.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Τρίτη, 08 Ιουνίου 2021 13:38

Honda – Πατεντάρει έναν V4 που μπορεί να μετατραπεί σε δικύλινδρο σε σειρά

Η νέα πατέντα της Honda δεν είναι ακριβώς νέα, ξανάγινε ωστόσο επίκαιρη καθώς κατατέθηκε και στην Ευρώπη.

Η παράδοση της Honda στους V4 κινητήρες είναι μακρά και λαμπρή, ωστόσο την τελευταία δεκαετία αυτή η αρχιτεκτονική κινητήρα έχει απομακρυνθεί από το προσκήνιο, παραμένοντας μόνο στα VFR και τα παράγωγά τους (Crossrunner, Crosstourer), παρότι στο MotoGP αποτελεί την αιχμή της τεχνολογίας της.

Σε όλο αυτό το διάστημα οι φήμες και οι πληροφορίες σχετικά με την επιστροφή του V4 στον τεχνολογικό αφρό της Honda δίνουν και παίρνουν, ωστόσο η μόνη νέα εξέλιξη στο θέμα ήρθε πριν μερικά χρόνια με την παρουσίαση του RC213V-S.

Η ρέπλικα του V4 αγωνιστικού των MotoGP ήρθε δίχως σύγχρονες τεχνολογικές αιχμές, όπως οι πνευματικές βαλβίδες και το προηγμένο seamless κιβώτιο, καθώς και με απόδοση που δεν θα κάνει καμιά superbike της εποχής να ζηλέψει.

Το 2013 η Honda κατέθεσε μια σειρά πατεντών σε Ιαπωνία και ΗΠΑ όπου φανέρωνε την πρόθεσή της να επιστρέψει με έναν V4 σε μοτοσυκλέτα δρόμου, ωστόσο το σχέδιο αυτό έχει παραμείνει στο θεωρητικό επίπεδο των σχεδίων έκτοτε.

honda brevetto v4 2013 2021 2

Η τελευταία εξέλιξη, όπως αποκαλύπτει ο Ιταλικός Τύπος, αφορά στην εκ νέου κατάθεση αυτής της πατέντας στην Ευρώπη αυτή τη φορά, από την οποία ξεχωρίζει μια σημαντική λεπτομέρεια: στα σχέδια της Honda αυτός ο V4 θα έχει τη δυνατότητα να απενεργοποιεί τους δύο πίσω κυλίνδρους και να λειτουργεί ως δικύλινδρος σε σειρά σε χαμηλές ταχύτητες.

Πρόκειται για μια τεχνολογία που προέρχεται από τον αυτοκινητάδικο χώρο και η οποία έχει ήδη βρει εφαρμογές σε διάφορες μοτοσυκλέτες, όπως τα V4 της Ducati και μεγάλα δικύλινδρα των Harley-Davidson και Indian.

Φυσικά και η επιστροφή της πατέντας δεν συνεπάγεται αυτομάτως και παραγωγή για τον V4 της Honda, πάντως η εκ νέου ενεργοποίηση και η κατάθεση στο Ευρωπαϊκό γραφείο πατεντών μας δείχνει πως το θέμα σίγουρα δεν είναι ξεχασμένο.

Το τι ακριβώς έχουν στο μυαλό τους οι Ιάπωνες, ωστόσο, θα το μάθουμε μόνο εφόσον και όταν αυτοί το αποφασίσουν.

Πηγή: Moto.it

--- Στην κεντρική φωτογραφία απεικονίζεται ο V4 κινητήρας του RC213V-S

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon