.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Δευτέρα, 23 Νοεμβρίου 2020 18:34

Kawasaki Rideology – Θα μπορείς να συνομιλήσεις με τις μελλοντικές της μοτοσυκλέτες!

Η τελευταία εξέλιξη του σχεδίου Rideology συναντά την τεχνητή νοημοσύνη και έχει ήδη τεθεί σε δοκιμαστική λειτουργία.

Παράλληλα με την παρουσίαση των νέων ZX-10R, RR και Z H2 SE για το 2021 η Kawasaki δημοσιοποίησε ένα νέο βίντεο που παρουσιάζει τις τελευταίες εξελίξεις του προγράμματος Rideology. Πρόκειται για τη μελλοντική πλατφόρμα πάνω στην οποία θα πατούν οι μοτοσυκλέτες της, ενσωματώνοντας πρωτοποριακές τεχνολογίες όπως αυτόνομη οδήγηση και εκτεταμένη επικοινωνία με το οδικό δίκτυο.

Το βίντεο βασίζεται στο απόσταγμα μιας ομιλίας του κυρίου Masanori Inoue, Γενικού Διευθυντή της Kawasaki Motorcycle & Engine Company, ο οποίος αποκάλυψε πως οι νέες εξελίξεις που παρουσιάζονται στο Rideology δεν είναι απλώς σχέδια σε χαρτί και οθόνες, αλλά υπάρχουν ήδη πρωτότυπα συστήματα που δοκιμάζονται στον δρόμο από πελάτες της Kawasaki στην Ιαπωνία!

Οι τρεις νέες εξελίξεις του Rideology έχουν ως εξής:

Συνομιλία με τη μοτοσυκλέτα

Ο αναβάτης ρωτά τη μοτοσυκλέτα του πληροφορίες όπως “πόση αυτονομία έχω ακόμη;” και αυτή του απαντά φωνητικά, σε μια διαδικασία που γίνεται μέσω του τηλεφώνου που είναι συνδεδεμένο με τη μοτοσυκλέτα.

Πρόσβαση σε διαδικτυακή πληροφορία

Αυτή η συνομιλία που περιγράφτηκε ακριβώς πριν μπορεί να αφορά σε τεχνικά στοιχεία όπως η αυτονομία (ή η θερμοκρασία ψυκτικού, οι πιέσεις ελαστικών και ο,τιδήποτε ανάλογο), αλλά μπορεί να επεκταθεί και σε πιο γενικές ερωτήσεις, όπως για παράδειγμα “τι καιρό κάνει στον προορισμό μου; ” Ζητώντας φωνητικά την πληροφορία, η μοτοσυκλέτα απαντά έχοντας ελέγξει στο Διαδίκτυο την απάντηση για το συγκεκριμένο μέρος που έχουμε ζητήσει.

Κάθεσαι δηλαδή στην καφετέρια και πριν ξεκινήσεις τηλεφωνείς στην καλή σου για βασικές πληροφορίες: πού έχει λιγότερη κίνηση, τι καιρό θα συναντήσεις, πού να ανεφοδιαστείς κ.ο.κ. και σχεδιάζεις την εκδρομούλα.

Εικονική αναπαραγωγή της βόλτας

Υπάρχουν ήδη αρκετές εφαρμογές για έξυπνα τηλέφωνα που καταγράφουν τη διαδρομή και την αποθηκεύουν παρέα με κάποια βασικά δεδομένα, όπως μέση και μέγιστη ταχύτητα, μέγιστη κλίση, αποστάσεις, προβολή στον χάρτη κλπ. Ωστόσο το Rideology το πάει ένα βήμα παρακάτω, αναπαράγοντας μια ψηφιακή απεικόνιση όλης της διαδρομής με την εικονική μοτοσυκλέτα να πλαγιάζει στην οθόνη όπως και στην πραγματικότητα, προβάλλοντας ταυτόχρονα στοιχεία τηλεμετρίας.

Είναι μάλλον προφανές πως μιλάμε για αρκετά μελλοντικά σχέδια, καθώς για αρκετά από αυτά προϋποτίθεται ένα ευρύτερο δίκτυο που να συνδέει τις οδικές υποδομές με τα κυκλοφορούντα οχήματα. Τουλάχιστον για ό,τι έχει να κάνει με την προεπισκόπηση του δρόμου και τις προειδοποιήσεις ασφαλείας σε πραγματικό χρόνο, αυτό είναι κάτι που θα έρθει αφότου οι δρόμοι του μέλλοντος θα έχουν δικό τους πληροφοριακό δίκτυο με το οποίο θα επικοινωνεί η μοτοσυκλέτα. Πιθανότατα αυτό θα είναι και το καταλυτικό σημείο για να λειτουργήσει σωστά η αυτόνομη οδήγηση.

Κάποια άλλα στοιχεία ωστόσο είναι ήδη άμεσα διαθέσιμα, λ.χ. οι χάρτες της Google προσφέρουν ζωντανή πληροφορία για κυκλοφοριακό φόρτο, οπότε μια διασυνδεδεμένη μοτοσυκλέτα με δυνατότητα 4G μπορεί ήδη να εκμεταλλευτεί αρκετή τέτοια πληροφορία και, με την κατάλληλη διεπαφή (interface), να την προσφέρει ακόμη και με φωνητικό τρόπο.

Το να σας φωνάζουν Μάικλ Νάιτ και να βαφτίσετε τη μοτοσυκλέτα σας Κιτ είναι προαιρετικό.
(Για όσους μεγαλύτερους θυμούνται τον τηλεοπτικό Ιππότη της Ασφάλτου.)

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

Πολυμέσα

Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 23 Νοεμβρίου 2020 22:14

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon