.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Πέμπτη, 16 Ιανουαρίου 2020 10:54

Petronas FP1 προς πώληση – Ο ορισμός του σπάνιου και μοναδικού

Μια από τις μόλις 100 τρικύλινδρες Superbikes που κατασκευάστηκαν ποτέ προσφέρεται σε αγγελία στη Μαλαισία.

Το 2003 ο Μαλαισιανός πετρελαϊκός γίγαντας που ακούει στο όνομα Petronas, σε συνεργασία με τη Sauber Petronas Engineering, σχεδίασε και κατασκεύασε έναν πρωτότυπο τρικύλινδρο σε σειρά κινητήρα 989 cc με στόχο να τον τρέξει στο MotoGP – που μόλις είχε αλλάξει σε τετράχρονους κινητήρες ως 990 cc.

Στη συνέχεια η Petronas άλλαξε στρατηγική και στόχευσε το WorldSBK – για άγνωστους σε μας λόγους – μικραίνοντας λίγο τη χωρητικότητα του κινητήρα σε 899 cc για να κουμπώσει στους διαφορετικούς κανονισμούς.

Στήθηκε μια ομάδα υπό την εποπτεία του ενός και μοναδικού Carl Fogarty και η Foggy Petronas μπήκε στο πρωτάθλημα με αναβάτες τους Troy Corser και James Haydon. Έτρεξε δύο σεζόν με αρκετά καλά αποτελέσματα, μεταξύ αυτών και μερικά βάθρα, πριν η Petronas αποφασίσει τελικά να σκοτώσει το σχέδιο το 2006.

Για τις ανάγκες της ομολογκασιόν η Petronas κατασκευάσε 150 μοτοσυκλέτες με εξοπλισμό δρόμου – μισές στην Αγγλία και μισές στη Μαλαισία – και από αυτές οι 100 έγιναν διαθέσιμες για το κοινό, ενώ οι υπόλοιπες πήγαν για αγωνιστική χρήση.

Στο μεταξύ εκείνη την εποχή κυκλοφορούσαν έντονες φήμες πως η εταιρεία δεν είχε καταφέρει να πουλήσει τον αριθμό μοτοσυκλετών που προέβλεπαν οι κανονισμοί του WorldSBK και πως τους άφηναν να τρέχουν με υποσχέσεις, ωστόσο κάτι τέτοιο προφανώς και δεν είναι εύκολο να επιβεβαιωθεί σήμερα.

Η απόδοσή τους στην έκδοση δρόμου ήταν 127 hp στις 10,000 rpm και 9.4 kg.m στις 9,700 rpm.

Φυσικά, μετά την απόσυρση της ομάδας από το WorldSBK, οι FP1 πρακτικά εξαφανίστηκαν από τον χάρτη και σήμερα ελάχιστα κομμάτια είναι γνωστό πού βρίσκονται.

Ένα από αυτά λοιπόν επέπλευσε σε δημοφιλή ιστοσελίδα αγγελιών της Μαλαισίας, όπου πωλείται με σχεδόν μηδέν χιλιόμετρα, σε αυθεντική κατάσταση και με το χρώμα που έγινε ευρέως γνωστή τότε, το Ganache Green (που θα περιγράφαμε επίσης ως Πετρόλ).

Συνοδεύεται από όλα τα απαραίτητα έγγραφα για κίνηση στον δρόμο (στη Μαλαισία τουλάχιστον) και ο πωλητής ζητά 166,000 ρινγκίτ Μαλαισίας, δηλαδή περίπου €36,600 με ισοτιμία 16/1/2020.

Δεν είναι και πολύ τρελή τιμή αν σκεφτούμε πως πρόκειται για μια από τις 150 μοτοσυκλέτες που κατασκευάστηκαν ποτέ, μια από τις 100 με εξοπλισμό δρόμου και φορά έναν κινητήρα αγωνιστικής σχεδίασης που βγήκε από τα εργαστήρια της Sauber και δεν έχει εμφανιστεί ποτέ και πουθενά αλλού. Είναι δηλαδή ο ορισμός της συλλεκτικής μοτοσυκλέτας.

Μπορείτε να δείτε την αγγελία εδώ

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon