.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Τετάρτη, 26 Φεβρουαρίου 2020 15:04

Βρετανία: Πορεία διαμαρτυρίας για την φυγόδικο διπλωμάτη, που προκάλεσε τροχαίο δυστύχημα με νεκρό αναβάτη

Τον περασμένο Αύγουστο, σύζυγος διπλωμάτη που εκτελούσε τα καθήκοντα του στην Βρετανία, παρέσυρε με το αυτοκίνητο της και σκότωσε τον 19χρονο μοτοσυκλετιστή Harry Dunn.

Το θέμα πήρε μια περίεργη τροπή και προκάλεσε διπλωματική ένταση μεταξύ Βρετανίας και ΗΠΑ, όταν η υπαίτιος του δυστυχήματος, κάνοντας χρήση της διπλωματικής ασυλίας που απολάμβανε χάρη στον σύζυγο της, διέφυγε στην Αμερική και παραμένει μέχρι και σήμερα εκεί, παρά το ότι οι βρετανικές αρχές της είχαν υποδείξει να μην πράξει κάτι τέτοιο, μέχρι να ολοκληρωθούν οι έρευνες και να εκδικαστεί η υπόθεση.

Αυτό εξόργισε τις αρχές της Βρετανίας, οι οποίες και προχώρησαν στην επίδοση διαβημάτων σε έντονο ύφος προς την αμερικανική πρεσβεία, ενώ στην υπόθεση αναμείχθηκε προσωπικά και ο πρωθυπουργός της χώρας Boris Johnson, που κατέθεσε επισήμως αίτημα έκδοσης της Anne Sacoolas, όπως είναι το όνομα της.

Θέση πήρε και ο Ντόναλντ Τραμπ με κάποιες ατυχείς –τουλάχιστον- δηλώσεις, αρνούμενος την ικανοποίηση του αιτήματος που του κατέθεσε ο Βρετανός ομόλογος του, προφασιζόμενος τους διεθνείς κανόνες.

Έκτοτε, η ανώτατη εισαγγελική αρχή της Βρετανίας, συνέταξε το κατηγορητήριο της Sacoolas και απαίτησε εκ νέου την έκδοση της, κάτι που και πάλι αρνήθηκαν να πράξουν οι ΗΠΑ.

Πλέον η Sacoolas θα δικαστεί ερήμην, και αν κριθεί ένοχη, πού είναι φυσικά το πιο πιθανό, τότε εμμέσως πλην σαφώς, θα  βρεθεί σε ένα καθεστώς απαγόρευσης εξόδου από τις ΗΠΑ, όχι γιατί θα της το επιβάλλον οι αμερικανικές αρχές, αλλά γιατί θα βρίσκεται σε ισχύ διεθνές ένταλμα σύλληψης.

Πάντως οι βρετανοί πολίτες δεν έχουν ξεχάσει το περιστατικό και μάλιστα  έχουν προγραμματίσει μηχανοκίνητη πορεία διαμαρτυρίας στις 14 Μαρτίου 2020,  με τον τίτλο “Justice4Harry”, η οποία θα έχει ως τελικό προορισμό την πρεσβεία των ΗΠΑ, στο Λονδίνο.   

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon