.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Τετάρτη, 26 Ιουλίου 2023 10:58

BMW – Πατέντα τελικής μετάδοσης με ιμάντα

Η αίτηση κατοχύρωσης ευρεσιτεχνίας κατατέθηκε στη Γερμανία και αφορά διάταξη που μειώνει τον θόρυβο σε ιμάντα τελικής μετάδοσης.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η BMW Motorrad ασχολείται με ιμάντα μετάδοσης. Έχει ήδη εφαρμόσει αυτή τη διάταξη σε μοντέλα παραγωγής της, με πρώτο το F650CS Scarver το 2001, ακολούθησε η σειρά των δικύλινδρων F800 (S, ST και GT), ενώ και σήμερα η γερμανική εταιρεία φορά ιμάντα στα ηλεκτρικά CE 02 και CE 04.

Το αντικείμενο της νέας αυτής πατέντας δεν είναι ο ιμάντας μετάδοσης καθαυτός, αλλά μια διάταξη που υπόσχεται να τον κάνει πιο ήσυχο. Το πρόβλημα που έρχεται να αντιμετωπίσει είναι η εμφάνιση θορύβου σε συγκεκριμένες ταχύτητες περιστροφής του ιμάντα, θόρυβος που προκύπτει από συντονισμό των ευθυγράμμων τμημάτων του ιμάντα καθώς ταλαντώνονται στο κενό ανάμεσα στα δύο γρανάζια του.

BMW Motorrad Zahnriemen 169Gallery 1cfbf349 2021505

Η προτεινόμενη διάταξη της BMW ουσιαστικά είναι μια απλούστατη μηχανική δομή με δύο αποσβεστήρες (25 και 26 στην κεντρική εικόνα) που στα άκρα τους διαθέτουν ρόλερ. Στις εδράσεις τους (27 και 30) έχουν τυλιγμένα ελατήρια που φροντίζουν να πιέζουν τα ρόλερ πάνω στον ιμάντα έτσι ώστε να περιορίζουν το πλάτος της ταλάντωσης στα ευθύγραμμα τμήματά του, αποσβένοντας το παραγόμενο βουητό από αυτόν.

Στην ουσία πρόκειται για μια πατέντα που θα μπορούσε να μπει στην παραγωγή άμεσα, καθώς είναι πολύ απλή ως κατασκευή. Αρκεί να βρεθούν οι μοτοσυκλέτες με ιμάντα για να εφαρμοστεί, κάτι που με τα σημερινά δεδομένα της BMW φωτογραφίζει την ηλεκτρική της γκάμα – η οποία θα αποκτήσει και μια πλήρους μεγέθους μοτοσυκλέτα ως το 2026, σύμφωνα με τα πλάνα των Γερμανών.

Εναλλακτικά, δεν αποκλείεται να δούμε επιστροφή του οδοντωτού ιμάντα τελικής μετάδοσης και σε βενζινοκίνητες μοτοσυκλέτες δρόμου της BMW, καθώς συνιστά μια άριστη λύση με αρκετά πλεονεκτήματα εφόσον η οδήγηση στο χώμα δεν είναι μέρος του μενού.

Πηγή: Motorrad

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 26 Ιουλίου 2023 11:03

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon