.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Τρίτη, 08 Οκτωβρίου 2019 16:17

Harley-Davidson: Το Live Wire αρέσει σε ανθρώπους που κανονικά… δεν θα έπρεπε να αρέσει!

Έχει περάσει ένας χρόνος από την παρουσίαση του Live Wire και αρκετοί μήνες απ΄όταν άνοιξαν φόρμες προπαραγγελιών, οπότε είναι ασφαλές χρονικά να επιχειρηθεί ένας απολογισμός, σε ότι αφορά στην αγοραστική ανταπόκριση του κοινού.

Αυτό είναι σίγουρο ότι το έχει πράξει η H-D, ωστόσο όπως αντιλαμβάνεται κανείς, τα ευρήματα δεν είναι ανακοινώσιμα. Το Reuters όμως έκανε την δική του έρευνα και αν αναρωτιέστε γιατί ένα από τα μεγαλύτερα ειδησεογραφικά πρακτορεία ασχολήθηκε με κάτι τέτοιο, η απάντηση είναι απλή:

Το Live Wire είναι η πρώτη ηλεκτροκίνητη μοτοσυκλέτα που διατίθεται προς πώληση από μια μεγάλη κατασκευάστρια, η οποία τυγχάνει επίσης –όσο και αν πασχίζει να το αλλάξει τα τελευταία χρόνια- να έχει το πιο “παραδοσιακό” προφίλ και άρρηκτους δεσμούς με το παρελθόν της.

Πως ήταν η αποδοχή του Live Wire λοιπόν; Μάλλον  υποτονική, τουλάχιστον σε ότι αφορά στο κοινό που αποτελεί το λεγόμενο “target group” του Live Wire, με όρους marketing. Αυτό που πρέπει να ξεκαθαριστεί ωστόσο, είναι πως η μειωμένη απήχηση δεν οφείλεται στο ίδιο το “προϊόν”, το Live Wire εκθειάζεται απ΄όσους το οδηγούν ως ένα από τα πιο ολοκληρωμένα e-δίτροχα. Οφείλεται στο ότι η αγορά που στόχευε η εταιρεία… δεν υπάρχει ή για να το θέσουμε καλύτερα, θέλει, αλλά δεν μπορεί.

Η τιμή της μοτοσυκλέτας, στα 30.000 περίπου δολάρια, είναι απαγορευτική για το νεανικό κοινό που ευελπιστούσε να προσελκύσει  η Harley-Davidson στις τάξεις της. Το προφίλ του αγοραστή για την μοτοσυκλέτα, όπως το είχε προβλέψει η εταιρεία, είναι “μικρής ηλικίας, με περιβαλλοντική συνείδηση και εύπορος».

 Το “εύπορος” είναι ο αδύναμος κρίκος στην προκειμένη περίπτωση, αφού οι 30άρηδες που παραλαμβάνουν την καταναλωτική σκυτάλη στην αγορά των ΗΠΑ, ναι μεν έχουν “πράσινες ανησυχίες”,  αλλά  δεν έχουν σε καμιά περίπτωση την αγοραστική δύναμη που είχαν οι προκάτοχοι τους.  

“Το ενδιαφέρον είναι πολύ μεγάλο για το Live Wire”, αναφέρει ένας dealer της Harley-Davidson που μίλησε στο Reuters… “αλλά όταν αναφέρουμε την τιμή, όλο αυτό το ενδιαφέρον εξανεμίζεται σε μια στιγμή”, συμπληρώνει.

Όλο αυτό, έχει ως αποτέλεσμα μια παραδοξότητα, το Live Wire να σημειώνει μέχρι στιγμής καλύτερες πωλήσεις σε ένα μεγαλύτερο ηλικιακά group, το οποίο ναι μεν έχει ισχυρή αγοραστική δύναμη, αλλά κανείς δεν υπολόγιζε στην προκειμένη περίπτωση ότι μπορεί να αποτελέσει δεξαμενή εν δυνάμει αγοραστών. Μάλιστα, ακόμα πιο περίεργο, πρόκειται για “παραδοσιακούς” πελάτες της Harley-Davidson, οι οποίοι έχουν στην κατοχή τους τουλάχιστον ένα μοντέλο με V2 κινητήρα εσωτερικής καύσης της εταιρείας. Αυτοί που θα περίμενε κανείς να είναι οι πιο “φανατικοί πολέμιοι” μιας ηλεκτροκίνητης μοτοσυκλέτας, είναι τελικά και αυτοί που την αγοράζουν!

Σε κάθε περίπτωση το εύρημα είναι ένα και μοναδικό, ότι δεν υπήρξε άρνηση στην αποδοχή μιας μοτοσυκλέτας σαν το Live Wire! Η αγορά υπάρχει και είναι έτοιμη, αλλά όχι με αυτή την τιμολογιακή πολιτική.

Ίσως όλο αυτό, να οδηγήσει σε εξελίξεις και επαναπροσδιορισμό της στρατηγικής  σε ότι αφορά στα e-δίτροχα και ας έχουμε όλοι υπόψη, ότι δεν αφορά μόνο την Harley-Davidson αλλά όλους τους κατασκευαστές.  

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γαμβρούλης

Βρίσκεται στον χώρο του ειδικού τύπου από το 2006, με μικρό πέρασμα από τα τετράτροχα, μια αναγκαία συνθήκη για να μεταπηδήσει στην μεγάλη του αγάπη, τα δίτροχα. Το ίδιο πάθος μοιράζεται και για την μουσική, ως ακροατής και “γρατζούνερ” έγχορδων.

Κώστας Γαμβρούλης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 08 Οκτωβρίου 2019 16:31

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon