.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Παρασκευή, 25 Ιανουαρίου 2019 10:39

PGI Torga – Προστατευτικός έξω - θώρακας και ζώνη σε δίτροχα!

Ένα πρωτότυπο σύστημα παθητικής ασφάλειας σε εξέλιξη

Η PGI, δεν είναι εταιρεία, ούτε καν μικρού μεγέθους, πρόκειται απλά για μια συστηματοποιημένη συγκέντρωση και παρουσίαση των ιδεών του Γάλλου μηχανολόγου / μηχανικού Phillipe Girardi (PGI = Phillipre Girardi Innovations). Ένα από το project του Girardi το οποίο παρουσιάζει ενδιαφέρον, είναι το Torga.

Πρόκειται για ένα σύστημα το οποίο ανήκει σε έναν τομέα στον οποίο η μοτοσυκλέτα πάσχει: την παθητική ασφάλεια. Η παθητική ασφάλεια εστιάζει στην προστασία των εποχούμενων σε ένα όχημα, όταν το ατύχημα θεωρείται δεδομένο, η ενεργητική ασφάλεια από την άλλη, αφορά στην αποφυγή του ατυχήματος. Στις μοτοσυκλέτες, υπάρχει αρκετή εξέλιξη σε ότι αφορά στην ενεργητική ασφάλεια (ABS, Traction κτλ), στον τομέα της παθητικής ασφάλειας όμως, τα πράγματα "χωλαίνουν".

Με εξαίρεση κάποιες εφαρμογές airbag, εκ των οποίων πιο γνωστή είναι αυτή της Honda στο Goldwing αλλά και την αποτυχημένη προσπάθεια της BMW, με τον κλωβό του scooter C1, οι δύο τροχοί παρουσιάζουν εγγενείς αδυναμίες στη εξέλιξη και εφαρμογή συστημάτων παθητικής ασφάλειας.

Τον ρόλο αυτό, τον αναλαμβάνει εξολοκλήρου ο προστατευτικός εξοπλισμός του αναβάτη.Το σύστημα Torga λοιπόν, αποτελεί ένα project προς αυτή την “ανεξερεύνητη” για τους δύο τροχούς κατεύθυνση. Η αρχή πάνω στην οποία βασίζεται, έχει να κάνει με την μείωση των αδρανειακών δυνάμεων που ασκούνται στο σώμα ενός αναβάτη, όταν επέλθει σύγκρουση σε σταθερό σημείο.

Όταν ένα δίτροχο προσκρούσει σε ένα σταθερό σημείο, το μπροστινό του σύστημα λειτουργεί ως ζώνη παραμόρφωσης, απορροφώντας ένα ποσοστό της ενέργειας. Το θέμα είναι ότι ο αναβάτης “πετάγεται” από το όχημα του και εδώ είναι που επεμβαίνει το σύστημα Torga. Με την πρόσδεση του αναβάτη μέσω ζώνης στην μοτοσυκλέτα, υπάρχει μείωση των δυνάμεων που ασκούνται στο σώμα του.

image023
Εξομοίωση πρόσκρουσης χωρίς το σύστημα Torga 

Ο εμπνευστής του Torga, επισημαίνει πως η ζώνη αποδεσμεύεται αυτόματα σε χρόνο κάποιων εκατοστών του δευτερολέπτου ωστόσο η πρόσκρουση του αναβάτη στο αυτοκίνητο είναι πιο ήπια αφού έχει επέλθει ένα μεγάλο ποσοστό μείωσης των δυνάμεων που ασκούνται στο σώμα του. Αυτή είναι η “βασική αρχή λειτουργίας” του συστήματος Torga, ωστόσο στο όραμα της υλοποίησης του, περιλαμβάνονται και άλλα πράγματα.

image026
Eξομοίωση πρόσκρουσης, με το σύστημα Torga 

O Girardi θέλει τον αναβάτη προστατευμένο από έναν θώρακα, κάτι σαν προεξέχων τμήμα εξωσκελετού, ο οποίος θα λειτουργεί ταυτόχρονα και ως ζώνη, αφού αυτός θα “δένει” στην μοτοσυκλέτα, πίσω από την πλάτη του οδηγού. Θα υπάρχει και σε αυτή την περίπτωση αυτόματη αποδέσμευση της ζώνης αλλά ταυτόχρονα και πρόσθετη προστασία από τον θώρακα στο άνω μπροστινό τμήμα του σώματος του αναβάτη.

image014

Μέχρι στιγμής, ο Girardi έχει “τρέξει” κάποιες εξομοιώσεις του συστήματος σε Η/Υ και σύμφωνα με τα λεγόμενα του, η ιδέα λειτουργεί! Καταγράφηκε μείωση της ταχύτητας με την οποία εκτινάσσεται το σώμα του αναβάτη σε περίπτωση ατυχήματος με 50 χλμ./ώρα, κατά 60% στη περίπτωση ενός scooter και κατά 80% στην περίπτωση μοτοσυκλέτας.

image021

Σίγουρα εγείρονται αρκετά ερωτήματα σε ότι αφορά στην πρακτικότητα αλλά -πρωτίστως- στην ασφάλεια του συστήματος Torga. Tι θα συμβαίνει στην περίπτωση μιας πλάγιας σύγκρουσης για παράδειγμα ή ακόμα και σε μια πτώση του μοτοσυκλετιστή, χωρίς να εμπλέκεται άλλο όχημα;Υπάρχει λοιπόν ακόμα πολύς δρόμος εξέλιξης και μάλλον δεν είναι κάτι που θα το δούμε σύντομα στους δρόμους... ίσως και ποτέ αλλά κάλο είναι να εξεταστεί κάποτε και η παθητική ασφάλεια -στο μέτρο του δυνατού και εφαρμόσιμου- από όλους τους κατασκευαστές.

PGI

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γαμβρούλης

Βρίσκεται στον χώρο του ειδικού τύπου από το 2006, με μικρό πέρασμα από τα τετράτροχα, μια αναγκαία συνθήκη για να μεταπηδήσει στην μεγάλη του αγάπη, τα δίτροχα. Το ίδιο πάθος μοιράζεται και για την μουσική, ως ακροατής και “γρατζούνερ” έγχορδων.

Κώστας Γαμβρούλης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 25 Ιανουαρίου 2019 10:46

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon