.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Πέμπτη, 05 Δεκεμβρίου 2019 10:38

Οι μπαταρίες ηλεκτρικών οχημάτων έχουν φτηνύνει 87% σε μια δεκαετία!

Έρευνα στις ΗΠΑ φωτογραφίζει την αλλαγή στην παγκόσμια αγορά και δείχνει το σημείο που η ηλεκτρική τεχνολογία θα είναι ευθέως ανταγωνιστική σε χρήμα.

Ένα από τα προβλήματα που συνοδεύουν την ηλεκτροκίνηση στα νηπιακά της αυτά στάδια είναι και τα εμπλεκόμενα κόστη. Οι μπαταρίες δεν είναι απλά πολύ βαριές, αλλά και πανάκριβες. Ωραία το αγοράζεις σήμερα το φτηνό ηλεκτρικό μοτοποδήλατο, τι κάνεις όμως όταν σε λίγα χρόνια η μπαταρία του που θα θέλει αντικατάσταση θα κοστίζει περισσότερο από την αξία του ως μεταχειρισμένο;

Μεγάλη έρευνα του Αμερικανικού BloombergNEF ωστόσο καταδεικνύει αυτό που δεν βλέπουμε όλοι όταν κοιτάμε το σήμερα. Ρίχνοντας μια πιο ενδελεχή μακροσκοπική ματιά στα νούμερα της αγοράς, προκύπτει πως οι μπαταρίες σήμερα είναι 87% φτηνότερες συγκριτικά με το 2010!

Capture

Συγκεκριμένα, το 2010 η μέση τιμή μιας μπαταρίας αναλογούσε σε 1,183 δολάρια ανά kWh ενέργειας. Σήμερα, εννιά χρόνια αργότερα, η ίδια μέση τιμή εχει διαμορφωθεί στα 156 δολάρια!

Σύμφωνα με τους ερευνητές, το όριο των 100 δολαρίων εκτιμάται πως θα έρθει το 2023 και αυτό χαρακτηρίζεται ως το σημείο καμπής όπου τα ηλεκτρικά οχήματα θα αρχίσουν να γίνονται ευθέως ανταγωνιστικά με τα εσωτερικής καύσης.

Ο βασικός λόγος της μεγάλης αυτής μείωσης είναι φυσικά εμπορικός και έχει να κάνει με τον αυξανόμενο όγκο μπαταριών που παράγεται και χρησιμοποιείται καθώς ο ηλεκτρικός στόλος διογκώνεται καθημερινά σε όλον τον κόσμο. Επιπλέον, οι οικονομίες κλίμακας συνεπικουρούνται και από τις τεχνολογικές εξελίξεις που έχουν φέρει καθόδους μεγάλης ενεργειακής πυκνότητας σε πιο προσιτές πλέον τιμές. Φυσική εξέλιξη.

battery pack survey
Η πρόβλεψη για την αγορά μπαταριών για ηλεκτρικά οχήματα ως το 2030

Στο άμεσο μέλλον λοιπόν οι μπαταρίες θα γίνονται ολοένα και πιο προσιτές και το γεγονός αυτό αναμενόμενα θα κορυφωθεί την ερχόμενη δεκαετία. Παράλληλα, ήδη έχουν αρχίσει να αλλάζουν δημογραφικά οι αγορές εξαιτίας αυτής της μείωσης που ήδη μετράται.

Για παράδειγμα, η αγορά των ηλεκτρικών μικρών φορτηγών γνωρίζει μια πρωτόγνωρη ανάπτυξη και αυτή θα πολλαπλασιαστεί στα επόμενα χρόνια, καθώς αυτά τα οχήματα θα έχουν πλεονεκτήματα πρόσβασης στις πόλεις από τις νομοθεσίες και δε θα είναι πολύ ακριβότερα από τα συμβατικά.

Έτσι, όταν ολόκληρες χώρες αποκλείουν την πρόσβαση στα κέντρα πόλεων σε όλα τα πετρελαιοκίνητα προ Euro 5, τότε μοιραία εξαναγκάζουν πολλές επιχειρήσεις στην ανανέωση του στόλου τους και σύντομα τα αντίστοιχα ηλεκτρικά μοντέλα θα αποτελούν μια γοητευτική εναλλακτική, που δε θα έχει τον φόβο να βγει εκτός προδιαγραφών ξανά σε μερικά χρόνια.

Ανάλογα θα είναι τα οφέλη και για τη μοτοσυκλέτα, η οποία βρίσκεται ακόμη πολύ πίσω από τα αυτοκίνητα. Εδώ βέβαια δεν αρκεί να φτηνύνουν, αλλά καλό θα ήταν και να ελαφρύνουν πολύ οι μπαταρίες, αλλά με τόσο χρήμα που έρχεται στην αγορά αυτή δεν αργεί και η ανάλογη τεχνολογική πρόοδος.

Πηγή: BloombergNEF

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon