.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου 2024 16:18

Τέλος του δρόμου για τη Yamaha YZF-R1;

Σύμφωνα με επίσημη δήλωση που αποδίδεται στη αγγλική αντιπροσωπεία, η απόφαση να μην περάσει στην εποχή των Euro 5+ η superbike της Yamaha είναι ήδη ειλημμένη.

"To Yamaha Motor Group πήρε την απόφαση να μην εξελίξει μια EU5+ εκδοχή της R1 ή της R1M, εστιάζοντας σε άλλες μεσοπρόθεσμες επιχειρηματικές και προϊοντικές στρατηγικές που θα προσφέρουν μελλοντικές ευκαιρίες."

Τάδε έφη Yamaha UK ως απάντηση σε σχετικό ερώτημα του αγγλικού Visordown περί φημών για κατάργηση των R1 και R1M.

Τον τελευταίο καιρό η επικαιρότητα παγκοσμίως έχει πλημμυρίσει με σχέδια, πληροφορίες και εικασίες περί μιας τρικύλινδρης R9 με τον κινητήρα CP3 των MT-09, Tracer 9 κ.ο.κ. που θα έρθει του χρόνου για να πάρει θέση και στο WorldSSP με ταυτόχρονη απόσυρση της R6. Για την κορυφαία κατηγορία ωστόσο, εκεί όπου μόλις το 2021 ο Toprak Razgatlioglu έχριζε παγκόσμια πρωταθλήτρια τη Yamaha R1M, οι φήμες περί τέλους του μοντέλου ήταν λιγότερο ηχηρές, πιο αραιές και δίχως πλάνο για την επόμενη μέρα.

Το κακό είναι πως έχει ήδη προηγηθεί το ξαφνικό άδειασμα της Suzuki στα παγκόσμια πρωταθλήματα ταχύτητας - και μάλιστα σε θεσμούς όπου πρωταγωνιστούσε με πολύ πρόσφατους θριάμβους, όπως το Παγκόσμιο Endurance και το MotoGP. Αυτός ο κεραυνός εν αιθρία που εξαφάνισε τις τετρακύλινδρες Suzuki από κορυφαίους αγωνιστικούς θεσμούς χωρίς καν να έχει προηγηθεί σχετική φημολογία μας έδειξε πως τίποτα δεν αποκλείεται.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση της R1 το χρονικό όριο προσαρμογής στις ενδιάμεσες προδιαγραφές Euro 5+ (προθάλαμος των επερχόμενων σε μερικά χρόνια Euro 6) είναι το 2025, άρα στη σημερινή της μορφή η superbike της Yamaha έχει άλλον έναν χρόνο στις αγορές.

Εφόσον η Yamaha δεν έχει σκοπό να παρουσιάσει είτε μια συμμορφωμένη R1 ή ένα ολοκαίνουργιο μοντέλο για το 2026, αυτό που μας φαίνεται πιθανότερο είναι να διατηρήσει στη γκάμα της μια R1 χωρίς δυνατότητα έκδοσης πινακίδων, όπως ακριβώς έχει κάνει με τη R6 Race που είναι πλέον η μόνη εκδοχή της θρυλικής supersport που μπορεί κανείς να αγοράσει καινούργια σήμερα.

Αν προσέξετε την ανακοίνωση της Yamaha UK δε μιλά για κατάργηση του μοντέλου, αλλά για την "απόφαση να μην εξελίξει μια EU5+ εκδοχή", δηλαδή στην παρούσα της μορφή η μοτοσυκλέτα μπορεί να συνεχίσει να παράγεται και να πωλείται για αποκλειστικά χρήση πίστας, συνεχίζοντας την εξαιρετική αγωνιστική πορεία της με τίτλους σε πολλά πρωταθλήματα superbikes, συμπεριλαμβανομένου του Παγκοσμίου αλλά και του (πολύ σημαντικού για τους κατασκευαστές) Αμερικανικού όπου η Yamaha πρωταγωνιστεί. Ούτως ή άλλως σε αυτήν την κατηγορία οι εξελίξεις τρέχουν πια αργά, πάνε οι εποχές του νέου μοντέλου κάθε χρόνο, τώρα κάθε γενιά έχει πολύχρονη διάρκεια ζωής σε αγορές και πίστες.

Εμείς από την πλευρά μας επιμένουμε να ευχόμαστε για μια νέα γενιά R1 ή όπως αλλιώς θέλει να την ονομάσει η Yamaha από το 2026. Η απουσία της θα ήταν ένα σημαντικότατο πλήγμα στον κόσμο της Μοτοσυκλέτας όπως τον γνωρίζουμε, το δεύτερο μετά τον χαμό του GSX-R1000.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου 2024 19:13

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon