.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Δευτέρα, 24 Ιανουαρίου 2022 18:45

Aegis Rider – Ιδανική γραμμή μέσω αυξημένης πραγματικότητας

Ξεχάστε τα απλά head-up display. Αυτή η ελβετική πρόταση έρχεται να αλλάξει την έννοια “ηλεκτρονικό βοήθημα”.

Η Aegis Rider είναι μια εταιρεία που στήθηκε υπό την αιγίδα του ελβετικού πανεπιστημίου ETH Zürich και έχει ως στόχο την εμπορική ανάπτυξη μιας τεχνολογίας που δημιουργήθηκε στους κόλπους του εκπαιδευτικού ιδρύματος.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για ένα σύστημα προβολής πληροφοριών σε γυαλιά (head-up display, HUD) που ξεχωρίζει χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη και τη δυνατότητα να προβάλλει στοιχεία αυξημένης πραγματικότητας (augmented reality, AR).

aegis 1

Έτσι, τα γυαλιά του Aegis Rider δε μένουν στην κλασική μεταφορά πληροφοριών από τα όργανα της μοτοσυκλέτας ή το κινητό τηλέφωνο του αναβάτη κατευθείαν στο οπτικό του πεδίο, μα προβάλλουν επιπλέον δεδομένα για την ασφάλειά του.

Αυτά προέρχονται από αισθητήρες και κάμερες στο σώμα της μοτοσυκλέτας, τα οποία φιλτράρονται μέσα από την κεντρική μονάδα του συστήματος και ο αναβάτης βλέπει στα γυαλιά του επισημάνσεις σχετικά με κινδύνους ή εμπόδια που πρέπει να λάβει υπόψη του.

Στο βίντεο που έφτιαξαν οι Ελβετοί για να επιδείξουν το σύστημά τους, τα στοιχεία αυτά εμφανίζονται να χρωματίζονται με τρόπο που τα κάνει να ξεχωρίζουν στο οπτικό εύρος του αναβάτη.

aegis 4

Ένα άλλο ενδιαφέρον ταλέντο του Aegis Rider είναι η εύρεση της ασφαλέστερης γραμμής στη στροφή, κάτι που προβάλλεται επίσης στα μάτια του αναβάτη ως ένα στοιχείο αυξημένης πραγματικότητας πάνω στον δρόμο. Η προτεινόμενη τροχιά λαμβάνει υπόψη τα δεδομένα που αντιλαμβάνεται στον δρόμο εκείνη τη στιγμή και προτρέπει με επισημάνσεις τον αναβάτη να διορθώσει την πορεία του, αν αυτή κρίνεται πως δεν είναι η ασφαλέστερη. Επίσης, ένα από τα χαρίσματα της μονάδας τεχνητής νοημοσύνης είναι η ικανότητα να μαθαίνει και να προσαρμόζεται στον τρόπο οδήγησης του αναβάτη.

Τονίζουμε τη λέξη "ασφαλέστερη", καθώς αυτή δεν είναι απαραιτήτως και η ταχύτερη γραμμή. Μάλλον το αντίθετο θα μαντεύαμε.

Προς το παρόν η τεχνολογία αυτή είναι ακόμη σε διαδικασία εξέλιξης, μα όταν θα έχει ολοκληρωθεί για να βγει στην αγορά, θα διαθέτει αρκετές δυνατότητες προσωπικοποίησης, o αναβάτης δηλαδή θα μπορεί μέσω εφαρμογής να ρυθμίσει ποια στοιχεία θέλει να βλέπει στην οθόνη του.

Το πρωτότυπο πρόσθετο με τα γυαλιά του Aegis Rider πάντως δείχνει αρκούντως ογκώδες, κουβαλά αρκετά εξαρτήματα που δείχνουν δύσκολο να ενσωματωθούν στο κράνος και επίσης δείχνει να περιορίζει σημαντικά το οπτικό πεδίο στα πλάγια για τον αναβάτη. Φανταζόμαστε πως όταν θα έρθει η ώρα για εμπορική χρήση θα έχει μικρύνει αρκετά ώστε να μπορεί να μπει σε κάθε τύπου κράνος (και full-face) χωρίς να μοιάζει με παρωπίδες.

Ιστοσελίδα Aegis Rider

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

Πολυμέσα

Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 24 Ιανουαρίου 2022 19:05

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon