.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Τρίτη, 21 Ιουλίου 2020 11:22

Πορεία διαμαρτυρίας μοτοσυκλετιστών στο Παρίσι για δωρεάν στάθμευση

Το νέο σχέδιο για την αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού στη γαλλική πρωτεύουσα θα υποχρεώνει και τους δικυκλιστές να πληρώνουν για πάρκινγκ, κάτι που προφανώς δεν έγινε αποδεκτό με θέρμη.

Το κυκλοφοριακό πρόβλημα του Παρισιού, παρέα με την ατμοσφαιρική ρύπανση που αυτό συνεπάγεται, δεν είναι νέο. Αναλόγως, η σημερινή δημοτική αρχή δεν είναι η πρώτη που προσπαθεί να κάνει κάτι γι’ αυτό.

Το νέο σχέδιο οδικών μεταφορών που επεξεργάζεται για την πρωτεύουσα της Γαλλίας πάντως δεν φαντάζει και τόσο καινοτόμο. Ειδικά το κομμάτι που αναφέρεται σε στάθμευση επί πληρωμή σε όλο το κέντρο της πόλης έχει μια πολύ ξεκάθαρη πηγή έμπνευσης: την αντίστοιχη κίνηση που έκανε πριν μερικά χρόνια το Λονδίνο με το congestion charge.

Η δήμαρχος Παρισιού, Anne Hidalgo, προεκλογικά είχε υποσχεθεί τη διατήρηση των δωρεάν θέσεων στάθμευσης, ωστόσο διαφαίνεται σοβαρός κίνδυνος να πρέπει να πληρώνουν για το παρκάρισμα και οι δικυκλιστές.

Το ζήτημα αφορά πολύ κόσμο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γαλλικής Ομοσπονδίας Μοτοσυκλέτας (FFMC) που αναδημοσιεύει η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Μοτοσυκλετιστικών Ενώσεων (FEMA), τα οχήματα που μπαινοβγαίνουν καθημερινά στο κέντρο του Παρισιού είναι πολυάριθμα.

Επισήμως οι κάτοικοι της κεντρικής πόλης δεν ξεπερνούν τα 2.3 εκατομμύρια, ωστόσο τα ενοίκια είναι συνήθως πολύ ακριβά, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλος όγκος μετακινήσεων σε καθημερινή βάση από τον πληθυσμό που ζει περιμετρικά σε προάστια και δουλεύει στο κέντρο. Ο πραγματικός πληθυσμός που κατοικεί αθροιστικά στο Παρίσι και τα προάστιά του πλησιάζει τα 10 εκατομμύρια και – κατά την FFMC – δεν είναι πάντα δυνατόν να εξυπηρετηθεί αμιγώς από μέσα μαζικής μεταφοράς.

Το προφανές που ζητούν οι Γάλλοι μοτοσυκλετιστές είναι να αντιμετωπιστεί το δίκυκλο ως λύση στο πρόβλημα και όχι ως μέρος του. Η δε γαλλική Ομοσπονδία ζητά από τον Δήμο να συνεργαστεί μαζί τους, ώστε να τονιστούν τα οφέλη του δικύκλου τόσο σε ρύπους και κατανάλωση καυσίμου, όσο και στην ωφέλιμη επίδρασή του στο κυκλοφοριακό.

Για τον λόγο αυτό μάλιστα το Σάββατο 18 Ιουλίου 2020 η FFMC διοργάνωσε μια μεγάλη μοτοσυκλετιστική πορεία στο κέντρο του Παρισιού, ώστε να τονίσει τις θέσεις της.

Η πορεία, όπως μπορούμε να δούμε και στο βίντεο του γαλλικού Moto Magazine που ακολουθεί, συγκέντρωσε χιλιάδες δικυκλιστές και αν μη τι άλλο υποστήριξε με τον καλύτερο τρόπο την προσπάθεια της γαλλικής Ομοσπονδίας Μοτοσυκλέτας.

Το κατά πόσο θα εισακουστούν τα αιτήματά τους απέναντι σε μια ζουμερή εισπρακτική καμπάνια με παρκόμετρα είναι ένα άλλο ζήτημα.

Αν μη τι άλλο πάντως, είναι ιδιαίτερα ευχάριστο να βλέπει κανείς μια ομοσπονδία που αναλαμβάνει δράση και διατηρεί επαφή με τον κόσμο της.

Πηγή: FEMA

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

Πολυμέσα

Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 21 Ιουλίου 2020 11:27

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon