.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Τρίτη, 01 Οκτωβρίου 2019 12:47

Δρόμοι επαγωγικής φόρτισης e-οχημάτων - Λύση στο θέμα της αυτονομίας ή ουτοπικό σενάριο;

Στην προδιαγεγραμμένη πορεία προς ένα ηλεκτροκίνητο μέλλον, εξακολουθούν να υπάρχουν εμπόδια και περιορισμοί, τα οποία θα πρέπει να ξεπεραστούν. Ένα από αυτά, το πιο σημαντικό σε πρακτικό επίπεδο, είναι η αυτονομία και οι χρόνοι φόρτισης των e-οχημάτων.

Οι σταθμοί εναλλαγής μπαταριών, είναι σίγουρα μια λύση, ωστόσο για να θεωρηθεί “βιώσιμο” το σενάριο αυτό, απαιτείται  η  εγκατάσταση ενός τεράστιου δικτύου υποδομών, το οποίο  χρειάζεται  πολύ χρόνο και πολύ χρήμα για να υλοποιηθεί σε ευρεία  κλίμακα.

Από την άλλη, οι χρόνοι φόρτισης μπορεί να μειώνονται με απίστευτο ρυθμό, όμως εξακολουθούν να μην ισοσκελίζουν τους χρόνους πλήρωσης ενός ρεζερβουάρ με βενζίνη, ενώ η τεχνολογία και τα υλικά που απαιτούνται για αυτές τις “αστραπιαίες” – με βάση το μέσο όρο- φορτίσεις, κοστίζουν πάρα πολλά χρήματα.

Η Ισραηλινή ElectReon από την άλλη, έχει μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση στο όλο θέμα, την επαγωγική φόρτιση. Είναι μια τεχνολογία η οποία εδώ και καιρό αποτελεί πραγματικότητα στα κινητά, όπου μια πλατφόρμα (deck), δημιουργεί ένα εναλλασσόμενο ηλεκτρομαγνητικό πεδίο, μέσω του οποίου μπορεί να φορτιστεί η μπαταρία ενός κινητού ασύρματα, αρκεί αυτό να βρίσκεται σε κοντινή (αρκετά κοντινή για την ακρίβεια, πρέπει να εφάπτεται) απόσταση από το deck.


Μεταφέροντας την τεχνολογία αυτή σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα, η ElectReon, δημιούργησε τμήμα δρόμου μήκους 20 μέτρων, το οποίο λειτουργεί ως πλατφόρμα επαγωγικής φόρτισης και με έναν δέκτη πηνίο τοποθετημένο σε ένα Renault Ζoe αυτοκίνητο, πέτυχε την μεταφορά ενέργειας σε αυτό. Η ενέργεια που διοχετεύθηκε στο σύστημα οδικής επαγωγικής φόρτισης ήταν 8.5 kW, ενώ μέσα στις επόμενες εβδομάδες, ευελπιστούν ότι θα μπορέσουν να φθάσουν τα 15 kW.

Με τον τρόπο αυτό, ένα ηλεκτροκίνητο όχημα όχι απλά μπορεί να φορτίζεται ενώ βρίσκεται εν κινήσει αλλά μπορεί επίσης να κινείται εξ ολοκλήρου από την ενέργεια που λαμβάνει επαγωγικά, χωρίς να χρειάζεται η αποθήκευση της. Αυτό σημαίνει ότι δεν χρειάζονται μπαταρίες και  χωρίς μπαταρίες, μιλάμε για πολύ ελαφρύτερα και οικονομικότερα στην αγορά e-οχήματα.

Η ElectReon, ισχυρίζεται επίσης, ότι η εγκατάσταση του συστήματος επαγωγικής φόρτισης είναι πολύ απλή και δεν χρειάζεται να “ξηλωθεί” και να κατασκευαστεί από την αρχή το οδικό δίκτυο, ενώ ήδη υπάρχει παροχή ρεύματος σε όλους τους δρόμους. Το μόνο που χρειάζεται επίσης, για να υπάρξει συμβατότητα οποιουδήποτε e-οχήματος με το δίκτυο επαγωγικής φόρτισης, είναι η τοποθέτηση ενός “δέκτη” στο πάτωμα του, χωρίς να απαιτούνται άλλες μετατροπές.  

Ακούγεται αρκετά καλό, μένει να δούμε το πόσοι θα “συστρατευθούν”  με την ιδέα αυτή, οι κατασκευαστές και –το σημαντικότερο- κατά πόσο θα μπορούσε να υλοποιηθεί τελικά κάτι τέτοιο.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

Πολυμέσα

Κώστας Γαμβρούλης

Βρίσκεται στον χώρο του ειδικού τύπου από το 2006, με μικρό πέρασμα από τα τετράτροχα, μια αναγκαία συνθήκη για να μεταπηδήσει στην μεγάλη του αγάπη, τα δίτροχα. Το ίδιο πάθος μοιράζεται και για την μουσική, ως ακροατής και “γρατζούνερ” έγχορδων.

Κώστας Γαμβρούλης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 01 Οκτωβρίου 2019 12:51

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon