.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Πέμπτη, 02 Δεκεμβρίου 2021 20:52

"Σχολή Προπονητών Μοτοσυκλέτας " στις Σέρρες.... και ερωτηματικά

Όπου καπνός υπάρχει και φωτιά λένε. Και παρακολουθώντας τα δρώμενα της αγωνιστικής μοτοσυκλέτας στην Ελλάδα από το 1992, έχουμε διαπιστώσει ότι μία σοβαρή παράληψη της Ομοσπονδίας, είναι η συμβολή της στην εκπαίδευση των αναβατών του μηχανοκίνητου αθλητισμού.

Γιατί καλές οι άδειες για διοργάνωση αγώνων, και τα όποια έσοδα από εκεί, αλλά ουσιαστική εξέλιξη στον δίκυκλο μηχανοκίνητο αθλητισμό δεν υπήρξε μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές.

Για να γίνει κάτι τέτοιο, θα έπρεπε τα όργανα της ομοσπονδίας, που είναι τα σωματεία, να μπορούν να βοηθούν τους αναβάτες - αθλητές, ώστε να εκπαιδεύονται σωστά, να βελτιώνονται οδηγικά, να οδηγούν με περισσότερη ασφάλεια.

Παρατηρούμε λοιπόν σήμερα μία ανάρτηση στα social media μέλους της λέσχης Καλαμπάκας, του Παναγιώτη Τάκου, ο οποίος εύλογα αναρωτιέται τα εξής:

"Με δεδομένη την απουσία πτυχιούχων προπονητών για το άθλημα της μοτοσυκλέτας στην χώρα μας , η Α.ΜΟΤ.Ο.Ε σε συνεργασία με την ΓΓΑ προχωρά στην δημιουργία Σχολής Προπονητών για το άθλημα της Μοτοσυκλέτας . Η ίδρυση της σχολής δεν γίνεται τυχαία την συγκεκριμένη χρονική στιγμή μιας και προσπαθεί να δώσει λύση σε ένα πρόβλημα που θα αντιμετωπίσουν ΟΛΑ τα Αθλητικά Σωματεία Μοτοσυκλέτας στο εγγύς μέλλον. Με τις πρόσφατες αλλαγές στην νομοθεσία εισάγεται ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ παρουσία προπονητή σε όλα τα Αθλητικά Σωματεία που καλλιεργούν Ατομικό Άθλημα (Βλ. Μοτοσυκλέτα) , από την αγωνιστική σεζόν ‘22/’23 (Σεπτέμβριο με Αύγουστο λογίζει η Γ.Γ.Α τις σεζόν).

Η ίδρυση της σχολής είναι μια εξαιρετική κίνηση από την πλευρά της Α.ΜΟΤ.Ο.Ε η οποία και θα συμμετέχει στην διοίκηση με 2 μέλη της που ορίστηκαν για το σκοπό αυτό. Επισυνάπτεται το έγγραφο της ΓΓΑ στο οποίο αναφέρονται η επιμέρους λεπτομέρειες που ρυθμίζουν την λειτουργία της σχολής. Παραμένει παράξενο το πώς ενώ το έγγραφο της ΓΓΑ έχει ημερομηνία έκδοσης 23/9/2021 και ημερομηνία ανάρτησης στο «ΔΙΑΥΓΕΙΑ» 4/11/2021 , δεν έχει ακόμα κοινοποιηθεί από την Α.ΜΟΤ.Ο.Ε στους άμεσα ενδιαφερομένους (Σωματεία, Αθλητές, κ.τ.λ)".

Να θυμίσουμε ότι βάση νόμου, (άρθρο 36 του ν.4809/2021), κάθε αθλητικό σωματείο υποχρεούται να διαθέτει προπονητή, με ελάχιστο κόστος πληρωμής 250 ευρώ ανά μήνα ανεξάρτητα από το είδος της σύμβασης που έχει υπογραφεί.

Πως θα καλύπτει το σωματείο τα έξοδα αυτά;

Ψάξαμε λοιπόν και βρήκαμε, ότι όντως έχει δημοσιευθεί σε Φ.Ε.Κ. η σχετική αναφορά (Τεύχος ΄Β Αρ. Φύλλου 4862/21-10-2021), για κάτι που και σε προηγούμενη χρονική στιγμή έχει δημοσιευθεί και συγκεκριμένα τον Ιούνιο του 2021 (Τεύχος A’ 102/19.06.2021). Όπως θα δούμε παρακάτω αποσπάσματα από το προαναφερθέν Φ.Ε.Κ.:

ΜΕΡΟΣ Ε’ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΘΕΣΜΙΚΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ ΑΘΛΗΜΑΤΩΝ

Άρθρο 36 Προπονητής - Αντικατάσταση του άρθρου 31 του ν. 2725/1999

Άρθρο 37 Επίπεδα προπονητών - Προσθήκη άρθρου 31Α στον ν. 2725/1999

Άρθρο 38 Εθνική Σχολή Προπονητών - Προσθήκη άρθρου 31Β στον ν. 2725/1999

Και εδώ, γεννούνται διάφορα ερωτήματα σχετικά. Όντως, γιατί αυτή η μυστικοπάθεια, μιας και στο site της A.MOT.O.E. δεν υπάρχει κάποια σχετική ανάρτηση. Ψάχνοντας στο site για να δούμε τι υπάρχει, βρήκαμε ενότητα σεμιναρίων με νέα από σεμινάρια στελεχών αγωνοδικών, αλυταρχών και τεχνικών εφόρων, αλυταρχών Dragster / Motocross / Scramble / Enduro, χρονομετρών. Τίποτα για τους αθλητές, που χωρίς αυτούς, δεν υφίστανται αγώνες ας πούμε...

Και συνεχίζοντας την ανάρτηση του κυρίου Τάκου, ρωτάμε κι εμείς, γιατί ενώ όντως έχει αναρτηθεί στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ το ΦΕΚ, δεν έχει κοινοποιηθεί στους άμεσα ενδιαφερόμενους - σωματεία, αθλητές, κ.α., οι οποίοι και θα συμβάλλουν σε ενδεχόμενη στελέχωση;

Υπάρχει κανονισμένη ημερομηνία για σεμινάρια όπου θα εξεταστούν εκπαιδευτές, θα πάρουν δίπλωμα, και θα μπορούν να διδάξουν αργότερα στα σωματεία;

Ποιος γυμναστής θα κάνει φυσική κατάσταση;

Τι μαθήματα θα απαιτείται για να εκπαιδευτεί κάποιος;

Ποιος θα κάνει εκπαίδευση σε αυτά τα μαθήματα;

Ποιος θα κάνει εκπαίδευση στα ειδικά μαθήματα μοτοσυκλέτας;

Τι πιστοποίηση πρέπει να έχει ο εκπαιδευτής?

Και για την ακρίβεια, ο εκπαιδευόμενος, θα εκπαιδεύεται σε συγκεκριμένο μηχανοκίνητο άθλημα, ή θα παίρνει πτυχίο, και θα μπορεί να εκπαιδεύει αργότερα τους αναβάτες του enduro, της ταχύτητας, του trial, του dragster, του motocross;

Άβυσσος, και μυστικότητα, σε ένα τόσο σημαντικό θέμα. Αναμένουμε απαντήσεις, από αυτούς που πρέπει να ασχοληθούν πραγματικά, την ΑΜΟΤ.Ο.Ε.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 02 Δεκεμβρίου 2021 22:15

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon