.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Παρασκευή, 25 Ιανουαρίου 2019 11:03

Κινδυνεύει να γίνει υποχρεωτική η ασφάλιση αγωνιστικών μοτοσυκλετών;

Ο ACEM μιλά για το Motor Insurance Directive

Το περασμένο καλοκαίρι είχε προκληθεί μεγάλο σούσουρο στα paddocks πολλών μοτοσυκλετιστικών αθλημάτων εξαιτίας του Motor Insurance Directive, μιας πρότασης που κατατέθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Μάιο και μάλιστα έφτασε πολύ κοντά στο να καταστεί νόμος.

Οι αντιδράσεις ήταν πολλές και εστίασαν λογικά στον χώρο των αγώνων, καθώς προέκυπτε ο κίνδυνος να επιβληθεί υποχρεωτική ασφάλιση ατυχήματος για τις συμμετέχουσες μοτοσυκλέτες, γεγονός που θα άνοιγε πολλά παράθυρα με δυσάρεστη θέα.

Λόγου χάρη, το κόστος μιας ασφάλειας μπορεί να είναι αστείο για τα μεγέθη ομάδων παγκοσμίου ή Ευρωπαϊκού βεληνεκούς, αλλά για τον χομπίστα αναβάτη ένα έξτρα ετήσιο κόστος θα ήταν εν δυνάμει προβληματικό – επιβάρυνση που λογικά, βάσει του διαφαινόμενου ρίσκου επί του οποίου κάνει κάθε ασφαλιστική εταιρεία τα κουμάντα της, θα ήταν ακριβότερη από αυτή που πληρώνουμε στον δρόμο. Μια τέτοια κίνηση θα χτυπούσε τους μηχανοκίνητους αγώνες πρωτίστως στα θεμέλιά τους, στο ερασιτεχνικό επίπεδο.

Για να μην πιάσουμε τις ευκαιρίες για κομπίνες που ανοίγονται…

Τώρα λοιπόν η ACEM (Ένωση Ευρωπαίων Κατασκευαστών Μοτοσυκλετών) μας φέρνει καλά νέα, ή τουλάχιστον αισιόδοξα. Μετά από συντονισμένες προσπάθειες της συμμαχίας των FIA (ομοσπονδία αυτοκινήτου), ACEM, FIM (ομοσπονδία μοτοσυκλέτας) και ATVEA (κατασκευαστές ATV), τα μέλη της Επιτροπής Εσωτερικής Αγοράς του Ευρωκοινοβουλίου πείστηκαν να προτείνουν την απαλοιφή της σχετικής αναφοράς σε “οχήματα προορισμένα αποκλειστικά για μηχανοκίνητους αγώνες”, τονίζοντας την ανάγκη να ξεκαθαρίσει η διαφορά ανάμεσα σε συμβάντα που συμβαίνουν στον δημόσιο δρόμο (in traffic) και αυτά που λαμβάνουν χώρα εκτός αυτού (non-traffic).

Δεν ψηφίστηκε τίποτε οριστικό, αλλά τουλάχιστον ένα αρμόδιο γνωμοδοτικό όργανο προτείνει αυτό που μοιάζει σωστό και λογικό. Είναι ένα βήμα στη σωστή κατεύθυνση.

Όπως αναφέρει κλείνοντας το δελτίο Τύπου του ACEM, "η βιομηχανία μοτοσυκλετών στην Ευρώπη καλεί τώρα όλα τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να υποστηρίξουν την πρόταση αυτή στην επόμενη συνεδρίαση στις 13 Φεβρουαρίου 2019 στο Στρασβούργο. Παρόμοια προσέγγιση θα έπρεπε να υιοθετηθεί και από το Συμβούλιο της Ε.Ε. στις επερχόμενες διαπραγματεύσεις που θα λάβουν χώρα αργότερα στο 2019".

Θυμίζουμε πως το όλο θέμα προέκυψε από μια απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που δικαίωσε έναν μοτοσυκλετιστή που χτυπήθηκε από τρακτέρ σε χωματόδρομο και τον οποίο η ασφαλιστική εταιρεία αρνήθηκε να καλύψει γιατί “δεν ήταν σε δημόσιο δρόμο, όπου και περιορίζεται η ισχύς του ασφαλιστηρίου” (κατά τη γνώμη τους).

Στη συνέχεια αυτή η απόφαση επηρέασε και συμπεριλήφθηκε στο σκεπτικό της ομάδας εργασίας που δούλευε στις Βρυξέλλες την οδηγία Motor Insurance Directive – και ξέρετε τι συμβαίνει όταν επιχειρεί να νομοθετήσει (εν προκειμένω για τη μοτοσυκλέτα) κάποιος που πιθανότατα δεν έχει καβαλήσει ποτέ, ούτε έχει δει αγώνα στη ζωή του. Θα επιχειρήσει να κοτσάρει ασφαλιστήριο συμβόλαιο στην Μ1 του Rossi… Άντε, και τέλη κυκλοφορίας.

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 25 Ιανουαρίου 2019 11:04

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon