.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Δευτέρα, 06 Σεπτεμβρίου 2021 12:28

Ηλεκτρικά πατίνια – Οι αλλαγές στη νομοθεσία μετά από θάνατο 13χρονου στην Ιταλία. Τι προβλέπεται στην Ελλάδα.

Τα ηλεκτρικά πατίνια ήταν κάτι άγνωστο πριν από μερικά χρόνια, σε διάστημα όμως λίγων μηνών έχουν πολλαπλασιαστεί στους δρόμους και κερδίζουν συνεχώς νέο κοινό.

Η ηλιοφάνεια της Ελλάδας ευνοεί τη χρήση αυτού του νέου τρόπου μετακίνησης, που ξεκίνησε δειλά-δειλά την παρουσία του πριν από λίγα χρόνια.

Τα ηλεκτρικά πατίνια εξελίσσονται συνεχώς τόσο σε δύναμη, όσο και σε ανέσεις, έχοντας καταφέρει να αυξάνουν συνεχώς τους αριθμούς τους σε διάφορες πόλεις της επικράτειας.

Τι συμβαίνει όμως με τη νομοθεσία και κυρίως με το καυτό θέμα της οδικής ασφάλειας;

Τα πρώτα πατίνια ξεπερνούσαν τα 20-25χλμ/ώρα σε τελική ταχύτητα, πάντα ανάλογα με το βάρος του οδηγού και τις συνθήκες (καιρός, δρόμος κτλ).

Έχουμε φτάσει όμως πλέον να μπορεί κανείς να αποκτήσει ηλεκτρικό πατίνι με κάθισμα και τελική που μπορεί να αγγίξει ακόμα και τα 80χλμ/ώρα!

Καθώς τα πατίνια εξελίσσονται, το ίδιο πρέπει να συμβεί και με τη νομοθεσία που θα τα αφορά.

Στην Ελλάδα υπάρχει ήδη μέριμνα σε αυτό το κομμάτι και εδώ και μερικούς μήνες η χρήση κράνους στα ηλεκτρικά πατίνια είναι υποχρεωτική.

hlektrika-patinia-italia-ogf2.jpg

Δυστυχώς αυτό δεν ισχύει – τουλάχιστον ακόμα – στη γειτονική μας Ιταλία που έχει τόσα κοινά με εμάς.

Κι αυτό όμως πρόκειται να αλλάξει, ύστερα από το θάνατο ενός 13χρονου αγοριού που έκανε τη βόλτα του σε ποδηλατόδρομο στην πόλη του, το Sesto.

Για άγνωστους λόγους έχασε τον έλεγχο του πατινιού του και έπεσε, με αποτέλεσμα να χτυπήσει το κεφάλι του. Αν και μεταφέρθηκε γρήγορα στο νοσοκομείο, οι γιατροί δεν κατάφεραν να τον κρατήσουν στη ζωή.

Το δυστύχημα αυτό ανάγκασε το δήμαρχο της πόλης να επιβάλλει ως υποχρεωτική τη χρήση κράνους στους οδηγούς ηλεκτρικών πατινιών, ενώ παράλληλα όρισε ως όριο ταχύτητας τα 20χλμ/ώρα.

Ο θάνατος του παιδιού αρχίζει να ευαισθητοποιεί τη χώρα και ήδη στη Φλωρεντία ο δήμαρχός της αποφάσισε και αυτός να επιβάλλει υποχρεωτική χρήση κράνους σε όσους οδηγούν πατίνια.

Από εκεί και πέρα είναι στα σκαριά κι ένα νέο νομοσχέδιο που θα προβλέπει τη χρήση κράνους σε όλη την Ιταλία, θα απαγορεύει το δικάβαλο σε ηλεκτρικά πατίνια (το έχουμε δει κι αυτό), ενώ το όριο σε ποδηλατόδρομους θα είναι τα 20χλμ/ώρα και σε δρόμους τα 30χλμ/ώρα.

Ίσως η πιο σημαντική αλλαγή αφορά στα ηλικιακά όρια, μιας και με το νομοσχέδιο αυτό (μένει να επαληθευθεί) δεν θα επιτρέπεται η χρήση ηλεκτρικού πατινιού σε άτομα κάτω των 18 ετών!

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Νίκος Μπλούνας

Σπούδασε στο Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ και μαζί με την ιστορία, η άλλη μεγάλη του αγάπη είναι οι μοτοσυκλέτες. Ξεκίνησε αργά στο χώρο, με συγγραφή άρθρων για το παγκόσμιο πρωτάθλημα ταχύτητας μοτοσυκλετών στο motograndprix.gr.

Στη συνέχεια, από το 2013 και έως το 2020 ήταν ο παρουσιαστής των κατηγοριών Moto2 και Moto3 στην Cosmote TV, ενώ στο ίδιο χρονικό διάστημα αρθρογραφούσε και στο ελληνικό περιοδικό MotoGP World.

Από το 2021 είναι συντάκτης στο bikeit.gr και έχει αναλάβει την ενημέρωση σχετικά με το MotoGP.

Νίκος Μπλούνας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 06 Σεπτεμβρίου 2021 12:29

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon