.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Τετάρτη, 03 Μαϊος 2023 10:48

H BMW κατέθεσε πατέντα για πτυσσόμενα φλας

Οι Γερμανοί εξετάζουν δύο διαφορετικούς μηχανισμούς με τους οποίους τα φλας της μοτοσυκλέτας κρύβονται και εμφανίζονται κατά βούληση.

Το αντικείμενο της ευρεσιτεχνίας αυτής που φέρεται να έχει καταθέσει η BMW αφορά δύο διατάξεις με κοινό αντικείμενο: την απόκρυψη των φώτων κατεύθυνσης (φλας) της μοτοσυκλέτας.

Η πρώτη πρόταση αφορά φλας των οποίων η έδραση έχει τη δυνατότητα περιστροφής κατά 90 μοίρες ώστε όλο το εξάρτημα να έρθει παράλληλα στον διαμήκη άξονα της μοτοσυκλέτας. Μάλιστα στην περίπτωση αυτή στη μια άκρη του στελέχους, τη διαμετρικά απέναντι από το κρύσταλλο, προτείνεται μια προέκταση (19a στο παρακάτω σχήμα, που δείχνει την κάτοψη της ουράς) που θα αποτρέπει το φλας απ’ το να διπλώσει εφόσον η πινακίδα κυκλοφορίας δεν έχει αφαιρεθεί.

bmw ptyssomena flas patenta 4

bmw ptyssomena flas patenta 1

Στη δεύτερη περίπτωση το φλας υποχωρεί κάθετα στον άξονα της μοτοσυκλέτας, χωρίς να περιστραφεί το ίδιο, ολισθαίνοντας μέσα σε κατάλληλη υποδοχή (117a στο παρακάτω σχήμα) ώστε να προεξέχει πολύ λιγότερο.

Δε διευκρινίζεται αν ο μηχανισμός αυτός για το μάζεμα των φλας γίνεται με το χέρι, αν και εκ πρώτης όψεως στα σχέδια δε φαίνεται κάποιο ηλεκτρικό εξάρτημα. Βέβαια στην εποχή των ηλεκτρονικών που ζούμε δε θα μας έκανε καμιά εντύπωση αν στην πορεία προέκυπτε κι ένα μικρό ηλεκτρικό μοτεράκι να τα κρύβει στο πάτημα ενός κουμπιού, όπως λ.χ. στους ηλεκτρικά ρυθμιζόμενους ανεμοθώρακες.

bmw ptyssomena flas patenta 3

Το νόημα αυτής της πατέντας είναι μάλλον προφανές: σκεφτείτε σε ποιες περιπτώσεις θέλει κανείς να βγάλει τα φλας από τη μοτοσυκλέτα του. Μια γενική απάντηση θα ήταν όποτε κινείται εκτός δημόσιων δρόμων, σε χώμα και πίστα.

Η προστασία των φλας σε σειρές όπως τα GS έχει νόημα στην κίνηση εκτός δρόμου, καθώς είναι εκτεθειμένα σε έναν σκασμό κινδύνων, από κλαδιά και άλλες επικίνδυνες προεξοχές ως την πτώση, και το δίπλωμά τους εξασφαλίζει την ακεραιότητά τους. Σε τέτοιες εφαρμογές το πρώτο σχέδιο που μαζεύει τα φλας στρέφοντάς τα κατά 90 μοίρες δείχνει πιο ταιριαστό.

Η δεύτερη εφαρμογή θα μπορούσε να βολέψει χρήσεις πίστας για μοτοσυκλέτες όπως οι S 1000 RR και M 1000 RR, με τα φλας να κρύβονται χωνευτά στην ουρά.

Σε κάθε περίπτωση, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως πρόκειται απλώς για μια αίτηση κατοχύρωσης ευρεσιτεχνίας, δηλαδή μιας τεχνικής ιδέας που ουδείς εγγυάται πως θα φτάσει στην παραγωγή.

Πηγή: Motociclismo

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon