.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Τρίτη, 22 Σεπτεμβρίου 2020 12:48

R.I.P. Robert W. Gore (1937-2020) – Απεβίωσε ο εφευρέτης του Gore-Tex

Έφυγε πλήρης ημερών ο Αμερικανός χημικός μηχανικός και εφευρέτης που ανακάλυψε το πασίγνωστο αδιάβροχο υλικό.

Γεννημένος στη Utah το 1937, ο Robert Gore σπούδασε χημικός μηχανικός στο Πανεπιστήμιο του Delaware και συνέχισε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Minnesota. Ο εργασιακός του βίος τον έφερε για ένα διάστημα στα ερευνητικά εργαστήρια της DuPont πριν μετακομίσει στην εταιρεία που είχε ιδρύσει ο πατέρας του το 1958.

Εκεί άρχισε να ερευνά νέες κατασκευαστικές μεθόδους για κολλητικές ταινίες για υδραυλικές εργασίες, χρησιμοποιώντας ως πρώτη ύλη το χαμηλού κόστους πολυμερές PTFE, γνωστότερο με την ονομασία της DuPont που το είχε πατεντάρει, Teflon.

Το 1969 ο Gore ανακάλυψε πως τεντώνοντας το PTFE (PolyTetraFluoroEthylene) με μια συγκεκριμένη διαδικασία σε κατάλληλες συνθήκες αυτό διογκωνόταν δραματικά (800-1000%), δημιουργώντας δισεκατομμύρια μικροσκοπικούς πόρους που ήταν μικρότεροι σε μέγεθος από τα σταγονίδια νερού. Αυτό σήμαινε πως το νερό δεν περνούσε την επιφάνεια αυτή, χωρίς ωστόσο να εμποδίζεται ο αέρας.

Έναν χρόνο αργότερα κατέθεσε δύο πατέντες, μια για το υλικό και μια για τη διαδικασία δημιουργίας του. Το πρωτοποριακό αδιάβροχο και αναπνέον υλικό ePTFE (expanded PTFE) παρουσιάστηκε για πρώτη φορά από την εταιρεία του το 1976 και έγινε παγκοσμίως γνωστό ως Gore-Tex.

Την ίδια χρονιά ο Robert διαδέχτηκε τον πατέρα του ως πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της W. L. Gore & Associates, ένα πόστο που διατήρησε ως το 2000, όταν και έγινε πρόεδρος του Δ.Σ. της εταιρείας αφήνοντας τις εκτελεστικές εξουσίες σε νεότερα στελέχη. Παρέμεινε σε αυτή τη θέση ως το 2016.

Ο Robert Gore έφυγε από τη ζωή την Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2020 στο Maryland μετά από πολυετή μάχη με ασθένεια (που δεν έχει κατονομαστεί). Αφήνει πίσω του τρεις συζύγους και πολλά παιδιά, εγγόνια και δισέγγονα.

Αφήνει επίσης μια μοναδική τεχνολογική κληρονομιά, ένα υλικό που βρήκε εκατοντάδες εφαρμογές αδιαβροχοποίησης σε τεχνικό εξοπλισμό διαφόρων χρήσεων, όπως ο μοτοσυκλετιστικός, αλλά και πολλές ιατρικές χρήσεις (μεμβράνες, μικροφίλτρα, εμφυτεύματα).

Ακόμη και σήμερα, σχεδόν μισό αιώνα από την ανακάλυψή του, το Gore-Tex αποτελεί την κορωνίδα των αδιάβροχων μεμβρανών που κοσμεί τα ακριβότερα είδη εξοπλισμού.

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon