.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Τρίτη, 26 Σεπτεμβρίου 2023 09:40

Όριο 110 χλμ/ώρα σε όλες τις μοτοσυκλέτες ανεξαιρέτως;

Μια πρόταση που κάνει το μέλλον των δικύκλων να φαντάζει δυστοπικό και γεννά πολλά ερωτηματικά.

Οι συζητήσεις για τις αλλαγές στην νομοθεσία των διπλωμάτων οδήγησης συνεχίζονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο και οι προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι, μπορούν να σε αφήσουν με το στόμα ανοιχτό. Όσον αφορά τις μοτοσυκλέτες, ναι, συζητήθηκε δραστική μείωση των ορίων ταχύτητας τους σε όλες τις κατηγορίες.

Πιο συγκεκριμένα, με το βλέμμα στο όραμα μηδενισμού των θανάτων στους δρόμους, Vision Zero, μέχρι το 2050 και την αύξηση της ασφάλειας για όλους (ναι, εντάξει…), προτάθηκε ο περιορισμός της ταχύτητας όλων των μοτοσυκλετών ανεξαιρέτως, ως εξής:

  • Μοτοσυκλέτες κατηγορίας Α1: 90 χλμ/ώρα
  • Μοτοσυκλέτες κατηγορίας Α2: 100 χλμ/ώρα
  • Μοτοσυκλέτες κατηγορίας Α: 110 χλμ/ώρα

Κι όμως, καλά διαβάσατε – Αν αυτή η πρόταση τροποποίησης περάσει, όλες οι μοτοσυκλέτες –από την απλούστερη 350άρα Royal Enfield μέχρι το 1290 Super Adventure σας – θα έχουν μέγιστη ταχύτητα, όση ένα… CBF125 του 2010, στην καλύτερη. Φυσικά αξίζει εδώ να σημειώσουμε, ότι κάτι τέτοιο ουσιαστικά «σκοτώνει» τις προσπεράσεις, προσθέτοντας έναν κίνδυνο ακόμα, στην προσπάθεια να γλιτώσουμε από έναν άλλο –επίσης, δεν αναφέρεται κάπου οτιδήποτε για ανάλογο περιορισμό ταχύτητας και στα αυτοκίνητα…

Ο «ελέφαντας στο δωμάτιο» είναι άλλος, όμως: Η μοτοσυκλέτα, ειδικά η «απεριόριστη» που οδηγείται με δίπλωμα Α, είναι κατεξοχήν ένα όχημα αναψυχής, που υπάρχει και πωλείται χάρη στην υπόσχεση υψηλών επιδόσεων, ενώ είναι αυταπόδεικτο ότι οι μεγάλες και γρήγορες μοτό, είναι πολλές τάξεις μεγέθους ασφαλέστερες, πλέον, από ότι πριν 20-30 χρόνια. Άρα, η ως άνω πρόταση, απλώς πετάει στα σκουπίδια όση πρόοδο έχει γίνει στον τομέα και έρχεται σε αντίθεση, με σοβαρά εταιρικά συμφέροντα και με την αγορά μοτοσυκλέτας στο σύνολο της.

Στα πλαίσια της πρότασης αυτής –η οποία, σημειωτέον, είναι η υπ’ αριθμόν PR-750248 όσον αφορά την Ευρωβουλή, συζητείται η περαιτέρω αύξηση των ορίων ηλικίας για πρόσβαση στα διπλώματα μοτοσυκλέτας, όπως και η κατάργηση απευθείας πρόσβασης στο δίπλωμα Α στα 24 έτη –ήτοι, αν θέλεις απευθείας δίπλωμα, θα πρέπει να το πάρεις κλιμακωτά.    

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Απόστολος Μιστιλόγλου

Γεννήθηκε το 1989 και από νωρίς κατάλαβε ότι τον ελκύει κάθε τι μηχανικό και μηχανοκίνητο. Σπούδασε Τεχνολόγος Αεροσκαφών στο Τ.Ε.Ι. Χαλκίδας, ενώ στο ενδιάμεσο γνώρισε και αγάπησε τις μοτοσυκλέτες, την οδήγηση, την συγγραφή κειμένων και την DIY συντήρηση οχημάτων.

Μετά από μια σύντομη περίοδο δημόσιας κειμενογραφίας και πειραματισμού στην θεματολογία της μοτοσυκλέτας, ξεκίνησε να ασκεί την ιδιότητα του δημοσιογράφου, συντάκτη και δοκιμαστή, το 2016. Παράλληλα, έχει αποκτήσει πιστοποιητικό 3ου επιπέδου στην Ασφαλή Οδήγηση Μοτοσυκλέτας.

Στον ελεύθερο του χρόνο ασχολείται με την μουσική, την μελέτη της θεωρίας των δίτροχων και το διάβασμα, ενώ (πολύ) μακροπρόθεσμο όνειρο του είναι να έχει οδηγήσει οτιδήποτε έχει τιμόνι και κινητήρα.

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 26 Σεπτεμβρίου 2023 09:50

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon