.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Τρίτη, 28 Ιανουαρίου 2020 10:22

Νομοθετούνται προσωρινές άδειες οδήγησης, πρόστιμα για κλείσιμο αυτοκινητοδρόμων

Στα πλαίσια νομοσχεδίου του υπουργείου Μεταφορών για τα υδατοδρόμια περιλαμβάνονται και κάποιες διατάξεις που αφορούν τα Ι.Χ. οχήματα.

Η κυβέρνηση επέστρεψε σε ένα ανοικτό ζήτημα, αυτό των υδατοδρομίων, παρουσιάζοντας το σχέδιο νόμου “Ίδρυση, λειτουργία και εκμετάλλευση αεροδρομίων επί υδάτινων επιφανειών και άλλες διατάξεις” που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση με καταληκτική ημερομηνία 27 Δεκεμβρίου 2019. Αφότου αυτή έληξε, το νομοσχέδιο κατατέθηκε στη Βουλή στις 24 Ιανουαρίου.

Όσον αφορά στα υδατοδρόμια, δηλαδή τις υποδομές που απαιτούνται για τη λειτουργία δικτύου υδροπλάνων, η σημαντική αλλαγή από το παρελθόν αφορά στη δυνατότητα να τα λειτουργήσουν και ιδιώτες.

Ωστόσο, σε αυτά που μας αφορούν πιο άμεσα ως μοτοσυκλετιστές, στο ίδιο νομοσχέδιο και συγκεκριμένα στο Κεφάλαιο Γ, εισάγονται ρυθμίσεις σχετικά με τις άδειες οδήγησης και κάποια άλλα ζητήματα που αφορούν τα οχήματα ιδιωτικής χρήσης.

Έτσι, ο νέος Νόμος προβλέπει την έκδοση προσωρινών αδειών οδήγησης μέχρι την έκδοση της κανονικής. Αυτό μπορεί να αφορά αφενός του νέους οδηγούς που μόλις πέτυχαν στις εξετάσεις οδήγησης, αλλά και όσους ανανεώνουν το δίπλωμά τους για οποιονδήποτε λόγο (λήξη ισχύος, αλλαγή στοιχείων κλπ) ή για όσους εκδίδουν καινούργιο λόγω απώλειας του παλιού.

Η προσωρινή άδεια θα έχει διάρκεια ως και 4 μήνες και η έκδοσή της θα μπορεί να γίνει με ηλεκτρονικό τρόπο μέσω ψηφιακής πλατφόρμας του υπουργείου Μεταφορών – στην οποία θα έχουν πρόσβαση και τα ελεγκτικά όργανα (λ.χ. αστυνομία).

Παράλληλα, μια ακόμη ρύθμιση που κρύβεται στο νέο νομοσχέδιο αφορά στην καθιέρωση προστίμων από €5,000 ως €50,000 για εισαγωγείς οχημάτων εφόσον διαπιστωθούν πλαστά ή παραποιημένα έγγραφα, καθώς και ανακολουθία στην ένδειξη χιλιομέτρων.

Μια ακόμη ρύθμιση έρχεται να απαντήσει στα προβλήματα που σημειώθηκαν στο εθνικό δίκτυο κατά την τελευταία έντονη χιονόπτωση. Συγκεκριμένα, προβλέπονται βαριά πρόστιμα για οποιοσδήποτε διακόψει την κυκλοφορία σε οποιοδήποτε τμήμα του βασικού και δευτερεύοντος εθνικού οδικού δικτύου για χρόνο άνω της μιας ώρας.

Τα πρόστιμα για την παράβαση αυτή ξεκινούν από €5,000 και μπορούν να φτάσουν ως και το €1,000,000 (!), ανάλογα με τη βαρύτητα του περιστατικού. Αφορούν δε όχι μόνο τους ιδιώτες, αλλά και τους αρμόδιους φορείς που έχουν υπό την ευθύνη τους το εν λόγω τμήμα του οδικού δικτύου. Φυσικά, εφόσον πρόκειται για δημόσιους υπαλλήλους, τα πρόστιμα θα συνοδεύονται από τις ανάλογες διοικητικές κυρώσεις.

Δείτε εδώ το πλήρες κείμενο του νομοσχεδίου όπως κατατέθηκε για δημόσια διαβούλευση.

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon