.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Παρασκευή, 05 Μαϊος 2023 11:02

Αδειοδοτήθηκε το «μεγαλύτερο εργοστάσιο συνθετικών καυσίμων στον κόσμο»

Θα παράγει καύσιμα από το διοξείδιο του άνθρακα στον αέρα και υδρογόνο από νερό – Στόχος η μείωση της τιμής των πανάκριβων, μέχρι τώρα, eFuels.

Τα συνθετικά καύσιμα προέκυψαν ως μια λύση σωτηρίας των… λατρεμένων μας κινητήρων εσωτερικής καύσης, καθώς από ότι φαίνεται μέχρι τώρα, ο πλήρης εξηλεκτρισμός της αυτοκίνησης παγκόσμια είναι ένας γρίφος για δυνατούς λύτες. Ωστόσο, με τα μέχρι τώρα δεδομένα που έχουμε στα χέρια μας, η τιμή των συνθετικών καυσίμων είναι απαγορευτική σε σύγκριση με την ορθόδοξη βενζίνη – ίσως φτάνει τα 3 ευρώ το λίτρο.

Εταιρείες που θέλουν να δημιουργήσουν eFuels υπάρχουν και δραστηριοποιούνται ήδη και η HIF (Highly Innovative Fuels) είναι μία από αυτές. Η εταιρεία από την Χιλή, εξασφάλισε άδεια να κατασκευάσει το «μεγαλύτερο εργοστάσιο συνθετικών καυσίμων στον κόσμο» στο Texas των ΗΠΑ, με δυνατότητα παραγωγής 200 εκατ. γαλονιών καυσίμων ετησίως. Ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί σε 4 εκατ. βαρέλια καύσιμο το χρόνο ή 757 εκατ. λίτρα.

Τα eFuels θα παράγονται, εξασφαλίζοντας τον άνθρακα και το υδρογόνο που χρειάζονται, από το διοξείδιο του άνθρακα στον αέρα και το νερό, μέσω ηλεκτρόλυσης, αντίστοιχα. Έτσι, τα eFuels πετυχαίουν ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα, ενώ η ηλεκτρική ενέργεια που χρειάζεται για την ηλεκτρόλυση εξασφαλίζεται από ανανεώσιμες πηγές. Μέχρι τώρα, όμως, οι διαδικασίες παραγωγής των eFuels είναι ακριβές και η τιμή στην λιανική, δεν είναι ανταγωνιστική σε σχέση με τα ορυκτά καύσιμα. Χρειάζεται, λοιπόν, η λύση του προβλήματος παραγωγής σε μεγάλη κλίμακα, ώστε να πέσουν και οι τιμές.

Η ολοκλήρωση του εργοστασίου στο Texas, αναμένεται εντός του 2024.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Απόστολος Μιστιλόγλου

Γεννήθηκε το 1989 και από νωρίς κατάλαβε ότι τον ελκύει κάθε τι μηχανικό και μηχανοκίνητο. Σπούδασε Τεχνολόγος Αεροσκαφών στο Τ.Ε.Ι. Χαλκίδας, ενώ στο ενδιάμεσο γνώρισε και αγάπησε τις μοτοσυκλέτες, την οδήγηση, την συγγραφή κειμένων και την DIY συντήρηση οχημάτων.

Μετά από μια σύντομη περίοδο δημόσιας κειμενογραφίας και πειραματισμού στην θεματολογία της μοτοσυκλέτας, ξεκίνησε να ασκεί την ιδιότητα του δημοσιογράφου, συντάκτη και δοκιμαστή, το 2016. Παράλληλα, έχει αποκτήσει πιστοποιητικό 3ου επιπέδου στην Ασφαλή Οδήγηση Μοτοσυκλέτας.

Στον ελεύθερο του χρόνο ασχολείται με την μουσική, την μελέτη της θεωρίας των δίτροχων και το διάβασμα, ενώ (πολύ) μακροπρόθεσμο όνειρο του είναι να έχει οδηγήσει οτιδήποτε έχει τιμόνι και κινητήρα.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 05 Μαϊος 2023 11:13

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon