.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Τετάρτη, 09 Ιουνίου 2021 16:34

Καταγγελία περιβαλλοντικού συλλόγου για την πίστα ΜΧ στην Πεντέλη

Ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος Δ. Πεντέλης «Η Πεντέλη μας» απέστειλε επιστολή διαμαρτυρίας στον Σύνδεσμος Προστασίας και Ανάπλασης Πεντελικού (ΣΠΑΠ) καταγγέλοντας την αυτοσχέδια πίστα Motocross στο λατομείο "Μαλτέζου" στην Πεντέλη, ζητώντας να εξαλειφθεί κάθε δραστηριότητα ΜΧ στο βουνό.

Ο Σύλλογος αναφέρει ότι ο χώρος του λατομείου "Μαλτέζου" που είχε αναπλαστεί στο πλαίσιο κατασκευής της Αττικής Οδού, με την απόθεση φυτικής γης, φύτευσης και κατασκευής αρδευτικού δικτύου έχει μετατραπεί, με παράνομες χωματουργικές εργασίες, σε αυτοσχέδια πίστα Motocross, στην οποία διεξάγονται προπονήσεις και αγώνες, που συχνά διαχέονται σε όλες τις νοτιοδυτικές πλαγιές του Πεντελικού.

Με επιστολή του, ο συγκεκριμένος Σύλλογος καλεί τον Σύνδεσμο Προστασίας και Ανάπλασης του Πεντελικού (ΣΠΑΠ) αλλά και το Δασαρχείο Πεντέλης να πάρουν μέτρα οριστικής εξάλειψης της εν λόγω δραστηριότητας από το βουνό.

Ακολουθεί ολόκληρη η επιστολή του Συλλόγου προς τον ΣΠΑΠ.

"Θέμα: Παράνομες δραστηριότητες μηχανοκίνητου αθλητισμού στο Πεντελικό

Αξιότιμοι Κύριοι,

Η προστασία και η ανάπλαση του Πεντελικού, με σκοπό να καταστεί ένας υπερτοπικός πόλος αναψυχής για τους πολίτες της περί αυτό περιοχής, αποτελεί τον πρώτο καταστατικό σκοπό του Συλλόγου μας. Αυτός είναι ο λόγος που παίρνουμε την πρωτοβουλία να σας
γνωστοποιήσουμε τα ακόλουθα, ελπίζοντας στην ευαισθητοποίηση και την ενεργοποίησή σας. Μέλη και Φίλοι του Συλλόγου μας αλλά και άλλοι περιπατητές, που επισκέπτονται το Πεντελικό, καθημερινά αλλά κυρίως τα Σαββατοκύριακα, γίνονται μάρτυρες παράνομων, ενοχλητικών και επιβλαβών για το περιβάλλον δραστηριοτήτων μηχανοκίνητου αθλητισμού στις πλαγιές του πολύπαθου Πεντελικού.

Ο χώρος του λατομείου «Μαλτέζου» έχει μετατραπεί, με παράνομες χωματουργικές εργασίες, σε αυτοσχέδια πίστα Motorcross, στην οποία διεξάγονται προπονήσεις και αγώνες.

Υπενθυμίζουμε ότι ο χώρος του λατομείου έχει αναπλαστεί στο πλαίσιο κατασκευής της Αττικής Οδού, με την απόθεση φυτικής γης, φύτευσης και κατασκευής αρδευτικού δικτύου, έργα ανάπλασης που διαλύθηκαν βάναυσα από τα τρακτερωτά ελαστικά των δίτροχων.

Η δραστηριότητα αυτή δεν περιορίζεται μόνο στην εν λόγω παράνομη πίστα αλλά επεκτείνεται σε όλες τις πλαγιές του Πεντελικού, όπου είτε διέρχονται από το υφιστάμενο δασικό οδικό δίκτυο είτε κινούνται σε παρθένο έδαφος ανοίγοντας νέες διαδρομές, κάθετες στην κλίση του εδάφους.

Λόγω των οδοντωτών ελαστικών που φέρουν τα εν λόγω δίκυκλα, καταστρέφουν την δασική βλάστηση, ανασκάπτουν και κονιορτοποιούν το έδαφος, το οποίο στη συνέχεια παρασύρεται εύκολα από τα όμβρια, με αποτέλεσμα την παντελή αφαίρεση του λεπτού εδαφικού στρώματος και την συνακόλουθη αποκάλυψη του υποκείμενου βράχου.

Τα ίχνη της εν λόγω δραστηριότητας είναι ιδιαίτερα εμφανή στην περιοχή του Κοκκιναρά όπου παρατηρούνται εδαφικές αλλοιώσεις βάθους έως και δύο μέτρων.

Εκτός από την παραπάνω καταστροφή στο δασικό περιβάλλον, που επιφέρουν οι εκτός δασικού δικτύου δραστηριότητες του μηχανοκίνητου αθλητισμού, οι αναβάτες των χωρίς αριθμούς κυκλοφορίας δίκυκλων, παρενοχλούν τους πεζοπόρους, με τα σύννεφα σκόνης που σηκώνουν στο πέρασμά τους και τους επικίνδυνους ελιγμούς τους, θύματα των οποίων γίνονται συχνά τα ελάχιστα ερπετά της περιοχής.

Στο τέλος της παρούσας παρατίθενται ενδεικτικές φωτογραφίες των καταστροφών που έχουν ήδη συντελεστεί στο Πεντελικό.

Δυστυχώς, η εν λόγω δραστηριότητα, όχι μόνο δεν απετράπη από την προηγούμενη δημοτική αρχή του Δήμου Πεντέλης, μάλλον ενθαρρύνθηκε από την στάση της, λαμβάνοντας μέρος σε σχετικές εκδηλώσεις. Την ίδια αδιαφορία επέδειξε και η προηγούμενη διοίκηση του ΣΠΑΠ, η οποία αδιαφόρησε επιδεικτικά σε σχετικές καταγγελίες (επιστολή με αρ. πρωτ. 134/07-04-2014 ) κατοίκων του Δήμου Πεντέλης.

Επειδή η προαναφερόμενη βλαπτική για το περιβάλλον δραστηριότητα δεν έχει αδειοδοτηθεί αρμοδίως αλλά ασκείται παράνομα, παρακαλούμε να μας γνωρίσετε, ως αρμόδιος Φορέας για την προστασία του Πεντελικού, τα μέτρα τα οποία προτίθεστε να λάβετε για τον τερματισμό της.

Τα Μέλη και οι Φίλοι του Συλλόγου μας αλλά και όλοι οι περιπατητές του βουνού είμαστε πρόθυμοι να συμβάλλουμε, στο μέτρο των δυνατοτήτων μας, στην αποκατάσταση της νομιμότητας και στην εξάλειψη μιας βλαπτικής για το περιβάλλον και αποτρεπτικής για τους επισκέπτες του βουνού δραστηριότητας."

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon