.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Τρίτη, 11 Μαϊος 2021 17:27

Blue Gasoline – Νέα καθαρότερη βενζίνη από τις Bosch, Shell και VW

Μετά το Blue Diesel, έρχεται η Blue Gasoline, μια νέα πρόταση με μικρότερο οικολογικό αποτύπωμα.

Τρεις βιομηχανίες-ορόσημα της Ευρώπης, οι Bosch, Shell και VW, συνεχίζουν τη συνεργασία τους στα ορυκτά καύσιμα παρουσιάζοντας τη Blue Gasoline, το ανάλογο του R33 Blue Diesel που παρουσίασαν πριν μερικά χρόνια.

Η ειδοποιός διαφορά της νέας αυτής βενζίνης είναι η χρήση ανανεώσιμων συστατικών σε ποσοστό έως 33% με το αποτέλεσμα να περιγράφεται ως 20% μειωμένες εκπομές ρύπων με βάση τον άνθρακα ανά χιλιόμετρο. Το αποτέλεσμα αυτό ωστόσο δεν αφορά αποκλειστικά στην καύση του κινητήρα, μιας και συμπεριλαμβάνει όλα τα ωφέλη από την επεξεργασία του ως και τη στιγμή που θα ψεκαστεί στον θάλαμο καύσης του οχήματός μας.

Αυτό το ποσοστό ανανεώσιμων υλικών προέρχεται κυρίως πιστοποιημένα ανακυκλωμένα υποπροϊόντα άλλων διεργασιών (όπως για παράδειγμα η κατασκευή χαρτοπολτού).

Για την εντυπωσιασμό και την παραστατικότητα των αριθμών, το δελτίο Τύπου συνεχίζει περιγράφοντας πως ένας στόλος 1000 VW Golf VIII 1.5 TSI που διανύει κατά μέσο όρο 10000 χιλιόμετρα ετησίως θα έκλυε στην ατμόσφαιρα 230 μετρικούς τόνους διοξειδίου του άνθρακα λιγότερους απ’ το να έκαιγε τη σημερινή αμόλυβδη βενζίνη.

Η βενζίνη αυτή είναι κατάλληλη για χρήση σε οποιοδήποτε όχημα καίει βενζίνη Ε10 95 οκτανίων. Πληροί τις προδιαγραφές ΕΝ 228/Ε10 και μάλιστα έχει ξεπεράσει αισθητά τις απαιτήσεις σε τομείς όπως η σταθερότητα κατά την αποθήκευση και η συμπεριφορά σε υψηλές θερμοκρασίες.

Το πλάνο είναι να προωθηθεί η χρήση της Blue Gasoline σταδιακά σε ολοένα περισσότερα πρατήρια καυσίμων της Γερμανίας, ενώ η Bosch δηλώνει πως σύντομα θα είναι η μόνη διαθέσιμη βενζίνη στα πρατήρια που διαθέτει για το εταιρικό της δίκτυο – όπως έχει ήδη κάνει και με το Blue Diesel.

Η Bosch κλείνει το δελτίο Τύπου ξεκαθαρίζοντας πως αυτή η βενζίνη δεν ήρθε για να ανταγωνιστεί την ηλεκτροκίνηση, απλώς αποσκοπεί στο να προσφέρει μια καθαρότερη εναλλακτική για τα πολλά οχήματα που θα συνεχίσουν να καίνε βενζίνη και ντίζελ ακόμη και όταν τα ΙΧ θα αρχίσουν να γυρνούν σε ηλεκτρικά. Έτσι στο στόχαστρο μπαίνουν τα φορτηγά, τα τρένα και τα καράβια, καθώς και αρκετές βιομηχανικές εφαρμογές.

Και ένα σημείο που η Bosch έχει πάρα, μα πάρα πολύ δίκιο, είναι το ότι δεν πρέπει να περιμένουμε από τα νέα οχήματα να σώσουν τον πλανήτη, μα να βάλουμε στο παιχνίδι και τα παλαιότερης τεχνολογίας. Μια καθαρότερη βενζίνη ακούγεται ως εξαιρετική ιδέα.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 11 Μαϊος 2021 17:30

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon