.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Τετάρτη, 07 Δεκεμβρίου 2022 13:07

Γαλλία – Μειωμένες επιδοτήσεις για ηλεκτρικά για τον φόβο της ... Κίνας

Το Ecobonus, δηλαδή το πακέτο επιδοτήσεων και λοιπών κινήτρων για μετάβαση σε ηλεκτρικό όχημα στη Γαλλία, κινδυνεύει να περικοπεί καθώς οι πολιτικοί ανησυχούν πως ενισχύει την οικονομία της Κίνας.

Ενόψει 2023 η γαλλική κυβέρνηση αύξησε το συνολικό ποσό που προβλέπεται στον προϋπολογισμό της χώρας για τη στήριξη της Ηλεκτροκίνησης μέσω των διαφόρων μέτρων – επιδοτήσεις, φοροαπαλλαγές κ.ά. - στα 1.3 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή κατά 30% σε σχέση με το 2022.

Ωστόσο τώρα η Οικονομική Επιτροπή της Βουλής της Γαλλίας ενέκρινε ψήφισμα που ζητά τη μείωση του ποσού αυτού κατά 500 εκατομμύρια ευρώ, καθώς ανησυχεί από το γεγονός πως η συντριπτική πλειοψηφία της εφοδιαστικής αλυσίδας του κλάδου των ηλεκτρικών οχημάτων βρίσκεται στην Κίνα.

Σημειώνοντας την ηχηρή απουσία Γάλλων, ή και εν γένει Ευρωπαίων κατασκευαστών, από τον συγκεκριμένο χώρο, οι βουλευτές της επιτροπής φοβούνται πως έτσι ευνοούνται οι Κινέζοι και τονώνεται η οικονομία της χώρας.

Η κυβέρνηση της χώρας σε πρώτη φάση διαφωνεί με την απόφαση αυτή, δηλώνοντας μέσω του υπουργού Οικολογικής Μετάβασης, Christophe Béchu, ότι “ο εξηλεκτρισμός του στόλου οχημάτων είναι μια προτεραιότητα που δε μπορεί να ανασταλεί”.

Αυτό σημαίνει πρακτικά πως, για να βγει τελικά αυτή η απόφαση από τη γαλλική Βουλή στην αγορά υπάρχει ακόμη δρόμος μπροστά και είναι πιθανό να μην ισχύσει.

Δεν παύει να εντυπωσιάζει πάντως το σκεπτικό της επιτροπής, η οποία δείχνει να αγνοεί το γεγονός πως, εδώ και πολλά χρόνια, ο,τιδήποτε ηλεκτρονικό κυκλοφορεί στον κόσμο (και έχει μέσα στο σπίτι του και κάθε μέλος της) αποτελείται κατά κόρον από κινέζικης προέλευσης εξαρτήματα, ακόμη κι αν έχει συναρμολογηθεί κάτω από τον πύργο του Άιφελ.

Αν μη τι άλλο, αυτό το ενδιαφέρον για τους Γάλλους κατασκευαστές ηλεκτρικών οχημάτων και εξαρτημάτων δείχνει λίγο όψιμο. Έπειτα, αν το ζητούμενο ήταν η προστασία της επιχειρηματικότητας της χώρας δε θα ήταν λογικότερο να ζητήσουν στην αναδιανομή μέρους των πόρων προς ενίσχυση της γαλλικής παραγωγής, αντί για την περικοπή τους;

>>> Στην κεντρική φωτογραφία απεικονίζεται το νέο ηλεκτρικό σκούτερ της Peugeot για το 2023, eStreetzone.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon