.
Κατηγορία ΝΕΑ ΜΟΝΤΕΛΑ
Τετάρτη, 22 Μαρτίου 2023 10:39

Η BMW ετοιμάζει «μάτια» για τις μοτοσυκλέτες της με stereo κάμερες

Στόχος η λειτουργία αυτόματης προσαρμογής φωτισμού και όχι μόνο.

Η τεχνολογία από τα… αυτοκίνητα, φτάνει με γοργούς ρυθμούς και στην μοτοσυκλέτα, ειδικά από μάρκες που δραστηριοποιούνται και στους δύο τομείς, όπως η BMW. Τα τελευταία νέα θέλουν την μάρκα από την Βαυαρία, να πατεντάρει σύστημα «στερεοσκοπικής κάμερας», που ανοίγει πολλές δυνατότητες υποβοήθησης αναβάτη.

Η δημιουργία ενός στερεοσκοπικού συστήματος καμερών είναι σχετικά απλή: Πρέπει να εγκαταστήσεις δύο κάμερες, σε απόσταση μεταξύ τους ως προς τον εγκάρσιο άξονα, ώστε να θυμίζουν μάτια. Ως άμεσο αποτέλεσμα της εφαρμογής αυτής, το ηλεκτρονικό σύστημα που τις ελέγχει μπορεί να «διαβάσει» και να απαθανατίσει και την τρίτη διάσταση: Αυτή του «βάθους» ή της απόστασης του αντικειμένου από τις κάμερες. Ακριβώς στον ίδιο μηχανισμό, βασίζεται και η ανθρώπινη όραση για την αντίληψη της τρίτης διάστασης. Στα σχέδια πατέντας, η τοποθέτηση των στερεοσκοπικών καμερών απεικονίζεται στους καθρέφτες, ιδανικά σημεία λόγω ύψους αλλά και μεταξύ τους απόστασης, που διευρύνουν το οπτικό πεδίο των αισθητήρων. Δείτε τις "βούλες" με τους αριθμούς 7 και 8, στους καθρέπτες. 

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο ρεπορτάζ, η αρχική εφαρμογή του συστήματος στερεοσκοπικής κάμερας, θα είναι η αυτόματη λειτουργία των φώτων με σύστημα LED Matrix. Τα φώτα αυτής της τεχνολογίας, μπορούν να φωτίζουν οπουδήποτε χωρίς την χρήση επιπλέον λαμπτήρων, άρα γίνονται κατάλληλα για αυτόματη εναλλαγή μεσαίας-μεγάλης δέσμης και φωτισμού στο εσωτερικό στροφών.  Με τα δεδομένα από τις στερεοσκοπικές κάμερες, τα φώτα LED Matrix μπορούν αναγνωρίζουν τις συνθήκες μπροστά από την μοτοσυκλέτα και να φωτίζουν ανάλογα.

Εννοείται, φυσικά, ότι αυτή είναι μία μόνο από τις δυνατότητες του stereo συστήματος,  αφού μπορεί να συνδυαστεί και με συστήματα adaptive cruise control, αναγνώρισης σημάτων κυκλοφορίας και πολλά ακόμα. Ουσιαστικά, είναι ένα ζευγάρι μάτια ακόμα. Γιατί να μείνουν αχρησιμοποίητα;

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Απόστολος Μιστιλόγλου

Γεννήθηκε το 1989 και από νωρίς κατάλαβε ότι τον ελκύει κάθε τι μηχανικό και μηχανοκίνητο. Σπούδασε Τεχνολόγος Αεροσκαφών στο Τ.Ε.Ι. Χαλκίδας, ενώ στο ενδιάμεσο γνώρισε και αγάπησε τις μοτοσυκλέτες, την οδήγηση, την συγγραφή κειμένων και την DIY συντήρηση οχημάτων.

Μετά από μια σύντομη περίοδο δημόσιας κειμενογραφίας και πειραματισμού στην θεματολογία της μοτοσυκλέτας, ξεκίνησε να ασκεί την ιδιότητα του δημοσιογράφου, συντάκτη και δοκιμαστή, το 2016. Παράλληλα, έχει αποκτήσει πιστοποιητικό 3ου επιπέδου στην Ασφαλή Οδήγηση Μοτοσυκλέτας.

Στον ελεύθερο του χρόνο ασχολείται με την μουσική, την μελέτη της θεωρίας των δίτροχων και το διάβασμα, ενώ (πολύ) μακροπρόθεσμο όνειρο του είναι να έχει οδηγήσει οτιδήποτε έχει τιμόνι και κινητήρα.

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 22 Μαρτίου 2023 10:49

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon