.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Τετάρτη, 02 Σεπτεμβρίου 2020 15:57

Κύπρος – Απαγόρευση κυκλοφορίας μοτοσυκλετών σε επιλεγμένες περιοχές

Η καταπολέμηση των θορυβωδών εξατμίσεων είναι η επίσημη αιτιολογία των Αρχών, προκαλώντας την αντίδραση των Κυπρίων μοτοσυκλετιστών αλλά και της FEMA.

Παλιό, γνωστό και χιλιοπαιγμένο το σενάριο της δαιμονοποίησης όλων των μοτοσυκλετιστών για τον θόρυβο των δικύκλων κάποιων λίγων, έχει ήδη οδηγήσει σε ακραία και ανισοβαρή μέτρα σε αρκετές χώρες της κεντρο-βόρειας Ευρώπης. Τώρα πλέον η παλαιολιθική τακτική “πονάει πόδι, κόβει πόδι” αποβιβάστηκε και στην Κύπρο.

Με διάταγμα της 13ης Αυγούστου 2020, η Κυπριακή Αστυνομία ανακοίνωσε την απαγόρευση κυκλοφορίας μοτοσυκλετών (άνω των 125 cc) σε καθορισμένες μέρες και ώρες σε συγκεκριμένες οδούς της χώρας κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου.

Η επίσημη αιτία είναι η όχληση που προκαλείται από τις θορυβώδεις εξατμίσεις, ειδικά τις βραδυνές ώρες, και η οποία έχει προκαλέσει διαμαρτυρίες κατοίκων στις εν λόγω περιοχές.

Η μεροληπτική δράση από πλευράς των αρχών αναμενόμενα ξεσήκωσε αντιδράσεις με τη Λέσχη Δικαιωμάτων Μοτοσυκλετιστών Κύπρου (CMRC) να οργανώνει μοτοπορείες σε πόλεις όλης της χώρας στις 21 Αυγούστου, ενώ το θέμα έφτασε και στη FEMA που απέστειλε επιστολή στον Αρχηγό της Κυπριακής Αστυνομίας τονίζοντας τον αυθαίρετο και αντιδημοκρατικό χαρακτήρα του μέτρου.

Φαίνεται πως η ανικανότητα των αρχών να ελέγξουν μερίδα μοτοσυκλετιστών που προκαλούν ηχορύπανση σε συγκεκριμένα σημεία μετατρέπεται σε ένα κυνήγι μαγισσών εναντίον ολόκληρου του μοτοσυκλετιστικού κόσμου της χώρας, ακόμη δηλαδή και αυτών που κυκλοφορούν νόμιμα χωρίς να ενοχλούν.

Το δε γεγονός πως δεν ισχύει το ίδιο μέτρο για τους ανάλογα ασυνείδητους οδηγούς αυτοκινήτων με θορυβώδεις εξατμίσεις αποδεικνύει πως το μόνο πράγμα που ενδιαφέρει τις αρχές είναι η “τιμωρία” των εύκολων θυμάτων, των “μηχανόβιων”, προς παραπλάνηση της συντηρητικότερης μερίδας του κοινού πως δήθεν επιτελείται έργο – σας ακούσαμε που διαμαρτύρεστε και, ορίστε, τους διώξαμε.

Στην πράξη ωστόσο τιμωρεί και τη μεγάλη μερίδα νόμιμων δικυκλιστών που σέβονται τους νόμους και τους συμπολίτες τους, καθώς βρίσκονται και αυτοί αντιμέτωποι με απαγορεύσεις που, σε κάποιες περιπτώσεις, ενδεχομένως και να τους κάνει τη ζωή αδικαιολόγητα δύσκολη – αν λ.χ. κάποιος κατοικεί εντός μιας περιοχής με απαγόρευση κυκλοφορίας και χρησιμοποιεί αποκλειστικά δίκυκλο για τις μεταφορικές του ανάγκες.

Επιπλέον, πρόκειται για μια προσχηματική και ασύμμετρη απαγόρευση που στοχοποιεί μόνο μια μερίδα χρηστών των δρόμων και μάλιστα χωρίς σαφές τεχνικό υπόβαθρο. Όπως αντιλαμβανόμαστε από τη σχετική ανακοίνωση της CMRC, η αστυνομία δεν έχει τα μέσα να επιβεβαιώσει ποιος είναι πραγματικά θορυβώδης, ούτε υπάρχει δίκτυο τεχνικού ελέγχου για τα δίκυκλα ώστε να γίνει ένα πρώτο βήμα περιορισμού των παράτυπων εξατμίσεων.

Για να μη μακρηγορούμε, μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά την ανακοίνωση της CMRC (εδώ), εκ της οποίας σταχυολογούμε ένα πολύ χαρακτηριστικό, όσο και διαφωτιστικό παράδειγμα του γιατί η απόφαση των αρχών ακροβατεί μεταξύ γελοιότητας και αυταρχισμού:

“Σε δηλώσεις της η ηγεσία της αστυνομίας ανέφερε ότι για την τήρηση του διατάγματος θα υπήρχε αυστηρή αστυνόμευση. Αφού για την εφαρμογή του διατάγματος απαιτείτο συγκεκριμένη αστυνόμευση, την οποία η αστυνομία δήλωνε ότι είναι διατεθειμένη να παρέχει, τότε διερωτόμαστε γιατί δεν προέβη εξ αρχής στην αστυνόμευση των εν λόγω οδών χωρίς το διάταγμα έτσι ώστε αφενός μεν, να διασφαλιστεί η ελεύθερη διακίνηση των νόμιμων μοτοσυκλετιστών και αφετέρου δε, να εντοπιστούν και να τιμωρηθούν όσοι παρανομούν και προκαλούν οχληρία αντί να «διοχετευτούν» σε άλλες οδούς.

“Όσον αφορά την ηχορύπανση δυστυχώς αποδεικνύεται για άλλη μια φορά η αδυναμία του κράτους στη δημιουργία Τεχνικού Ελέγχου (ΜΟΤ) για τις μοτοσυκλέτες που αφορά μεταξύ άλλων και τη μέτρηση του ήχου, καθώς επίσης η αδυναμία της αστυνομίας στον έλεγχο οποιονδήποτε εγγεγραμμένων οχημάτων παρανομούν ή θορυβούν με αποτέλεσμα την αλόγιστη χρήση τέτοιων οχημάτων από μικρή μερίδα πολιτών.

“Επιπλέον, σε διάφορες τοποθετήσεις του το επίσημο σώμα της αστυνομίας ανάφερε ότι το συγκεκριμένο διάταγμα πέραν από την ηχορύπανση αποσκοπεί ταυτόχρονα και στην ελάφρυνση του οδικού δικτύου, γεγονός που δυστυχώς αναδεικνύει και πάλι προχειρότητα, αφού οι μοτοσυκλέτες χρησιμοποιούν πολύ μικρότερο χώρο, τόσο στο δρόμο όσο και στους χώρους στάθμευσης αλλά και λόγω ευελιξίας απασχολούν το οδικό δίχτυο για πιο λίγο χρονικό διάστημα και επιπλέον οι εκπομπές καυσαερίων τους είναι σημαντικά μικρότερες σε σχέση με τα πολύ βαρύτερα και ενεργοβόρα αυτοκίνητα.”

Όπως καταλαβαίνουμε όλοι, αν κάποιοι θέλουν να μαζεύονται τα βράδια και να ξεκαπνίζουν τις ξετάπωτες εξατμίσεις τους, απλά θα βρουν άλλο μέρος για να το κάνουν. Αν ίσως αυτό δεν είναι αρκετά “τουριστικό” οι αρχές να αδιαφορήσουν κιόλας;

Ακόμη γελοιωδέστερο είναι δε το επιχείρημα περί ελάφρυνσης του οδικού δικτύου. Αν δηλαδή όλοι αυτοί παρκάρουν τις μηχανές τους και βγουν με αυτοκίνητα το κυκλοφοριακό θα γίνει καλύτερο… Η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά.

Αυτό που μένει στο τέλος, ωστόσο, είναι πως το μέτρο τέθηκε σε ισχύ, οι Κύπριοι μοτοσυκλετιστές διαμαρτυρήθηκαν κόσμια, ειρηνικά και μαζικότατα και μάλλον πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε πως δεν αργεί η μέρα που θα ακούσουμε τέτοιες αντιδημοκρατικές εξυπνάδες και στα μέρη μας.

Αδυναμία των αρχών να ελέγξουν, άφθονη καλή διάθεση για τάισμα με φρέσκο σανό δήθεν δράσης των συντηρητικο-πανφοβικών ψηφοφόρων, δαιμονοποίηση-τσουβάλιασμα του συνήθους υπόπτου – μήπως αυτά ακούγονται άγνωστα για την Ελλάδα;

Δείτε παρακάτω ένα χαρακτηριστικό βίντεο από τη μεγάλη ειρηνική πορεία διαμαρτυρίας μοτοσυκλετιστών στη Λεμεσό.

Πηγές: CMRC / FEMA

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

Πολυμέσα

Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 02 Σεπτεμβρίου 2020 16:10

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon