήσεις αυτές, οι ημί-ενεργητικές αναρτήσεις έφτασαν και στην RSV4 1100 Factory.

Το σύστημα EC 2.0 της Ohlins είναι ειδικά ρυθμισμένο για την RSV4, χάρη σε εντατική εξέλιξη από τους Σουηδούς και Ιταλούς τεχνικούς, που ξόδεψαν πολύ χρόνο στις πιο σκληρές και απαιτητικές πίστες, όπως η Imola και το Mugello, αλλά και στον δρόμο, πριν το χρονόμετρο, ο μόνος κριτής όταν αναφερόμαστε σε βελτιώσεις πάνω στο project RSV4, επιτέλους επιβεβαίωσε πως ο πρωταρχικός στόχος είχε επιτευχθεί, η πληροφόρηση του αναβάτη μαζί με τις επιδόσεις είχαν αμφότερες βελτιωθεί, κόβοντας μισό δευτερόλεπτο στον γύρο σε σχέση με το προηγούμενο RSV4 1100 Factory με τις μηχανικές αναρτήσεις.

Στην πραγματικότητα, οι αναρτήσεις του προηγούμενου μοντέλου, με το νέο, είναι πολύ διαφορετικές και στο εσωτερικό τους, με αναθεωρημένη λειτουργία.

Η μονάδα ελέγχου του συστήματος Ohlins Smart EC 2.0 έχει πρόσβαση σε όλα τα ηλεκτρονικά συστήματα της μοτοσυκλέτας, έχοντας την ικανότητα να αναγνωρίζει όλες τις φάσεις της οδήγησης, και να αλλάζει τη συμπεριφορά του πιρουνιού, του πίσω αμορτισέρ και του σταμπιλιζατέρ, χάρη στην εξέλιξη ενός αλγόριθμου, που αποτελεί καρπό της συνεργασίας Aprilia και Ohlins.

Ως αποτέλεσμα οι αναρτήσεις υποστηρίζουν καλύτερα τον αναβάτη σε κάθε φάση της οδήγησης στην πίστα, προσφέροντας καλύτερη πληροφόρηση από τον μπροστινό τροχό, ένα χαρακτηριστικό που ήταν πάντα σημαντικό σε όλα τα RSV4. Επιπρόσθετα, η αυξημένη ικανότητα να εξαφανίζει τις ατέλειες του οδοστρώματος προσθέτουν χρηστικότητα και ευχαρίστηση και στον δρόμο.

Η συγκεκριμένη τεχνολογία των έξυπνων EC 2.0 ημί-ενεργητικών αναρτήσεων επιτρέπει εύκολη αλλά και custom ρύθμιση πιρουνιού και αμορτισέρ με 2 mode: ημί-ενεργητικό και manual, mode που μπορούν να επιλεγούν με τα κουμπιά στο γκριπ. Τρεις χάρτες ρυθμίζουν τις αναρτήσεις με διαφορετικό τρόπο, ο πρώτος (Α1) έχει εξελιχθεί για χρήση με slick ελαστικά, ειδικά σε πίστες με πολύ καλή άσφαλτο. Ο δεύτερος (Α2) για ελαστικά με χάραξη, σε πίστες με άσφαλτο μέτριας ποιότητας, και ο τρίτος (Α3) ειδικά για χρήση δρόμου.

Στo manual mode, έχουμε 3 ακόμα χάρτες, M1, M2 και M3, που προσφέρουν διαφορετική λειτουργία, αλλά χωρίς ημί-ενεργητική (χωρίς real-time αλλαγές δηλαδή) λειτουργία, όπως και με τις μηχανικές αναρτήσεις.

Τόσο στο ημί-ενεργητικό mode όσο και στο manual mode, ο χρήστης μπορεί να καλιμπράρει τις αναρτήσεις, ώστε να τις φέρει ακριβώς στα μέτρα του (σς. ή να τις χαλάσει εντελώς αν δεν ξέρει τι κάνει).

Το σταμπιλιζατέρ της Ohlins λειτουργεί επίσης ηλεκτρονικά, και ρυθμίζεται αναλόγως με τα mode και τους χάρτες που έχει επιλέξει ο αναβάτης.

Οι ρυθμίσεις γίνονται πιο εύκολες με τη βοήθεια του OBTi (Objective Based Tuning Interface), του μενού δηλαδή στην TFT οθόνη των 4.3 ιντσών του Factory.

Τέλος, υπάρχει πάντα και η επιλογή για μηχανική ρύθμιση της προφόρτισης τόσο στο πιρούνι όσο και στο αμορτισέρ.

Στα υπολοιπα χαρακτηριστικά της, και πέρα από τον νέο τρικολόρ χρωματισμό, η Aprilia RSV4 1100 Factory παραμένει σχεδόν ίδια με το μοντέλο του 2019.

Στο δαιδαλώδες press kit της Aprilia, διακρίνουμε πως ο χρονισμός των βαλβίδων είναι νέος, ενώ μακρύτερο είναι το γρανάζωμα για 5η και 6η σχέση.

Ο ηλεκτρονικός ψεκασμός έχει μικρές αλλαγές, η μέγιστη ιπποδύναμη ανακοινώνεται στους 217hp/13.200rpm, ενώ η μέγιστη ροπή δηλώνεται επίσημα στα 12,45kgm/11.00rpm, κι όλα αυτά για 199 γεμάτα κιλά!

Στο ηλεκτρονικό οπλοστάσιο του RSV4 1100 Factory βρίσκεται η τέταρτη γενιά της σουίτας APRC που περιλαμβάνει τα συστήματα ATC (Aprilia Traction Control), AWC (Aprilia Wheelie Control), ALC (Aprilia Launch Control), AQS (Aprilia Quick Shift), και APL (Aprilia Pit Limiter), ACC (Aprilia Cruise Control).

Παράλληλα έχουμε και multimap Cornering ABS εξελιγμένο με την Bosch, που δουλεύει μαζί με το σύστημα ελαχιστοποίησης της ανύψωσης του πίσω τροχού RLM (Rear Liftip Mitigation).

Τέλος, έχουμε και 3 χάρτες κινητήρα (Sport, Track, Race), και συνδεσιμότητα μέσω Bluetooth με το smartphone του αναβάτη, για τηλεμετρία, καλιμπράρισμα ηλεκτρονικών μέσω κινητού ή laptop, και ανάλυση όπως ακριβώς στους αγώνες!

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γκαζής

Σπούδασε δημοσιογραφία και ΜΜΕ στο Farnborough College of Technology, και κατόπιν σκηνοθεσία και σενάριο για κινηματογράφο στο Westminster University στο Λονδίνο. Συντάκτης μοτοσικλέτας και ATV σε περιοδικά / ένθετα / τηλεόραση για τα προηγούμενα 20 χρόνια. Ξεκίνησε το 1999 από το περιοδικό "ΜΟΤΟ", και στη συνέχεια πέρασε ως συντάκτης από τα περιοδικά "0300", "2 Τροχοί", "MotoXtreme" και "Moto-Τρίτη" -στο τελευταίο διευθυντής σύνταξης τα τελευταία χρόνια.

Στην τηλεόραση δούλεψε ως συντάκτης / παρουσιαστής στην εκπομπή "TRACTION", από το 2003-2009, ενώ ήταν παρουσιαστής στην εκπομπή ποδηλάτου "2 Πετάλια Δρόμος" για την ΕΤ3, από το Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Δεκέμβριο του 2012.

Ήταν υπεύθυνος για την ύλη μοτοσυκλέτας του ένθετου Turbo Derby κατά τη διάρκεια 2008-2009.
Συμμετείχε ως αγωνιζόμενος ATV σε χώμα και άσφαλτο, στους ελληνικούς αγώνες, για 2 χρόνια.
Κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό διηγήματος νέων συγγραφέων «Hotel Internet» των εκδόσεων Πατάκη, με «το αγαπημένο σου ξόρκι», το οποίο εκδόθηκε στο συλλογικό έργο «Χαμένοι στο Διαδίκτυο» (ISBN: 9789601631103).

Κώστας Γκαζής Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 06 Νοεμβρίου 2019 18:10

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « EICMA - Aprilia Tuono 660 concept EICMA - Aprilia RS 250 SP »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon